Forårsklargøring af båden med eksperttips - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Forårsklargøring af båden med eksperttips

Forårsklargøring med eksperter fra TEC7

Når båden har stået til opbevaring det meste af vinteren, trænger den til en ordentlig forårsklargøring, hvilket for mange kan være en krævende opgave.

TEC7 er specialister i professionelle produkter til forårsklargøring, og i dette indlæg drager vi stor nytte af deres viden på området, når det gælder rengøring og forårsklargøring af båd, motor og elektriske dele ombord.

Rengøring er en vigtig del af forårsklargøringen

Forårsklargøring af båden, hvor hele båden skal vaskes fri for vinterens begroninger og andet snavs, klares lettest med HP Clean, der både er effektiv og yderst let at bruge. HP Clean i de mindre 1-liters sprayflasker, er desuden altid gode at have med ombord til de mindre rengøringsopgaver og sikrer, at man får snavset væk, inden det gror fast.

HP Clean fra TEC7 er effektiv overfor en lang række af naturlige forureninger, og så kan du glæde dig over, at det samtidigt er biologisk nedbrydeligt. HP Clean er desuden helt vandopløselig, fri for syrer og ugiftig ved normalt brug. Duften af HP Clean er rigtig behagelig og du efterlades med et dejligt indtryk af “ren båd”.

Hvis du skal forårsklargøre en mindre jolle, anbefales HP Clean, der er klar til brug i en sprayflaske på 1 liter og har du en større båd, kan du også få HP Clean i 5L og 25L. Køber du stort ind, kan du samtidigt glæde dig over, at du også kan anvende HP Clean til campingvogn, bilen, cyklen, huset og tekstiler. I princippet renser det stort set alt, der kan blive snavset af naturligt forekommende forureninger.

TEC7 HP Clean findes i en praktisk 1 liters beholder til de mindre opgaver og skal du igang med større projekter, vælger du dunke i 5 eller 25 liter

Start nedefra på båden og påfør HP Clean. Lad det sidde et stykke tid, så vil det nemlig løfte snavset fra overfladen og det vil være let at skylle snavset væk efterfølgende. Er båden meget snavset, så anvend en børste og/eller højtryksrenser. Når du alligevel er igang med vand og børste, så husk også at give kabinen en omgang – så vil den også blive efterladt med en dejlig duft af ren båd.

Motorrummet skal man heller ikke glemme, da et rent motorrum bare gør vedligeholdelsesarbejdet en hel del sjovere og så vil du også kunne glæde dig over, at hele båden ikke bliver smurt ind i olie. Husk også at det er lettere at finde lækager i et motorrum, der er rent så det har også en sikkerhedsrelateret betydning.

Klargøring af påhængsmotor og indenbords motor

En fast rutine bør være at klargøre sin motor FØR man stiller båden væk til vinteren og om foråret kan man så klare den lette forårsklargøring. Inden båden skal i vandet er det en god ide at sprøjte en beskyttende lag GT7 multispray flere steder:

 • Powertrim og tilt da det sidder i et udfordrende miljø under og tæt på overfladen
 • Motorblok
 • Låsemekanisme til motorhætten eller hængsler og låsemekanisme til motorrummet
 • Gåshåndtagets bevægelige dele
 • Fjernkontrol og kabler
 • Elektriske stik og startmotor
 • Karburators spjæld og bevægelige dele

Da GT7 samtidigt har gode rensende egenskaber, er den også et helt fantastisk til at rengøre de nedre inderste dele af påhængsmotorens kåbe, hvor du også samtidigt sikrer dig, at det får en god beskyttelsesfilm og effektivt beskytter mod vand, der sprøjter op under motoren under sejlads. På indenbords motorer kan GT7 anvendes til samme formål ved afrensning af motorrummet.

Hvis du skyller påhængsmotoren med ferskvand efter en tur på vandet, er det en god ide at spraye med GT7 efterfølgende og tørre efter med en klud – så skaber du en god beskyttelse og udnytter samtidigt multisprayens fugtfortrængende egenskaber optimalt. GT7 penetrerer og via sin lave overfladespænding fortrænger det fugten, renser og lægger en beskyttende hinde på stik og forbindelser.

Motoren beskyttes af et tyndt lag multispray, der forebygger korrosion

Gummilister og glideskinner

Mange steder på båden findes der gummilister, der på grund af det agressive miljø med saltvand, UV-bestråling om sommeren og hård frost om vinteren, lever et hårdt liv ombord. Det er derfor vigtigt at pleje disse gummilister, der kan sidde på diverse luger, motorhætter, vinduer og døre. En af de bedre ting du kan gøre for dine gummilister, er at sørge for de er godt mættet med TEC7’s Xilicon, der er en silikone-spray baseret på ren silikoneolie, og så er den også god til at beskytte tændrørskablerne på påhængsmotoren, så du sikrer en lettere start med mindre risiko for krybestrøm.

Xilicon afgiver en folie der er meget tynd, klar, holdbar, ikke-brændbar, lugtfrit, smudsafvisende/udtværingsbestandig og effektiv på: alle metaltyper, gummi, træ, læder, plast, lak, maling, stof, vinyl mv. Den tørre, smørende film er ikke syredannende, den fordamper ikke, hærder ikke og forhindrer frysning. Xilicon er helt transparent og det betyder også, at du kan anvende den på for eksempel lynlåse til kalechen eller skydeskinner, der anvendes til dørlukninger ind til kabinen. Silikonesprayen kan desuden anvendes til:

 • Motorens tændingssystem og tændkabler
 • Monteringshjælp til gummiringe, O-ringe og læbetætninger
 • Smøremiddel til skydedøre og skydevinduer
 • Fjerner knirken fra hængsler uden at efterlade olierester
 • Fugtbeskyttelse af de fleste materialer
 • Vedligeholdelse af gummigennemføringer og manchetter så de ikke bliver stive

“Xilicon fra TEC7 vedligeholder, beskytter og smører en lang række komponenter ombord”

Kontrol af fuger

Mange steder på din båd er fugning og tætning en væsentlig del af konstruktionen og den sikrer at konstruktionen holder, samt beskytter glasfiberen, indstøbte materialer og sikrer, at der ikke trænger vand ind. Det er derfor også en god ide jævnligt at gennemgå beslag, bundpropper, gennemføringer, søgelænder og andet, hvor man ved der er behov for en tæt og holdbar konstruktion.

I forbindelse med forårsklargøringen er det en god ide at kontrollere søgelænderet, da det ofte er udsat for bevægelser, der kan påvirke befæstigelsen og derved også tætheden ind i sandwichkonstruktionen. Derfor er det en god ide at kontrollere skruer og flanger der lægger an på dækket og ved behov få givet dem en frisk gang TEC7 fugemasse, så de holder sig tæt igennem hele sæsonen. Husk at give skruerne fugemasse, så der ikke trænger fugt ind.

TEC7 fugemasse limer og fuger alt også under vand
TEC7 fugemasse sikrer glasfiberskroget mod fugt. Sørg for at kontrollere fugerne som en del af forårsklargøringen

Du kan finde meget mere information om TEC7’s produkter på deres hjemmeside her

TEC7

LÆS OGSÅ:
Sådan gøres glasfiberbåden ren til sæsonen