Garmin klar med prisvindende elmotor - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Garmin klar med prisvindende elmotor

For andet år i træk vandt Garmin prisen BEST OF SHOW CATEGORY ved ICAST – og da årets event af nogle, var udnævnt som “Elmotorens år” var det naturligt at en elmotor vandt den eftertragtede pris. Vi tager i denne artikel livtag med Garmins prisvindende elmotor: GARMIN FORCE.

Brushless… Kort fortalt

Uden at påbegynde en Ph.D. afhandling om emnet, vil den børsteløse elmotor give os lystfiskere, en lang række fordele og selvom vi hurtigt cruiser til selve fordelene, dvæler vi kort ved egenskaberne af den børsteløse motor

De børsteløse motorer kender vi allerede fra modelfly, modelskibe, el-cykler, vaskemaskiner og mange andre steder. Der er klare fordele ved disse motorer, da disse bruger elektronisk kommentator istedet for en mekanisk kommentator – læs: simplere motor, færre mekaniske dele, mindre vedligehold og slitage, bedre ydeevne og højere moment – derudover er det velkendt at børsteløse motorer som regel danner lavere elektrisk støj end de mekaniske elmotorer.

For mange båd ejere vil den børsteløse motor betyde markant mindre støj på eksempelvis ekkolod, selvom både motor og instrument kobles på samme batteri.

I lanceringen af Garmin Force er der også lagt vægt på en høj ydeevne, lydløs sejlads og mindre vedligehold, så du bare skal bekymre dig om hvor jollen skal drives hen og ikke andet.

Garmin Force er ikke bare lanceret – den er også kommet til Danmark. Team Kaos 2, bestående af Toke og Maria Trentemøller medbragte nyheden til årets Predator Cup 2019. De dygtige fiskere var med helt fremme og fik en flot 6. plads samlet.

Ydeevnen

Når alt kommer til alt, er dette det vigtigste, når vi er på vandet – der kan være nok så mange features eller blinkende lamper – strømforbruget skal være minimalt og vi skal kunne flytte os prompte og i tilstrækkelig fart.

Garmin Force leveres i 2 spændingsvarianter, 24V og 36V – der oplyst giver hhv. 80lbs og 100 lbs. Effekt er en ret taknemmelig og til tider subjektiv vurdering fra den enkelte producent, men Garmin har ganske befriende oplyst en tydelig reference til ISO13342, der er en anerkendt standard for effekt tilknyttet mindre elmotorer – STÆRKT Garmin!.

Grundet den børsteløse motor, er der opbygget store forventninger til batteri-effektivitet og ifølge, ikke bare Garmin, men også fra de første uafhængige test, forlyder det, at der opnås en forbedret effekt på op til +60%. Forskellen kan i visse sammenhænge betyde, at hvor du ellers burde gå op i et 36V system, nu kan nøjes med 24V (…og spare vægt) eller du blot kan forlænge brugstiden fra eks. 10 timer til 16 timer på vandet, inden du skal lade batterierne op.

Garmin Elmotor
Robust og brugervenlig
Force elmotoren er bygget til at holde. Den er robust og holdbar og samtidig nem at installere, og den er nem at trække ind og opbevare med to gasfjedre. Den er dækket af 3 års garanti og en begrænset levetidsgaranti på akslen.

Integreret transducer

Force elmotoren leveres med en integreret transducer med traditionel CHIRP og Ultra High-Definition ClearVü og SideVü scanningsekkolod:

 • CHIRP ekkolod: High-wide CHIRP (150-240 kHz)
 • ClearVü: Ultrahøj opløsning 800 kHz
 • SideVü: Ultrahøj opløsning 1200 kHz og 455 kHz
Garmin Elmotor

Modulopbygning

 • Holder og motorhus: Aluminium
 • Akselhætte, Display og sidepaneler: Plast
 • Motoraksel: Glasfiber
 • Dobbelte gasfjedre til at løfte/sænke, betyder endnu bedre kontrol og mindre belastning på konstruktionen
Garmin Elmotor

Specifikationer:

Garmin Elmotor
Garmin Elmotor
Force elmotoren er bygget til at holde. Den er robust og holdbar og samtidig nem at installere, og den er nem at trække ind og opbevare med to gasfjedre. Den er dækket af 3 års garanti og en begrænset levetidsgaranti på akslen.

Autopilot-funktioner

Autopilot-funktionerne er super vigtige for den ambitiøse fisker og bådejer men kan være svære at simulere vigtigheden af, men hvis du een gang har prøvet at opleve båden dreje uhensigtsmæssigt mens du sætter geddestængerne eller miste en super lodning på ekkoloddet, så vil du have virkelig stor gavn af autopilot-funktionerne.

