Flådfiskeri efter laks - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Flådfiskeri efter laks

Lakse-sæsonen er så småt ved at rulle indover os og her på Smaabaadsnyt fortsætter vi vores trolling-tema med at stille skarpt på – hvad man vist nok kan kalde slow-trolling… nemlig flåd-fiskeri efter laks alene med vind og strøm som motor. Det er naturligvis anderledes at drive for vind og strøm end at have den ultimative kontrol bag rattet så vær ekstra omhyggelig med at holde øje med bølger og ændringer i vejret – sikkerheden går forud for alt.

Det er klart at du ikke dækker samme område som ved traditionelt trollingfiskeri, men finder du et attraktivt område med gode logninger af fødefisk, kan flådfiskeriet være uhyggeligt effektivt.

Fordelene er ganske klare – du fisker virkelig intensivt og alle kender nok fornemmelsen af at se sit flåd blive trukket under… give et aktivt modhug… BAM.. FishOn!

Flådfiskeriet er bestemt anderledes – alene ved at du har langt færre stænger ude og oplever hugget på en helt anden vis.

Setuppet

Hvorledes at du driver for vinden, afgører også hvor mange stænger at du kan fiske med – nogle bruger en frontmonteret elmotor til at sikre at båden ligger rigtigt – og i så fald vil et setup ligner noget af det, som mange af os kender fra geddefiskeriet, nemlig et par flåd ude agter hhv. 100 fod og 50-75 fod ude, fisket i varierende dybder afstemt efter hvor du fisker – men gerne 12-30 fod nede. Til supplement af flådstænger kan der sættes sideplanere i begge sider, hvor sideplaneren fungerer som flåd – og er du ekstra frisk, så blæser du en lang tyv afsted 150 fod ude.

LÆS OGSÅ:
Vores bedste spots til stor-makreller

Stængerne er de samme som du kender fra almindeligt dipsy-fiskeri dvs. 15-30 punds, krydret med multihjul med linetæller så du har lidt styr på afstandene.

I filmen nedenfor gennemgår Albin Shargi (tidl. CWC, nu Mojoboats) den samlede strategi i en fantastisk flot film fra Stinger Productions. Strategien med flådfiskeriet er bestemt ikke ny – vi har jo brugt den i mange år til andre arter, men netop laksenes heftige søgen efter føde bør kunne give gode resultater på denne vis.

Skærmbillede 2017-11-03 kl. 22.07.12
Albin Sharghi gennemgår flåd-setuppet, her benyttes et 60 grams geddeflåd. Vigtigst er dog at flåd og bly er afbalanceret og at du TYDELIGT kan se flådet

Traditionelt flådsetup: linestop > flåd > bly > svirvel > fluorocarbon-forfang 0,50 mm > enkeltkrog + trekrog. Alt efter hvilket type bly du anvender, anbefaler jeg altid at have en blød gummiperle imellem bly og svirvel for at skåne din knude mest muligt.

Fang dig en omgang gode sild – rig dem til og så er du ellers kørende med en alternativ og på visse dage – virkelig effektiv metode.

Skærmbillede 2017-11-03 kl. 22.07.44
Gode kroge er et must – her monteres silden på en Owner SSW Livebait enkeltkrog str. 4/0 og en Owner trekrog i str. 2

Læs også:

Cowboy-tricks til trolling

Planer Boards for begyndere

Fremragende laksefiskeri netop nu

 

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.