Sikkerhed i kano, kajak og SUP - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Sikkerhed i kano, kajak og SUP

Uanset om man færdes på vandet i en lille jolle, båd, kajak, SUP eller kano er der visse sikkerhedselementer man skal følge for at man kan føle sig sikker. Vi gennemgår her de vigtigste sikkerheds”regler” for de mindre fartøjer som kano, kajak eller SUP. Mange af reglerne kan også anvendes generelt for andre fartøjer, men vi giver her de vigtigste sikkerhedsråd for lige præcis disse.

Sejlsikkert Alarm App til alle fartøjer

Fælles for både kano, kajak og SUP er at alle brugere af disse fartøjer kan have meget stor glæde af Sejlsikkert App-en. Sejlsikkert App er særlig brugbar til disse fartøjer, da de ofte anvendes kystnært hvor der ofte er en god dækning på mobiltelefonen.

Anvend meget gerne et vandtæt cover til telefonen, således du sikrer den mod vandindtrængen og bær også meget gerne telefonen et sted på kroppen, hvor du vil have let ved at trække den frem ved en eventuel uheldig situation.

Du kan læse meget mere om Sejlsikkert App-en på linket herunder:

Kom godt igang på SUP i det rigtige område

Det er en særdeles god ide som nybegynder at starte ud i et lavvandet området, hvor det er muligt at bunde og desuden at komme let op på boardet igen, da man de første gange vil falde i vandet nogle gange. Området skal gerne være uden store sten som du kan ramme, hvis du falder.

Tag altid bestik af vejrudsigten og vær særlig opmærksom på vindretningen, hvor der helst skal være pålandsvind, da du derved er bedre sikret mod at drive ud på eventuelt dybere vand.

Sikkerhedsudstyr på SUP-en

Hvis du er øvet og anvender SUP-Boardet på dybere vand, så kan det være en god ide at påføre sig en svømmevest, da den hjælper med opdrift, hvis du skulle falde i vandet. Der findes også specielle “bælte-veste” der kan blæses op manuelt og derved være en hjælp til opdrift. Det er også en særdeles god ide at binde en line fra boardet til dit ben, hvis du anvender boardet i områder hvor det let kan drive væk fra dig.

Hvis du anvender SUP-Boardet uden opsyn, så sørg altid for at have “en livline til land” – enten i form af en aftale med venner eller pårørende, hvor du er taget hen og hvornår du er i land igen eller ved at anvende SejlSikkerts Alarm App, der også kan alarmere og sende din position i en eventuel nødsituation.

Kommer du ud for en situation, du ikke kan håndtere så bevar roen. Læg dig på maven på SUP-Boardet og ro med armene og forlad IKKE dit SUP-Board.

Foto: Spinlock. Der findes “redningsveste” der er særlig velegnet til anvendelse sammen med SUP, men man skal kende til deres begrænsninger.

Sikker familietur i kanoen

Ofte ser man at kanoen anvendes til hyggelige familieture på søer eller i de store åer og det er da også en god aktivitet, hvor både børn og voksne får masser af frisk luft og gode naturoplevelser.

Inden man drager ud på vandet er der dog nogle gode sikkerhedsregler som du bør følge:

  • Bær en redningsvest hele tiden – så kan du også lettere hjælpe børn og andre hvis kanoen skulle kæntre, når du ikke skal holde dig selv flydende
  • Læs vinden og vejrudsigten og tag bestik af vejrforholdene. Ofte undervurderes det hvor store bølger der kan være på landets søer. Kanoen er meget let og derfor vil vindens let kunne påvirke denne og du skal padle endnu mere for at komme frem.
  • Vandet kan i ydersæsonerne være særdeles koldt og du bør tage højde for dette – især hvis du overvejer at tage børnene med
  • Tag gerne flere kanoer afsted. Hold øje med hinanden og aftal at i følges ad
  • Øv kæntreøvelser med børnene, hvor de lærer at stole på redningsvestens funktion og kan forholde sig roligt, når de ligger i vandet. På en varm sommerdag er disse øvelser også ganske sjove for hele familien

Redningsveste eller som på billedet her svømmeveste bør bæres hele tiden når du er på tur i kanoen. På den måde har du også meget lettere ved at hjælpe andre ombord ved en eventuel nødsituation

Kajaksikkerhed på flere niveauer

Der er stor forskel på om du sejler meget kystnært i lavvandede områder eller om du krydser bælterne i en havkajak. Fælles for alle er dog at man altid skal undersøge forholdene, der hvor man begiver sig ud. Der er masser af gode vejr-apps eller hjemmesider, hvor du kan holde dig orienteret – se blandt andet nedenstående indlæg

Lær området at kende og kontroller vejrprognoser for vind og strøm, så du undgår at disse elementer trækker dig længere ud på det åbne vand. En særlig god tommelfingerregel er, at du skal beherske selvredning og makkerredning, hvis du begiver dig ud på det åbne vand. Vær også opmærksom på at du i et område måske skal krydse en åben fjord og derfor bør tage dig dine forholdsregler.

Rigtig mange professionelle forhandlere og klubber tilbyder sikkerhedskurser for kajaksejlere og du bør deltage i disse for at blive en ansvarsfuld og sikker kajaksejler.

At sejle i sin kajak på vandet giver mange gode oplevelser, men forbered dig og hav sikkerheden i orden – Bemærk den meget farverige kajak som er let at se for andre sejlere eller at finde ved en eventuel redningssituation

Udstyr og vandtemperatur

På Kajakturen skal du klæde dig på efter vandtemperaturen. Tag våddragt på når vandet er varmt og iklæd dig en tørdragt, når vandet det er koldt. På den måde maksimerer du dine chancer for at overleve i det kolde vand. Ror I flere sammen så husk også at to kajakker, hvor man holder fast i hinanden giver meget stabilitet, som kan anvendes, hvis det pludselig blæser op og vandet rejser sig.

På Kajakturen skal du klæde dig på efter vandtemperaturen. Tag våddragt på når vandet er varmt og iklæd dig en tørdragt, når vandet det er koldt. På den måde maksimerer du dine chancer for at overleve i det kolde vand. Ror I flere sammen så husk også at to kajakker, hvor man holder fast i hinanden giver meget stabilitet, som kan anvendes, hvis det pludselig blæser op og vandet rejser sig.

Der er stor forskel på om du tager en tur i kajakken en stille sommeraften, hvor vandet på søen er 20 grader eller om du tager en frisk tur i marts måned ved kysten hvor vandtemperaturen er 5 grader. Du bør klæde dig på efter forholdene og have respekt for det kolde vand – og husk på at selvom lufttemperaturen er 15 grader, så kan vandet stadigvæk være koldt.

LÆS OGSÅ:
Vi tester tørdragt #2 - Kokotat Supernova Angler

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.