Effektivt fiskeri med elektronik - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Effektivt fiskeri med elektronik

For jollefiskeren er lokalkendskabet til den enkelte sø’s dybvandskurver et forspring af de helt store og vi vil her forsøge at hjælpe dig til hurtigere, at få dette kendskab der bringer dig næsten helt på højde med den lokalkendte i den strikkede sweater, der på en irriterende måde gang på gang stiller op med de største og flotteste fisk.
Dybdekurverne vidner om ændringer i bundforhold, der igen rummer det vigtigste for fiskene, nemlig beskyttelse eller mulighed for føde. En skrænt rummer muligheder for sammenstimlinger af byttefisk – og fungerer således som et fremragende baghold for rovfisken.
Genvejen til flere og større fisk hedder et godt kombi-instrument, der indeholder et ekkolod- og en kortplotterfunktion – det er selvfølgelig også en mulighed at have en særskilt kortplotter og et ekkolod, men fordelene er de samme og det vil stort set vil kun være størrelsen på skærmene, der vil udgøre forskellen. Vi mener, at man til det moderne fiskeri ikke kan undvære hverken kort- eller ekkolodsfunktion, derfor vil vi anvende dette som vores udgangspunkt.
 
Vi vil her beskrive et simpelt setup for fiskeren der måske ikke har adgang til egen båd og som typisk låner foreningsbåde og har brug for tips og tricks til en god funktionel transportabel montering. Udover det ser vi til sidst på et lidt mere ekstravagant setup til egen båd og de fordele det giver.
 
Vigtigst er: Du fanger flere fisk med et godt kombi-instrument i båden !! ….og hvorfor er det lige sådan – jo her er nogle af de vigtigste punkter der gør dit fiskeri effektivt og bringer dig nærmere storfisken:
 
Find området
Mange af landets store søer er kortlagt og det er muligt at købe et elektronisk søkort til disse, som sættes i dit instrument. Fisker du på mindre søer, hvor et søkort ikke er tilgængeligt er det muligt med de nyeste teknikker (Insight Genesis), at konstruere sit eget søkort, som sker ved at man logger bundforholdene og derved selv konstruerer et kort, der kan anvendes i sit instrument. Denne nye teknik appellerer i høj grad til søfiskeren, da kortmaterialet over de små danske søer ofte ikke eksisterer, eller er mangelfuldt. Insight Genesis har derudover et socialt interface, således at kortlogninger nemt kan deles med andre – og tilsvarende kan du hente andre fiskeres kort fra netop den sø, som du agter at besøge.
Med sit kort i kombi-instrumentet kan man på en overskuelig måde finde områder med skrænter, toppe eller huller og med få meters nøjagtighed effektivt affiske disse og ikke mindst undgår man at bruge fisketid på ”døde” områder, der ikke holder fisk.
 
 
Find fisken
Teknologien er så god i dag, at det er muligt, på selv billigere instrumenter, at se stimer af byttefisk som f.eks. småskaller eller andet. Når du er i det område du tror holder fisk, anvender du splitskærm med ekkolod i den ene side og søkortet på den anden side. På den måde kan du sejle på langs ad skrænterne og samtidigt se om der er fisk i området.
 
Markering og spor
En anden vigtig feature ved at have et godt kombiinstrument, er muligheden for at lave et waypoint/mærke. Waypointet vises som en markering på kortet og kan bruges til at markere, hvor man har fanget fisk før, eller til markering af en attraktiv top, hvor man vil fiske.   
Sporet viser præcist, hvor man har været og er således vigtigt, hvor man dørger med agnen for på den måde at kunne sejle tilbage i præcist den samme rute, som man lige har tilbagelagt.
 
Sikker kurs 
Er du til natfiskeri og har behov for at sejle, når det er mørkt og konturerne mod land bliver en udvisket masse, vil du opleve en stor tryghed ved at anvende sporfunktionen i dit kombi-instrument. Når du bruger denne funktion, kan du altid finde tilbage til dit udgangspunkt og ikke mindst undgår du at sejle på grund eller kan sejle uden om områder med åkander, træer eller andre forhindringer.
 
Montering
Har du brug for et transportabelt setup, der skal kunne anvendes til flere forskellige joller, kan det være en ide at montere kombi-instrumentet på en plade der kan placeres på toften/sædet af den jolle man anvender – pladen kan så fastgøres med en spænderem. Transduceren kan placeres på agterspejlet på en speciel transducerholder eller på et bræt der fastgøres til jollen med en skruetvinge. Det er en god ide at forsyne batteriet med en bærerem og ellers sørge for at det sidder forsvarligt i båden uden risiko for at vælte eller kortslutte på batteripolerne – der findes i handlen udmærkede batterikasser, der er designet til formålet. 
 
