Vinterprojekt – lys i småbåden
Tid til båd-projekter
Vinteren betyder ofte mere tid til små montageopgaver på båden, da der er længere tid imellem sejlturene og har man en garage eller en carport, er det fine betingelser for at arbejde lidt med båden.
Projekterne kan være mange og du kan måske finde inspiration i nogle af disse, som du finder i kategorien bådudstyr og tips og tricks:
Lys i båden
Vi beslutter os dog af flere årsager til at montere LED-lys i båden. Da vi ofte anvender båden, når det er sparsomt med lys, ved vi det er vigtigt med lys ombord. Lyset har da også en vis smart-feature og vi syntes også det ser godt ud og forøger bådens værdi.
Monteringen skal helst ske uden at der bores alt for meget i stuverum og skrog og derfor monterer vi også nogle af dioderne og kontakten i de allerede monterede stangholdere, da de altid kan udskiftes hvis vi på et tidspunkt skal sælge båden eller af den ene aller anden årsag ikke ønsker at lyset skal være der længere.
Vælg rigtig størrelse lyskilde – og vandtætte
Det er vigtigt at skabe sig et overblik over de steder, hvor man ønsker at LED-lysene skal sidde. Husk i den forbindelse at der skal være plads til selve lyset og ledningen i dybden, hvis du monterer i et hulrum.
Det meste i en båd kan blive udsat for søvand eller regn og det er derfor vigtigt at lyskilderne er vandtætte og disse modeller er da også kategoriseret i vandtæthedsklasse IP67 som tåler en meget kraftig vandpåvirkning, hvilket er perfekt til bådbrug. Du finder et større sortiment af LED-lys og diodelamper her

Lys i dammen
Dammen i båden er konstrueret i hvid plast og da fisk opbevares i denne ved afkrogning og lignende, var det et stort ønske at se om der kunne skabes lys i denne. Af hensyn til vandtætheden limes de runde lysdioder direkte på ydersiden af dammens sider og fungerer ved at lyse igennem de lyse sider. Farven er valgt til at være blå, da det også har den bedste wauvv-effekt.

Væk med ledningerne
Ledningerne skal af flere årsager helst være gemt væk. Dels er det et pænere resultat, men man undgår også at ledningerne kan hænge fast i andre ting på båden, som for eksempel kroge, fortøjninger eller lignende.



Husk at sikre dit kredsløb
Det er vigtigt at sikre sit kredsløb med sikringer, for at undgå kortslutninger . Sikringen skal placeres så tæt på batteriet som muligt, da den sikrer det kredsløb der kommer efter sikringen. Anvender du dette kontrolpanel fra Biltema har det indbyggede automatsikringer, hvilket har den fordel at sikringen ikke skal udskiftes, men blot resettes.