Giv din båd et sikkerhedstjek - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Giv din båd et sikkerhedstjek

Enkle tips til en sikker fiskedag på vandet

For mange fritidsfiskere er båden eller jollen en arbejdsplads, hvor der skal håndteres garn, ruser eller andet fiskeudstyr. Dette stiller særlige krav til bådens indretning og med det faktum at fritidsfiskere tilbringer mange timer på vandet og ofte gør det året rundt, så slides udstyret også mere end på en almindelig tursejlers båd.

Vi bringer her nogle enkle tips til at gøre det mere sikkert for fritidsfiskere, der bruger din båd eller fiskejolle mere end gennemsnittet og som dyrker fritidsfiskeri året rundt.

Badestigen er din ven

Som en del af CE-mærkningen er det et krav at båden eller jollen skal være forsynet med en badestige, der når passende ned igennem vandet. Dette er en betydelig sikkerhed og sikrer, at du er i stand til at komme op i båden, hvis du falder overbord. Badestigen giver ikke bare sikkerhed, hvis du er alene ombord, men i høj grad også hvis i er flere afsted, da det er yderst svært at trække en anden person ombord. Mange fritidsfiskere dyrker fiskeriet året rundt og det er derfor i årets kolde måneder også af stor betydning, at man kan komme op i båden kort tid efter man er faldet overbord. Selv få minutter hvor man skal træde vande kan her få en stor betydning i chancerne for at overleve i det kolde vand.

Hav styr på anker og ankerline

Anker og ankerline er ofte overset som et sikkerhedselement, men det kan i mange situationer være et uundværligt hjælpemiddel og være med til at undgå ulykker på vandet. For eksempel kan anker og ankerline være en hjælp i følgende situationer:

  • ved motorstop hvor du vil undgå at drive til havs
  • hvis du får garn, ruser eller snor i skruen og deraf blokerer denne
  • for at undgå at du driver ind i trafikzoner med risiko for påsejling
  • ved motorstop i hårdt vejr, hvor du med ankeret får mulighed for at holde bådens næse op i vinden og derved undgår at kæntre
  • du undgår at drive ind i moler, stensætninger som kan ødelægge din båd og motor

Ankeret bør være af en passende størrelse i forhold til den båd eller jolle du sejler i og ankerline/kæde bør være rigelig lang og i forhold til vanddybden i det område du sejler i. Dyrker du dit fritidsfiskeri på større vanddybder og/eller områder med meget stærk strøm er det også en god ide at medbringe et drivanker, der kan holde næsen op i vinden/bølgerne og nedsætte drivhastigheden.

Et anker i passende størrelse og ankerline/kæde er et must og et vigtig hjælpemiddel på vandet

Hold dækket ryddet for grej og tovværk

Som fritidsfisker er båden din arbejdsplads og der foregår mange aktiviteter på dækket. Da meget arbejde med garn og ruser også foregår ved rælingen, er det vigtigt at dækket er ryddet, så du ikke risikerer at snuble i tovværk eller andet grej, der flyder rundt på dækket. Her er det en god ide at sørge for at grejet er stuvet af vejen i baljer eller kasser.

Et godt afryddet dæk giver også mulighed for løbende at spule dækket for tang eller fiskerester. Et glat dæk i høj søgang, i kombination med tungt arbejde over rælingen, er en meget dårlig cocktail og det kan i uheldige situationer betyde, at du får skader eller endnu værre resulterer i en alvorlig ulykke.

Tænk også over hvilken dæksbelægning, du har på båden. Der er idag mange muligheder for enten at lime en skridsikker belægning på dørken eller også at male den med en særlig maling tilsat anti-slip perler. Disse metoder til en skridsikker dørk, vil du sætte pris på når der er fiskeaffald eller krabberester på dækket og der samtidig skal udføres et seriøst arbejde med garn og ruser ombord.

Hold styr på tovværk og grej ombord og sørg for at dækket er ryddet og rengjort

Pak båden rigtigt

En båd skal være i balance når man sejler i den og især fordelingen af vægten ombord har stor betydning for sejlegenskaberne. Mange fritidsfiskere har meget grej ombord i form af garn, bøjer, ruser og ankre og det er derfor værd at tænke på hvordan båden læsses. På gode fiskedage, hvor der tillige med fiskeredskaberne er en større fangst ombord, er det ikke uvæsentligt hvordan vægten placeres i båden.

Sejler du på dage med bølger er det vigtigt at sørge for at der ikke er for meget vægt foran i båden, da den derved vil grave næsen ned i søerne og der er risiko for at der kommer vand ind over rælingen. Kommer der først vand ind i båden belastes den yderligere af den ekstra vægt og situationen forværres.

Foto: Poca.dk Det er vigtigt at pakke båden, så der er en jævn belastning, da sejlegenskaberne og stabiliteten i høj grad påvirkes af dette.

Lænsepumpe

Båden eller jollens lænsepumpe er især vigtigt for fritidsfiskere, da der ofte anvendes vand ombord til spuling af dørken og rensning af fisk. Denne ekstra mængde vand belaster båden og kan skabe ubalance og det er derfor vigtigt at få pumpet denne vand ud af båden. Derfor er det vigtigt at give pumpe, filtre og slanger et check løbende, for at sikre sig at det fungerer optimalt.

Mange pumper er konstrueret så det er let at klikke overdelen af pumpen af og på den måde få en let tilgang til rens af filteret. Ved fritidsfiskeriet er dette vigtigt at få gjort regelmæssigt, da forholdene med tang og fiskerester, gør at muligheden for tilstopning er forøget.

Check sikkerhedsudstyret

Husk at der er god skik og en stærk anbefaling at kontrollere bådens sikkerhedsudstyr. Alt afhængig af bådens størrelse kan det være en god ide at kontrollere følgende:

  • alle redningsveste ombord skal være intakte og er der tale om selvoppustelige veste, skal disse kontrolleres iht. anbefalingerne for den enkelte model – typisk er det CO2 patron, blære og udløsermekanisme
  • Redningsflåde hvis en sådan er monteret
  • Nød- og signalblus – bemærk der er ofte en begrænset holdbarhed på disse
  • Brandslukker – skal ofte udskiftes hvert 5. år

Det er også en god ide at give bådens batteri og elsystem en grundig gennemgang og kontrol. Denne kontrol bør inkludere bådens lanterner, så du sikrer dig, at du kan blive set i mørke eller i dårlig sigt.

Gribelister og søgelænder

Gribelister er dem der redder dig, når du mister fodfæstet og der er derfor en særlig god grund til at sikre sig, at de er forsvarligt skruet fast. Især befæstigelser der går ned i glasfiberen bør efterses og også tætnes med marinesilikone, så man sikrer sig at der ikke trænger vand ind i laminatet, som blot vil resultere i at skruer yderligere vil miste deres effekt.

Det samme er gældende for bådens søgelænder, som giver en effektiv støtte og som sikrer at du ikke får overbalance eller læner dig for langt ud over rælingen. På samme måde som gribelister er det også af meget stor betydning at søgelænderet er solidt fastgjort til rælingen, så du kan stole på at det er en sikker støtte.

SejlSikkert indsatsen

Dette indlæg er bragt i samarbejde med Søsportens Sikkerhedsråd, der står bag SejlSikkert indsatsen, der blandt andet rummer et netværk af 450 frivillige og som arbejder på at øge sikkerhedskulturen blandt sejlere, fiskere, roere og alle andre, som dyrker fritidsaktiviteter på vandet. Du kan læse meget mere om SejlSikkert her

LÆS OGSÅ:
10 råd til sikkerhed på vandet når det er koldt