Valg af transducer
Du vil helt sikkert komme i berøring med transducer-junglen, hver producent har sine egne og kombinerer også instrumenter med. I mange af de nye færdige pakker der kan erhverves er der en udmærket transducer inkluderet og ved almindeligt fiskeri dækker den fint behovet. 
 
Strøm
Kombi-instrumentet kræver et 12 v batteri, der skal tilkøbes separat. Et batteri på omkring 30 amperetimer kan række til det meste af en fiskedag, men det er selvfølgelig afhængig af brugen og om instrumentet er tændt hele tiden. Hvis det er meget forskelligt, hvor lang tid du fisker, kan man med fordel købe 2 mindre batterier og så kun medbringe 1 stk. på de korte fiskedage og derved holde transportvægten nede. Vi har fundet, at de billige batterier der forhandles i de fleste butikker fint fungerer til vores brug. Husk at anskaffe en oplader der passer til batteritypen og så er det altid en god ide, at undgå at dybdeaflade batterierne.
På kombi-instrumentets skærm kan du altid overvåge, hvor meget strøm der er tilbage på batteriet, samtidig med at du fisker og på den måde prioritere batteriforbruget, hvis det måtte være nødvendigt.
 
 
Luksus-setup i egen båd
Har du din egen søracer og skal ud og gøre større investeringer, er der selvfølgelig gode muligheder for dette. Her har vi taget vores egen båd, en Quicksilver 450 Alu, som udgangspunkt og beskriver muligheder i dette setup.
Udstyret består af 2 stk. Lowrance HDS – en 12” og en 7”. Vi har valgt under fiskeriet at anvende den store skærm til at vise det loggede søkort, hvor den på grund af størrelsen giver et godt overblik. Den lille skærm kører fast på ekkolodsfunktion og de to instrumenter er sammenkoblet i et netværk, således at du kan markere en fiskestime præcist hvor den vises på ekkoloddet er og der sættes samtidigt et waypoint på den store skærm, så du nemt kan se hvor denne befinder sig og finde tilbage til den igen. På ekkoloddet er der mulighed for at vise standardskærmbilledet som herover eller at koble Structurescan til, så der vises et ”fotografisk” billede af bund og fisk i vandsøjlen.
 
Ved monteringen af skærmene har vi anvendt beslag fra amerikanske RAM-mount, hvor der er i samme beslag er mulighed for at dreje og vippe skærmene præcist i den vinkel man ønsker sig. Denne montage er særdeles god hvis man fisker varieret – f.eks. siddende ved dørgning eller stående ved vertikalfiskeri – da man derved har mulighed for at dreje skærmene i den vinkel der passer bedst til fiskesituationen.
Alle ledninger der er trukket i båden er gemt af vejen i et tykt plastrør. På denne måde undgår man at kroge, øjer, fangstnet og lignende sætter sig fast i disse. Transducerne er på vores båd fastmonteret og sidder fast på agterspejlet af båden.
På båden har vi desuden frontmonteret og hækmonteret elmotor og vi vil i næste udgave af Sportsfiskeren beskrive hvordan et setup med sammenkobling af elmotor til instrumenterne kan foregåog hvilke muligheder det giver i sit fiskeri.
 
 
Indkøb
Skal du investere i et kombi-instrument, er der mange gode muligheder på markedet. Flere af producenterne har lavet instrumenter der appellerer til fiskeren, der kun har brug for ekkolod og kortfunktion – såkaldte stand-alone instrumenter, hvor der ikke kan tilkobles andet udstyr – vi taler her om samlede pakker med instrument og transducer i en bundling. Mange af disse er endda med den avancerede chirp-teknologi, der giver yderst fine ekkolodsbilleder
Vi anbefaler du handler i en butik, hvor du har mulighed for at få rådgivning i forbindelse med dit køb og desuden har mulighed for at se skærmen ”live”, da størrelsen på denne ofte bestemmer prisen på instrumentet. Spørg også efter muligheder for support efter købet, for at du på den måde får mest muligt ud af dit instrument. De seriøse leverandører har ofte prostaff-team, der er villige til at hjælpe med indstillinger osv.  
 

 

LÆS OGSÅ:
Måske verdens mest simple multi-instrument?

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.