Skift dine zinkanoder eller aluminiumsanoder i rette tid - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Skift dine zinkanoder eller aluminiumsanoder i rette tid

Zinkanoder eller aluminiumsanoder beskytter din båd effektivt mod rust og tæring, når den ligger i vandet. Udsatte områder er ofte aksler, ror, drev og andre vitale dele af metal. Zinkanoder og aluminiumsanoder til beskyttelse af båden er de traditionelle materialer og har en fin virkning på både der sejler i saltvand, hvilket er det mest almindelige i Danmark. Nyere aluminiumsanoder er fremstillet af legeringer, der yder både beskyttelse i fersk- og brakvand.

Modelspecifikke eller universale anoder

Anoder findes i mange former og visse af disse er lavet til specifikke fabrikater af for eksempel bådmotorer eller bovpropeller. Disse anoder har ofte særlige størrelser og udformninger der passer til specifikke modeller. I modsat fald vil man også kunne finde universale zinkanoder, der for eksempel passer til en lang række af bådmodeller – for eksempel anoder, der skal monteres på ror og aksler. Her er det ofte vigtigt at have den rigtige afstand mellem monteringspunkterne, så man slipper for at skulle bore nye huller.

zinkanoder
Anoder kommer i mange former. Visse er universielle og andre er lavet specifikt til for eksempel et drev eller påhængsmotor

Hvor ofte skal anoderne udskiftes

En anode skal kontrolleres og udskiftes løbende og en almindelig regel er at den skal udskiftes, når den har halvdelen af sin oprindelige størrelse. Dette betyder at den elektriske forbindelse er nedbrudt så meget at anoden ikke længere giver en tilstrækkelig beskyttelse til for eksempel båden eller motoren. De modelspecifikke anoder vil ofte have service-intervaller beskrevet i servicemanualen, hvor det fremgår at de skal kontrolleres eller udskiftes.

zinkanoder
Akselanode monteret lige bag propellen og som skal udskiftes, når den har ca. halvdelen af sin oprindelige størrelse
zinkanoder
Anode der skal udskiftes snarest. Materialet omkring befæstigelsen er næsten væk og anoden vil inden længe miste sin forbindelse

Sådan monterer og udskifter du anoderne

For at en anode skal yde den rigtige beskyttelse, er det meget vigtigt at der er en god elektrisk forbindelse til det som anoden skal beskytte. Et meget sikkert tegn på at der ikke har været en tilstrækkelig elektrisk forbindelse er hvis anoden er helt ren og fin uden tegn på tæring efter en sæson i vandet.

For at sikre en god elektrisk forbindelse og montage er følgende ting godt at huske på:

 • Afrens montageområdet grundigt
 • Anvend rustfri bolte til montagen. Så er det også til at løsne, når du skal udskifte næste gang
 • Når du monterer bolte og skruer, så giv gevindet noget saltvandsbestandig marinefedt. Så er det lettere at løsne næste gang
zinkanoder
Nye rustfrie bolte og skruer i minimum A4 kvalitet giver en let udskiftning og så er de ikke rustet fast næste gang du skal udskifte. Bemærk stålbørsterne, der kan monteres på batteriboremaskinen og som anvendes til afrensning, så du sikrer god forbindelse

Lav din egen tjekliste

Zinkanoder og aluminiumsanoder kan sidde mange forskellige steder på båden og derfor er det en rigtig god ide at lave sig en tjekliste med placeringer og type af anoder. Denne tjekliste kan tjene mange formål:

 • Gøre det let at huske placeringerne, så du ikke glemmer at kontrollere nogle
 • Hvis du angiver en dato er du aldrig i tvivl om anoden virker efter hensigten. Hvis den for eksempel stadig ser helt ny ud efter 2-3 år er det et signal om at den ikke fungerer efter hensigten
 • Angiv hvilke bolte og skruer du har anvendt til monteringen. De er irriterende at mangle og især hvis din båd er placeret langt fra din bopæl
 • Angiv artikelnumre på anoderne så de er lette at genbestille igen
zinkanoder
Husk at kontrollere alle anoderne – her er vist en anode til bovpropellen

Værktøj og hjælpematerialer til udskiftning af anoder

Anoderne sidder ofte placeret på steder, der er særlig disponeret for saltvand og korrosion. Derfor er det rigtige værktøj og materialer til udskiftning af disse værd at have i tankerne, når der skal arbejdes med dette. Ofte kan der være brug for:

 • Et godt topnøglesæt med toppe i mange størrelser
 • Fastnøgler og gerne fra 8-19 mm
 • Boremaskine. Både til at bore eventuelt rustne skruer ud med, men også til at montere en roterende stålbørste til at afrense området
 • Sliberondeller og stålbørster
 • Vinkelsliber til at skære bolte over og til at afrense området
 • Marinefedt
 • Sandpapir
 • Bor
zinkanoder
Et godt topnøglesæt er nødvendigt ved udskiftning af anoder og andet arbejde på båden. Her er et udvidet sæt fra Biltema der også indeholder fastnøgler og specialtoppe/bits – så har du alt samlet på et sted og du mangler ikke noget.

Batteridrevet værktøj gør meget arbejde på båden en hel del lettere – Se denne artikel med emnet:

LÆS OGSÅ:
Gør gedderaceren klar NU

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.