Vinterprojekt – lys i småbåden - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Vinterprojekt – lys i småbåden

Tid til båd-projekter

Vinteren betyder ofte mere tid til små montageopgaver på båden, da der er længere tid imellem sejlturene og har man en garage eller en carport, er det fine betingelser for at arbejde lidt med båden.

Projekterne kan være mange og du kan måske finde inspiration i nogle af disse, som du finder i kategorien bådudstyr og tips og tricks:

Lys i båden

Vi beslutter os dog af flere årsager til at montere LED-lys i båden. Da vi ofte anvender båden, når det er sparsomt med lys, ved vi det er vigtigt med lys ombord. Lyset har da også en vis smart-feature og vi syntes også det ser godt ud og forøger bådens værdi.

Monteringen skal helst ske uden at der bores alt for meget i stuverum og skrog og derfor monterer vi også nogle af dioderne og kontakten i de allerede monterede stangholdere, da de altid kan udskiftes hvis vi på et tidspunkt skal sælge båden eller af den ene aller anden årsag ikke ønsker at lyset skal være der længere.

Vælg rigtig størrelse lyskilde – og vandtætte

Det er vigtigt at skabe sig et overblik over de steder, hvor man ønsker at LED-lysene skal sidde. Husk i den forbindelse at der skal være plads til selve lyset og ledningen i dybden, hvis du monterer i et hulrum.

Det meste i en båd kan blive udsat for søvand eller regn og det er derfor vigtigt at lyskilderne er vandtætte og disse modeller er da også kategoriseret i vandtæthedsklasse IP67 som tåler en meget kraftig vandpåvirkning, hvilket er perfekt til bådbrug. Du finder et større sortiment af LED-lys og diodelamper her

LÆS OGSÅ:
Sjov på vandet med tubes og kneeboard
To forskellige slags LED-lys med gode egenskaber der passer til at blive anvendt i en båd. Panelet til højre kan anvendes hvis du har behov for at kontrollere flere lyskilder eller ønsker at panelet også skal betjene navigationslys, pumper og lignende.

Lys i dammen

Dammen i båden er konstrueret i hvid plast og da fisk opbevares i denne ved afkrogning og lignende, var det et stort ønske at se om der kunne skabes lys i denne. Af hensyn til vandtætheden limes de runde lysdioder direkte på ydersiden af dammens sider og fungerer ved at lyse igennem de lyse sider. Farven er valgt til at være blå, da det også har den bedste wauvv-effekt.

De runde blå lysdioder blev limet direkte på ydersiden af dammen og lyser igennem siden. Ledningerne er loddet sammen og der er anvendt krympefleks for at beskytte samlingen og sikre mod kortslutning

Væk med ledningerne

Ledningerne skal af flere årsager helst være gemt væk. Dels er det et pænere resultat, men man undgår også at ledningerne kan hænge fast i andre ting på båden, som for eksempel kroge, fortøjninger eller lignende.

Ledningerne bør være så usynlige som muligt. Her er de trukket inde i stangholderen og hvor de skal ud fra denne er brugt et fleksrør
Kontakten der styrer LED-lyset monteres i stangholderen og der var lige præcis plads til den. Ledninger loddes på og isoleres med krympefleks.
Til højre i billedet ses det aflange LED lys monteret i stangholderen. Bemærk der er slebet lidt i enderne for at der var plads, men det er uden betydning. Farven på lyset er hvid, da det skal oplyse så meget af bunden af båden som muligt

Husk at sikre dit kredsløb

Det er vigtigt at sikre sit kredsløb med sikringer, for at undgå kortslutninger . Sikringen skal placeres så tæt på batteriet som muligt, da den sikrer det kredsløb der kommer efter sikringen. Anvender du dette kontrolpanel fra Biltema har det indbyggede automatsikringer, hvilket har den fordel at sikringen ikke skal udskiftes, men blot resettes.

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.