Danmark får egen tun-kvote! - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Danmark får egen tun-kvote!

Efter flere års fiskeri i forskningsregi gennem DTU Aqua, bliver tun-forskningen nu stimuleret gennem en forhandlet kvote på 5 tons blåfinnet tunfisk. Kvoten på fem ton tun er kommet til verden ved en bytte-bytte købmand, hvor Danmark har byttet 35 tons makrel vest for de Britiske øer med den nævnte kvote på fem tons tun og betyder i praksis at en række lystfiskere efter nogle pt. ukendte regler og krav, kan ansøge om at få lov til at fange en eller flere blåfinnet tunfisk. Det er nærliggende at de nuværende krav for at deltage i DTU Aqua regi, bliver retningsgivende for de kommende krav (se nederst i denne artikel).

Fem tons lyder af meget, men forholdes den samlede mængde i kg til gennemsnitsvægten af den enkelte tunfisk, svarer det til 15-20 gennemsnitlige tunfisk. Det oplyser Rasmus Prehn, der er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri i et opslag på Facebook.

En del af formålet med at erhverve en dansk tun-kvote er forskning, skriver Rasmus Prehn.
– Vi skal først og fremmest fiske dem for at blive klogere på bestanden, bestandens tilstand i de danske farvande, og hvordan fiskeriet kan foregå fornuftigt og under kontrollerede forhold i fremtiden.
– Derfor bliver det muligt for DTU Aqua at tage prøver fra alle tunene.
– På sigt kan det gavne danske fiskere, hvis sundt tunfiskeri i Danmark igen kan blomstre op. Men i første omgang er det primært til gavn for videnskaben. Nu skal bekendtgørelsen i høring, og så håber jeg, at der kan fiskes i september, skriver ministeren.

De seneste år har der i august været drevet et forsøgsfiskeri efter netop blåfinnet tun nord for Skagen, men det har ikke været for at tage fiskene med hjem; de fangede fisk er blevet undersøgt og er blevet mærket og har fået sat en gps med radiosender på, så man har kunne finde dem igen for at aflæse, hvor de har svømmet rundt.

Bekendtgørelse og høring


Bekendtgørelsen om tunfiskeriet skal nu udfærdiges og i høring, så de nærmere vilkår for at kunne søge om lov til at fange en tunfisk er ikke kendte endnu.

Båden:
Skal være udstyret med AIS (både modtager og sender)
God VHS radio
Diverse livredningsudstyr
Besætning:
Skal have erfaring med big game fiskeri, fangst af tun over 200 kilo en fordel
Alle fiskere skal have gyldigt fisketegn
Man skal som minimum være 3 mand i båden

Grej:
Der skal anvendes minimum 80 lbs hjul, 130 lbs line og 180 lbs forfang
Der må kun anvendes cirkelkroge
Gaffen skal være kraftig nok til at håndtere en meget stor tun -nærmere specifikationer komme
r s

LÆS OGSÅ:
Den helt rigtige stang til trolling

3 thoughts on “Danmark får egen tun-kvote!

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.