Pop Up… effektiv medicin til træge vintergedder - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Pop Up… effektiv medicin til træge vintergedder

Vinteren er over os – og opskriften på een af de store geddemadammer kan være det ultrapassive deadbait-fiskeri på bunden, hvor den energipåpasselige gedde-PR i ro og mag, kan opsøge og energieffektivt kan sluge sig en godbid.

Een af flere deadbait-metoder er POP-UP og det går i al sin enkelthed ud på at hæve sin agn fra bunden, således at den ikke blot ligger på bunden, hvor den risikerer at ligge begavet i bunden eller bevoksning – hævet over bunden er agnen mere tydelig for gedderne og såfremt at der er lidt bevægelse i vandet, vil denne bevægelse forplante sig til agnen.

LÆS OGSÅ:
Monstergedde på 19 kilo!

Der er mange måder at POPPE agnen, det letteste og det, mange bruger er blot at injicere agn med lidt luft ved hjælp af en injektionssprøjte. Der er dog det problem med denne metode, da det for meget tætte agn er svært at få nok luft ind i kropshulrummet for effektivt at poppe dem op. Det andet problem ved dette, er at luften lækkes og agnen vil således i begyndelsen være helt perfekt afbalanceret men vil over tid langsomt synke så den til sidst agerer stendød på bunden.

DSC04861
Vintertid er deadbait-tid > gedderne sparer på energien og forsigtige discipliner som deadbaits og ultra langsomt livebaits er medicinen til de svære dage

For en mere permanent pop-up er det bedre at bruge skumindsatser eller flydende pop-up indsatser, der sikrer, at din agn er flydende til enhver tid mens den er i vandet. Mange POP-UP fiskere hæver agnen 2-3 fod fra bunden, sjældent meget højere da andre metoder så er mere gunstige at benytte sig af. Et andet krydderi er at tilføre dine agn tydelig duft.

LÆS OGSÅ:
Brug duft i trollingfiskeriet

Den anden præsentation, jeg kan lide, er at balancere agnen, så den bare “står” på halen i bunden. Ikke kun gør denne præsentation agnen meget synlig for gedden, men det gør agnene meget lettere for gedden at suge op fra bunden. En masse lystfiskere gør fejlen ved at tro, at gedderne tager deadbaiten forsigtigt med deres mund, men i virkeligheden suger de dem effektivt op – når de åbner deres gab og forårsager et stort rush vandtryk gennem mundhulen.

 

Mr.-Pike-Universal-Leader
Standard rig fra Mr. Pike – foto: Grejspecialisten.dk
Mr.-Pike-Long-Cast-Leader
Long Cast rig fra Mr. Pike, bemærk at agnen kan bindes fast og derved sikres et formidabelt hold ved lange kast – foto: Grejspecialisten.dk
Mr.-Pike-Bait-Pop-Up-Kit
PopUp- floater set fra Mr. Pike – foto: Grejspecialisten.dk

Fordelen ved at bruge synlige agnpoppere er, at det giver agnen nogle ekstra farver – hvilket kan være en effektiv udløser, når gedden bevæger sig.

Pike-deadbait-leger-rig.jpg

Oversigtstegning på et typisk dead bait pop up rig

A – et 50-80 gram synk

B – et 5-8 kgs mono link

C – Her sikrer et par skum-kugler tilstrækkeligt med løft til den døde agn – alt efter årstid afpasses løftet fra bunden – om vinteren lille afstand og om sommeren gives større afstand så agnen løftes til toppen eller helt fri af grøde.

D – en større svirvel og en perle sikrer et minimum af modstand for en fisk, der tager agnen

E – Hovedline, typisk 0,15 mm flettet line eller tilsvarende nylon

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.