10 råd til sikkerhed på vandet når det er koldt - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

10 råd til sikkerhed på vandet når det er koldt

At sejle en tur i båden på en klar vinterdag er ofte en rigtig god oplevelse, men hvadenten du skal på vandet for at rygte ruser og garn eller du blot skal afsted på en vidunderlig tursejlads i de kolde måneder, så er der nogle gode råd om sikkerhed på vandet, der værd at have med i båden, når du skal på vandet for at fiske, nyde en god sejltur eller blot skal på vandet for at komme fra a til b. Det er også værd at huske på, at de fleste ulykker (70 %) sker i roligt vejr og vejret derfor ikke er nogen undskyldning for at færdes uden sikkerhed ombord.

Vi stiller i denne artikel, sammen med Sten Emborg fra Søsportens Sikkerhedsråd, skarpt på sikkerhed ombord og kommer med gode råd, når du færdes på havet i de kolde måneder.

Derfor skal du passe på, når du sejler i koldt vand

Der er en direkte sammenhæng mellem vandets temperatur og den tid man har mulighed for at overleve i det kolde vand. Påklædningen er yderst vigtig i forhold til overlevelsestid. Hvis du for eksempel falder i 10 grader koldt vand iført vindtæt tøj, så vil du højst sandsynligt være bevidstløs efter ca. 3 timer og død efter bare 5 timer i det kolde vand. Er du derimod iført en tørdragt med termoundertøj er din overlevelsestid ca. 3 gange længere !

Du kan læse hele publikationen om sikkerhed på vandet, når det er koldt på Søsportens Sikkerhedsråds hjemmeside HER

kuldeskema
Skema: Søspoert.dk Overlevelsestid i vand – BEMÆRK at bevidstløshed ofte indtræffer på den halve tid !

Redningsvesten yderst vigtig i forhold til sikkerhed

De fleste ulykker på vandet sker i roligt vejr og undersøgelser og ved sejlads i koldt vand bliver din redningsvest vigtigere end nogensinde før og der er flere årsager til at den er vigtigere at anvende om vinteren. Vi nævner her nogle eksempler:

 • Du bliver hurtigere bevidstløs og kan derfor ikke selv holde dig oven vande
 • Du holder varmen lettere hvis du ikke skal træde vande, da kroppen afkøles hurtigere når der er større vandudskiftning
 • Du ses lettere med en meget synlig redningsvest. Husk at det bliver hurtigere mørkt om vinteren og at det er muligt at udstyre redningsvesten med et lys, så du bliver endnu mere synlig for redningsmandskabet eller andre sejlere og derved findes hurtigere
 • Du holder lettere varmen, da redningsvesten også fungerer isolerende
Sikkerhed på vandet
Foto: Spinlock – Redningsvesten er ikke bare en god sikkerhed, når du skal holdes varm og oven vande, men den er også med til at skabe synlighed og især hvis den som på billedet udstyres med et lys

Hurtig hjælp med Sejlsikkert Alarm app-en

Ved sejlads i koldt vand er det yderst vigtigt at du kan få hjælp hurtigt, hvis uheldet måtte være ude. Sejlsikkert Alarm App-en er et særdeles sikkert redskab til dette og med en hurtig opsætning af grundindstillingerne, er du klar til at få hurtig hjælp på vandet. Sejlsikkert Alarm App udvikles løbende og den er en god sikkerhed på vandet. App-en kan blandt andet hjælpe dig i følgende situationer:

 • mulighed for at tracke din rute, så man ved hvor du befinder dig
 • slå alarm med et klik på telefonen, der så sender din position automatisk til JRCC (Joint Rescue Coordination Centre)
 • alarmere pårørende, hvis du ikke melder at din tur er afsluttet godt
 • give vigtige oplysninger om antal personer ombord og bådstørrelse til JRCC der skal igangsætte en eftersøgning

Du finder Sejlsikkert Alarm App i Appstore og Google Play og den er helt gratis.

Sikkerhed på vandet
Hent Sejlsikkert Alarm App-en og få en tryg sejlads på vandet, hvor du med et enkelt tryk på mobilen kan alarmere og automatisk sende besked om din position

Husk strøm på mobilen

Hvis du bevæger dig ud på længere ture, så husk at din mobil skal være opladet og en powerbank er også en god sikkerhed, så du ikke løber tør for strøm. Hvis din mobil ikke er vandtæt, så anskaf dig gerne en vandtæt emballage, der kan holde den tør hvis du måtte falde i vandet. Tænk over hvor du opbevarer mobilen under sejladsen – den er ikke til meget gavn, hvis den er under dæk og du befinder dig i vandet. Gode placeringer er udvendige skulder- eller brystlommer, der er let tilgængelige når du er i vandet. Husk også at mobilen ikke erstatter brug af VHF og at der også findes udstyr som EPIRB og PLB, der fungerer som nødsendere.

LÆS OGSÅ:
Pas på den hårde vind
Sikkerhed på vandet
Sørg for at din mobil eller VHF er fuldt opladet inden du tager afsted og husk også på at batterierne hurtigere taber deres effekt i koldt vejr. På billedet ses en vandtæt håndholdt VHF, der kan kalde Lyngby radio og både i området.

