Bliv en sikker og dygtig fritidsfisker med disse tips - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Bliv en sikker og dygtig fritidsfisker med disse tips

Fritidsfiskeri er en god måde selv at fange sin aftensmad på og fritidsfiskeri er en populær interesse. I Danmark har 32.000 personer fritidsfiskertegn og knap 170.000 personer lystfiskertegn og tendensen er at antallet er stigende. Fritidsfiskeri drives ofte fra joller eller mindre både med garn. I denne artikel kommer vi med gode råd og tips til et sikkert fritidsfiskeri, og hvordan du driver dette på en sikker og god måde ved blandt andet at drage nytte af det gode arbejde som folkene bag Sejlsikkert indsatsen og deres ambassadører i flere år har stået bag.

Hjælp de nye sejlere godt igang

Mange har lært det at sejle og færdes sikkert på vandet fra forældre, bedsteforældre eller gode venner, hvor det er blevet lært igennem mange ture på vandet under forskellige forhold. Men det er ikke alle der har haft de muligheder og i dag kommer der flere og flere bådejere, der har brug for en hjælpende hånd til at komme sikkert og trygt igang med fiskeri og sejlads på vandet. Her er det vigtigt, at man fremstår som en god rollemodel og sikrer at de også lærer vigtige ting som at bære redningsvest under sejladsen og at udføre de mest almindelige tjek på båd og udstyr inden de drager ud.

Mange af landets småbådsklubber tilbyder at træne de nye medlemmer og har også mulighed for at trække på den gode viden, der findes hos Sejlsikkert i form af ambassadører og/eller instruktører

sejlsikkert
Sejlsikkert råder over et større antal instruktører og ambassadører der er med til at sikre trygge forhold hos nye og erfarne sejlere

Planlæg din sejlads og dit fiskeri før du tager ud

Der findes masser af gode råd og viden om, hvordan du færdes sikkert på vandet. Et af elementerne der skal tjekkes før du drager ud er en god vejrprognose og det er ikke mange år siden, at man til dette formål læste bagsiden af avisen eller hvis man går endnu længere tilbage, måtte forlige sig på overtro og vejrvarsler som “Naar Hanen galer paa usædvanlig Tid, betyder det Forandring i Vejret” eller “Hvis Katten river i Træer, faar man Blæst”.

I dag anvender alle smarte fritidsfiskere og sportsfiskere et elektronisk medie til dels at fange flere fisk og til dels at kunne færdes mere sikkert på vandet, da Sejlsikkert har udgivet en app, der giver flere fordele til brug for fritidsfiskere, når de skal tjekke vejret. App-en kan blandt andet:

 • Vise prognose for vind og strøm
 • Advare om særlige forhold og Søefterretninger, der kan påvirke både dit fiskeri og din sejlads. For eksempel skydeøvelser eller områder hvor der er udlagt måleudstyr på havbunden, der kan ødelægge dine garn
 • Checkliste til kontrol af din motor før du drager ud på vandet
 • Checkliste til kontrol af dit udstyr ombord
 • Råd om anvendelse af VHF, mobil og nødsignaler
 • Kontrolpunkter og trin-for-trin anvisninger til check af redningsvesten, så du kan udføre det selv

Det fine ved denne Sejlsikkert App er at den er MEGET brugervenlig og derved får man med få klik på telefonen vigtig viden, der kan forbedre dine evner som sejler. Da app-en også giver vigtige strømprognoser kan du bedre planlægge, hvordan du skal sætte dine garn eller forberede hvordan du lettest røgter dem igen. Du finder Sejlsikkert App-en her

Sejlsikkert App-en’s vejrdata opdateres hele døgnet og bygger på valide data fra DMI

Sejlsikkert
Sejlsikkert App-en er utrolig brugervenlig og giver vigtig information om vind, strøm og andre sikkerhedsinformationer til søs

Sejlsikkert
App-en har i menuen til venstre vigtig information om farvandsafmærkninger og kontrol af dit udstyr før du drager ud på vandet

Vælg en CE-godkendt jolle tilpasset dit fiskeri og område

Fritidsfiskeri drives ofte ved fiskeri fra en jolle og den skal tilpasses de lokale forhold, der fiskes under og selvfølgelig også, hvor stor en belastning man forventer at jollen skal sejle med og her er det vigtigt både at tage højde for, hvor mange personer man forventer der skal sejle med jollen og ikke mindst tunge garnbaljer eller ruser der typiske er i båden ved fritidsfiskeri.