Oplistning af autopilot-funktioner:

 • Hold kursen
 • Følg rute
 • Ankerlås
 • Cruise-control
 • Manuel+

Trådløs fjernbetjening med udvidede muligheder

Selvom der også medfølger en trådløs fodpedal, får du også en ret cool vandtæt fjernbetjening med (vandtæt er i denne sammenhæng at fjernbetjeningen kan tåle at være under 1 meter vand i 30 minutter). Fjernbetjeningen flyder dog og forsynes via 2 x AA batterier, der ved repræsentativt brug holder til solide 240 timers brug. Dimensionerne er 15,2 cm (L), 5,2 cm (B) og 3,2 cm (D).

Af andre banebrydende ting kan fremhæves at fjernbetjeningen er bevægelsesstyret – dette kender spildinosaurerne fra eksempelvis Nintendo Wii hvor du blot peger med controlleren, og effekten overføres til enheden. Når du vinkler fjernbetjeningen til enten styr- eller bagbord, vil elmotoren dreje i denne retning – vi glæder os til at hvorledes dette harmonerer med praktisk brug, hvor vi idag er vant til at bruge højre og venstre pil.

Garmin Elmotor
Den medfølgende håndholdte fjernbetjening med et refleksfrit display, der kan aflæses i sollys, giver total kontrol over elmotoren samt unikke peg-og-sejl-bevægelsesstyringsfunktioner. Der er også brugerprogrammerbare taster på fjernbetjeningen, som du kan bruge til at betjene din plotter. Du behøver ikke bekymre dig, hvis fjernbetjeningen tager en tur over bord, for den er vandtæt og kan flyde.
Garmin fjernbetjening

Et SÆRDELES kærkomment element er dog at fjernbetjeningen har et 1,2″/3 cm (diameter) farve MIP-display på 240×240 pixels, der er ret anvendeligt, når du har brug for at aflæse konkrete indstillinger, MIP er transflektiv memory-in-pixel, der giver dig gode muligheder for at læse displayet – også i stærkt sollys.

Et sikkert HIT er dog at elmotoren har ikke mindre end 20 hastighedsindstillinger – markedsstandard er idag 10, og med dobbelt så mange trin, vil eks. den ambitiøse dørgefisker få rigeligt med mulighed for at finde den hastighed, som præcis får agnene til at bevæge sig attraktivt.

Kraftfuld, effektiv og støjsvag

Du får det bedste af alle tre. Den kraftige Force elmotor har evnen til at flytte dig fra sted til sted hurtigere og modstå vinde og strømme bedre. Selv med al den kraft er det også den mest effektive elmotor, der findes, så du kan være sikker på at kunne fiske hele dagen. Og den er stadig meget lydsvag. Dens højeffektive børsteløse motor fungerer ved enten 36 V eller 24 V. Når den kører ved 24 V, leverer den samme fremdrift som andre 36 V motorer.

Trådløs fodpedal
Nyd komforten ved en trådløs fodpedal. Den giver øjeblikkelig kontrol og reaktionsevne, men føles og styrer ligesom en kabelstyret pedal. Den fungerer trådløst ved hjælp af AA-batterier, eller – hvis du foretrækker det – kan den fastinstalleres.
Fuld kontrol til tåspidserne og integration med Garmin skærme

Nøgle-features!

Yderst kraftig og effektive elmotor – bevæg dig prompte og maksimer din udnyttelse af batterier

Trådløs fodpedal giver øjeblikkelig kontrol og kontant respons; føles og styrer som en kabelstyret pedal. Du slipper hermed for at trække kabler til fodpedalen og fodpedalen kan frit placeres i båden.

Omfatter integrerede CHIRP traditionelle og Ultra High-Definition ClearVü og SideVü scanningsekkolod med minimal ekkolodsstøj

Fjernbetjening, der kan flyde, giver dig fuld kontrol over elmotoren og enkel peg-og-sejl-bevægelsesstyring

Trådløs plottertilslutning giver navigation, autopilot og ankerlåsfunktioner således kan du bruge elmotoren også uden fjernbetjening inkl. udvidede styringsfunktioner som eksempelvis ankerlås

Se flere fisk og strukturer tydeligt med integreret Ultra High-Definition transducer.

Garmin Force forventes at være i landets førende shops i løbet af 3. kvartal 2019.

Vejledende priser:

 • 50″ skaft: 31.799,-
 • 57″ skaft: 33.499,-

Følg med her på siden, hvor vi forventer inden længe at kunne bringe en praktisk test af Garmin Force.

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.