Undersøgelser i Royal Navy og gode råd

Forsøg i den engelske hær og undersøgelser ved helikopterstyrt i Nordsøen har påvist, at der ofte sker drukneulykker meget tæt på den periode hvor personer falder i vandet, fordi der som en nød-reaktion gispes efter vejret og derved sluges der en lille smule vand som afstedkommer et kraftigt hosteanfald. På baggrund af disse undersøgelser og analyser af ulykker på vandet, har Søsportens Sikkerhedsråd udarbejdet en række råd:

 • Hvis du falder i vandet så forhold dig roligt og få vejrtrækningen under kontrol før du begynder at svømme
 • Bliv ved båden og kravl op i den hvis det er muligt
 • Luk dit tøjs åbninger så tæt som du kan, da det mindsker vandtilstrømningen og du derved ikke afkøles så hurtigt. Tag hætte eller hue på
 • Lig stille i vandet og orienter dig efter båden og svøm kun hen til den (eller land) hvis den er tæt på dig. Vær realistisk i forhold til den afstand du kan svømme i det kolde vand
 • Lav et nødkald på mobil, VHF eller PLB
 • Ved eftersøgning til søs anvendes varmesøgende, infrarødt udstyr. Hvis man som eftersøgt observerer eftersøgningsskibe eller -helikopter, er det nødvendigt at tage hue eller hætte midlertidigt af, så deres udstyr kan ”se” det varme hoved.
 • Hvis flere personer falder i vandet – så bliv sammen for at give mere synlighed og er det koldt så udnyt hinandens kropsvarme ved at holde om hinanden. Falder du alene i vandet, så kan du holde på kropsvarmen ved at trække benene op under dig, så du får en mindre overflade som vandet kan afkøle
 • Redningsvesten holder dig fri af vandet, så der ikke er så meget af kroppen der har kontakt med det kolde vand og den holder dig oven vande og giver dig mulighed for at trække vejret frit – også når bevidstløshed indtræffer
 • Hold din motor og udstyr i orden og vær opmærksom på at forholdene de anvendes under er mere barske om vinteren, da motorolie, batteri og andre komponenter påvirkes af den lavere temperatur
 • Øv dig om sommeren under trygge forhold og lær dit udstyr at kende. Så er du mere rolig, hvis uheldet er ude og du ved hvad du skal gøre
Sikkerhed på vandet
Når du falder i vandet er det vigtigt at du først får kontrol på vejrtrækningen. I en situation hvor du for eksempel får hovedet under vand er det vigtigt ikke at gispe, da det kan medføre et kraftigt hosteanfald

Hvis du falder i vandet om vinteren, så bevar roen og få vejrtrækningen under kontrol før du foretager dig andet

Drop hygge-bajerne om vinteren

Det er hyggeligt med en formiddags-bajer, når ruser eller garn ligger trygt i bunden af båden og turen går mod havn med en god fangst. Er det rigtig koldt har nogle det som en tradition at der indtages en morgen-bitter for “lige at få varmen”. Men i forhold til sejlads om vinteren, er det bedre at vente til man er i havn igen. Alkoholen virker nemlig modsat af kroppens naturlige forsvar, da det udvider blodkarrene i stedet for at trække dem sammen og varmetabet bliver derved hurtigere. Oveni dette påvirker alkoholen også følesans og balance og det er bare en dårlig cocktail sammen med et isglat dæk og fingre, der skal holde fast i frosne rustfrie håndgreb.

LÆS OGSÅ:
Kystredningstjenesten reddede 32 liv

Sådan redder du en underafkølet person

En kuldeskadet person skal først og fremmest behandles blidt uden at blive flyttet for meget rundt og hvis det er muligt, så flyt gerne den skadede person i et vandret leje, så man undgår at det kolde blod fra arme og ben flytter sig til de indre kredsløb og derved skaber en yderligere sænkning af personens kernetemperatur, da dette i værste fald kan medføre dødsfald.

En bevidstløs person, der ikke trækker vejret, eller ikke trækker vejret normalt, skal behandles som når der gives hjertemassage. Det vil sige at der påbegyndes genoplivning med 30 tryk på brystet og to indblæsninger og “mund-til-mund” eller “mund-til-næse”. Når den tilskadekomne selv trækker vejret påbegyndes hypotermi-behandling således:

 • Stands varmetabet – Fjern vådt tøj, bring den kuldeskadede i læ, men ikke nødvendigvis i et opvarmet rum. Dup forsigtigt huden tør. Undgå at massere huden med håndklæder eller på anden vis.
 • Påbegynd opvarmning – Hvis personen er ved bevidsthed, giv så varme sukkerholdige drikke til at nære kulderystelserne. De varme drikke varmer også personen indefra. En bevidstløs person kan ikke drikke, så forsøg ikke at give vedkommende noget
 • Opvarm personen indefra – pak personen ind i tæpper så der sker langsom opvarmning indefra. Undgå at de kolde arme kommer i direkte berøring med kroppen, da det vil nedkøle yderligere
 • Husk at alvorligt kuldeskadede og bevidstløse personer hurtigst muligt skal under lægebehandling

Tag gerne din makker med på vandet

Skal du ud om vinteren for at fange nytårstorsken eller julesilden, så er det altid en god sikkerhed at tage flere afsted. Hvis du får et ildebefindende eller falder overbord er der altid en person ombord der kan tage sig af dig og tilkalde hjælp. Tag også gerne flere både afsted hvis det er muligt, så er du altid sikker på at komme i havn, hvis der opstår problemer med motor eller styring.

Sikkerhed på vandet
Tag gerne din makker med på vandet om vinteren – han kan hurtigt blive din bedste ven, hvis du måtte falde overbord eller få et ildebefindende

Dette indlæg er bragt i samarbejde med Søsportens Sikkerhedsråd, der står bag Sejlsikkert-indsatsen, der blandt andet rummer et netværk af 450 frivillige og som arbejder på at øge sikkerhedskulturen blandt sejlere, fiskere, roere og alle andre, som dyrker fritidsaktiviteter på vandet. Du kan læse meget mere om SejlSikkert her

6 thoughts on “10 råd til sikkerhed på vandet når det er koldt

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.