Vælg den rigtige kortplotter - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Vælg den rigtige kortplotter

I enhver båd er kortplotteren formentlig en af ​​de mest brugte stykker af elektronik om bord. Her er et bud på ting du bør overveje, når du skal vælge den rigtige kortplotter til båden

Hvis du ser efter respekterede brands som f.eks. Navico (Simrad og Lowrance) så har de alle flere plottermodeller at vælge imellem. Da der er mange modeller i de enkelte brands, kan det virke uoverskueligt at skulle finde præcist den model der dækker ens behov  bedst, men hvis du gør lidt hjemmearbejde først, er du godt på vej

Gennem årene har kortplottere ligesom computere og andet elektronik gennemgået en enorm udvikling og der tilbydes i dag flere funktioner end nogensinde før. Modellerne spænder fra simple håndholdte enheder med meget grundlæggende kortlægning til store touchskærme, der kan interagere med andet udstyr i båden.

Behov

Første step er at vurdere behov for at tilkoble andre enheder til din kortplotter – hvis du har en lille båd uden andre enheder (f.eks. radar, autopilot, vhf, motordata) kan du afskrive de største af modellerne, hvor der er mulighed for sammenkobling med disse. I stedet skal du se efter såkaldte ”stand-alone” modeller. Næste step er at se på placeringsmuligheder – har du f.eks. ingen styrepult eller en meget lille en af slagsen er det passende at vælge en skærmstørrelse der passer til disse muligheder. 
 
Pris og skærm
Der er en sammenhæng mellem skærmstørrelse og pris, men mange overser muligheden for at have en stor kortplotter, hvor man anvender funktionen splitskærm og derved får ”2” mindre skærme at se på. Generelt kan man sige, at du skal gå efter den største skærm du har plads og råd til og her er det en god ide at se skærmene ”live”, så du får en ide om hvordan f.eks. søkort ser ud på en 7” skærm. På de mindre skærme vil du opleve at skulle zoome meget ind/ud på især kortfunktionen og min anbefaling vil være at man helst ikke skal under 9” hvis man anvender søkort meget. Det er en rigtig god ide at besøge forhandlere for at se størrelse og funktioner, så man får en ide om skærmstørrelse. 
 
Betjening
Touchskærme er kommet til de fleste kortplottere og netop disse modeller er et godt eksempel på at man skal afprøve før sit køb. Hvis man fisker meget er touchskærm bestemt ingen fordel, når skæl og slim sætter sig på fingrene, eller hvis man sejler i uroligt vand er det svært at ramme skærmen. Omvendt er touchskærme meget intuitive og ligetil. Den optimale løsning, som jeg ser det, er de modeller der har de vigtigste funktioner på både knapper og skærm.
 
Transducer
Hvis du primært anvender kortplotteren til navigation og  ikke så meget til fiskeri er transduceren ikke så vigtigt, men hvis det er omvendt bør du se dig godt om. Der er mange forskellige teknologier så som Chirp, Structurescan, SideScan osv. Ved standalone-instrumenter kan der ofte gøres et ret godt køb, med en rigtig god transducer i en samlet pakke, ellers bør du høre dig for ved forhandleren, hvad der tilbydes netop nu der dækker dit behov.
 
Søkort
De fleste kortplottere anvender SD-kort, der blot stikkes ind i et passende slot. Søkort findes i mere eller mindre detaljerede udgaver – eksempelvis Navionics der findes i flere versioner alt efter deltaljeringsgrad og hvilket område det skal dække. Anvender du din kortplotter til fiskeri eller sejler i et område med gamle kortdata (eksempelvis på søer) bør du overveje muligheden for at anvende søkort der  bygger på egne logninger.   
 
At købe en kortplotter kan være en svær beslutning, derfor vil det altid være min anbefaling at søge råd og hjælp hos en forhandler før købet.
 
 
 
 

 

LÆS OGSÅ:
Få gratis Vesselview Mobile til din Mercury

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.