Størrelsen på jollen er vigtig i forhold til den forventede belastning og det område man fisker i. Er du for eksempel trollingfisker og vil fiske laks i Østersøen 20 sømil fra land, bør du vælge en større jolle/båd end hvis du dyrker rusefiskeri i en lavvandet fjord, ligesom du skal overveje hvor hurtigt båden kan sejle, hvis du skal ud på længere ture for at komme til dit foretrukne fiskeområde.

trollingbåd
Både til trollingfiskeri i Østersøen er tilpasset dette fiskeri og har passende motorer, da de skal sejle langt. Standardudstyr er blandt andet VHF og da der er stor sandsynlighed for tåge, er de fleste også udstyret med radar

Prøv jollen før køb

Hvis du køber en ny jolle i dag er det lovpligtigt at den skal være CE-mærket. CE-mærket betyder en del for den kvalitet jollen leveres i og der er blandt andet krav om, at den skal testes for sin flydeevne med den angivne belastning. Brugtmarkedet er stort på småbåde og joller og det er en rigtig god ide at alliere sig med en ekspert eller anden resurseperson, hvis du står overfor et bådkøb og så selvfølgelig altid at afprøve båden eller jollen. Efter købet så tag mindre prøveture under trygge forhold og meget gerne sammen med en erfaren sejler, så du lærer mere om det at færdes på vandet. Du finder flere gode råd om køb af jolle her

Husk at der er krav om speedbådskørekort for planende både med en vis motorstørrelse. Du kan se mere om de gældende regler her

jolle
Det er et must at afprøve en båd før købet, så du er sikker på at den opfylder dit behov og at du iøvrigt er tilfreds med stabilitet og motor

Hold motor og udstyr i orden

Hvis din bil går i stå, når du er ude at køre, så vil man naturligt holde ind til siden og ringe efter hjælp og der er så at sige ingen risiko ved det. Det forholder sig helt anderledes, når du er på vandet da du jo helt naturligt ikke lige holder ind i rabatten. Derfor er det vigtigt at du holder din jolle og motor i orden og der er en del anbefalinger i forbindelse med det:

 • Sørg for at din motor er vedligeholdt
 • Kontroller oliestand på motoren inden du tager ud
 • Sørg for at der ikke er vand i vandudskilningsfilteret
 • Lad motoren stå i tomgang og kontroller at der er kølevandsstråle
 • Kontroller lænsepumpe og husk en pøs/spand
 • Sørg for at et eventuelt batteri er opladet og at lyset virker på båden
 • Husk redningsveste til alle ombord og vis at du tager sikkerhed alvorligt ved at de bæres under hele sejladsen
påhængsmotor
Din motor skal være vedligeholdt og meget gerne med et årligt eftersyn, så du sikrer dig at den fungerer perfekt på vandet.

Sejlsikkert Alarm App

Sejlsikkert har udviklet en app, der gør det endnu mere trygt at færdes på vandet og hvor du har flere gode funktioner, der kan redde dit og andres liv, hvis uheldet er ude. Du kan downloade app-en her og du kan læse mere om den gode app i artiklen herunder

Dette indlæg er bragt i samarbejde med Søsportens Sikkerhedsråd, der står bag Sejlsikkert-indsatsen, der blandt andet rummer et netværk af 450 frivillige og som arbejder på at øge sikkerhedskulturen blandt sejlere, fiskere, roere og alle andre, som dyrker fritidsaktiviteter på vandet. Du kan læse meget mere om Sejlsikkert her

soesport.dk

LÆS OGSÅ:
Tjek dine fuger inden vinteren kommer

One thought on “Bliv en sikker og dygtig fritidsfisker med disse tips

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.