Planer Boards for begyndere - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Planer Boards for begyndere

Advarsel! Er du hardcore trolling-fisker og planer board ekspert samt med allerstørste selvfølgelighed kan slynge 25 liner i vandet hurtigt som en ninja –  ja, så er du ikke en del af denne artikels målgruppe. For artiklen vil give en grundlæggende introduktion til hvorledes at du begynder at bruge planer boards samt hvorledes at du sætter dine stænger på en fordelagtig vis så du undgår sammenfiltring af liner.

Er du i tvivl om hvor og hvordan at du må benytte planer boads – så ses reglerne her

Ligesom brug af downriggere giver dig en struktureret mulighed for at kontrollere dybden af din agn-præsentation – så er brugen af planer board en teknik som vil give dig mulighed for at kontrollere bredden i din agn-præsentation

Brugen af planerboards er specielt effektivt når der fiskes efter sky fiskearter – og alt efter højden på din planer board mast, så kan planerboards opnå en bredde på 100 meter fra din bådside.

Planerboard-linen, som hæfter dine fiskeliner, er holdt af en lineklemme og når en fisk tager din agn, vil fisken løsrive din fiskeline fra lineklemmen og du kan nu fighte fisken på helt vanlig vis uden forstyrrende anordninger imellem dig og fisken.

Se også vores artikel om cowboy-tricks til trolling

Dybden på din agn bør i større eller mindre grad varieres ved at fæstne bly eller en blyparavane på din line ligesom afstanden til dine agn skal forøges indad mod båden.

Skærmbillede 2017-10-28 kl. 17.22.09
Principskitse for Planer Boards
Guide til håndtering af Planer Board – step by step

Trin 1:

Skærmbillede 2017-10-28 kl. 17.22.22

Forbered 2 håndteringsliner, som skal hjælpe med at trække planer board linen ind til dig, når du skal sætte nye liner. Hægten kan være en karabinhage eller lignende.

LÆS OGSÅ:
Masser af laks! 8-dobbelt hug

Gør dine stænger klar og placer dem i stangholdere indenfor rækkevidde – og bring din båd på trollinghastighed og hold hastigheden der.

Trin 2:

Skærmbillede 2017-10-28 kl. 17.22.30

Sæt dit planer board i vandet – løsn din planer board line. Sørg for at holde linen til planer boardet stram og begynd at give line.

Trin 3:

Skærmbillede 2017-10-28 kl. 17.22.52

Når planer boardet har nået den ønskede afstand til båden, fæstnes planer board linen ved at planer board hjulet låses eller hvis du ikke har hjul på masten, så ved ordinær fæstelse på båden. Trin 2 og 3 gentages i den modsatte side.

Trin 4:

Skærmbillede 2017-10-28 kl. 17.23.00

Tag din første stang og sæt agnen i vandet – find den ønskede afstand fra båden som du ønsker at fiske ved.  Løsn din bremse og sæt stangen i stangholderen.

Trin 5:

Skærmbillede 2017-10-28 kl. 17.23.14

Sæt en planerboard-klemme (A) på din fiskeline – der er MASSER af forskellige modeller at vælge imellem og henover banen, vil du finde forskellige fordele ved de forskellige. Træk planer board linen til dig ved hjælp af håndteringslinen. Klik planerboard-klemmen (B) på planerboard-linen foran karabinhagen – slip langsom håndteringslinen indtil den når normal position igen.

Trin 6:

Skærmbillede 2017-10-28 kl. 17.23.25

Find din fiskestang frem og  frigiv fiskeline og presset på din agn sammenholdt med vinklen fra planer board masten, vil resultere i at din line glider af hjulet og ud imod dit planer board. Stop linen umiddelbart før planer boardet. Det er en god ide at lade den yderste agn fiske i overfladen og blybelaste de øvrige liner indad mod båden i stigende grad, således at linerne tættest mod båden fisker dybest. Når agnen er sat, indstil bremsen på dit hjul og placer stangen i en stangholder tættest på fronten af båden.

LÆS OGSÅ:
Trollingmaster-stjerne gæster Sønderjyllands Småbådsklub

Trin 7:

Skærmbillede 2017-10-28 kl. 17.23.33

Tag den næste stang og gentag trin 4 – efterhånden som du sætter liner tættere på båden, vil du skulle forøge den dybde som du fisker i enten ved at blybelaste, bruge diskdivere eller på anden vis.  Gentag derefter trin 5 og 6 og placer slutteligt din stang i stangholderen umiddelbart efter den første stang.

Når du har sat de ønskede stænger i den ene side, gentages processen i den anden side.

Illustrationer: BigJon

 

 

One thought on “Planer Boards for begyndere

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.