Sommerferietid er også forsikringstid - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Sommerferietid er også forsikringstid

Sommerferie er også forsikringstid

Hvad enten at du planlægger længere ophold på vandet eller blot en hyggetur med familien, henover sommeren, så er det nu at du lige bør læse med og forhåbentligt sætte checkmarks ud for hvad du skal huske i relation til forsikring af din båd, motor og bådudstyr. Hvis uheldet er ude, har du mest af alt brug for at koncentrere dig om, at du og din familie har det godt – og at alt vedrørende din båd og udstyr håndteres let og smertefrit. Sidstnævnte er noget, som nogle glemmer, hvilket kan ende med at blive en dyr omgang.

Vi bringer her i artiklen information om, hvad der er lovpligtigt, samt har entreret med een af landets største forsikringsudbydere Danske Tursejlere for at få deres lavpraktiske tips til hvad du med fordel kan overveje.

Lovkrav

Vi begynder naturligvis med en oplistning af, hvad du i følge loven, skal have styr på, og så vil de efterfølgende afsnit, uddybe forhold omkring ansvarsforsikringen.

 • Speedbådscertifikat, hvis din båd kræver det. (Dvs., hvis det er en planende båd, der efter lovgivningen kræves speedbådscertifikat til)
 • Kvittering på betalt ansvarsforsikring. Dertil kan politiet efterspørge billedlegitimation for at kunne fastslå bådførers identitet. (Fås ved dit forsikringsselskab)
 • Gældende Forsikringscertifikat. (Fås ved dit forsikringsselskab)

Desuden har vi tilføjet et afsnit omkring kaskoforsikring – den er ikke lovpligtig, men er uhyre vigtig at forholde sig til.

Ansvarsforsikringen

Den 15. maj 2018 blev der, på grund af en alvorlig ulykke i Københavns Havn, indført en ny lov, der gør det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring for ejere af speedbåde op til 15 meter, vandscootere eller lignende hurtige fartøjer.

Med loven fulgte også andre skærpede regler, der betyder at man er erstatningsansvarlig ved et eventuel uheld, uanset om man er ejer, fører eller styrmand på båden. Det giver derfor også rigtig god mening at have denne ansvarsforsikring, da det giver en god sikkerhed for bådejeren og den skadelidte. Hos Danske Tursejlere er ansvarsforsikringen en del af deres medlemskab, og vi ser her nærmere på deres gode råd og anbefalinger, når du skal forsikre din båd.

Speedbåde op til 15 meter og andre hurtige fartøjer skal have en ansvarsforsikring

Ansvarsforsikring er også et krav i mange havne

Anvender du nogle af landets mange havne, skal du være opmærksom på, at det ofte er et kravm at du har en ansvarsforsikring. Med en ansvarsforsikring sikrer du både dig selv og den båd eller de personer, du eventuelt måtte komme til at skade under sejlads og under ophold i havnen. Dette krav om en ansvarsforsikring, har man hos Danske Tursejlere gjort let at anskaffe, da det er en del af deres medlemsabonnement. Husk at du som nævnt ovenfor, skal kunne fremvise bevis på ansvarsforsikring, ved en eventuel kontrol på vandet.

Sune Abelgren Olsen er Projekt- og Udviklingschef hos Danske Tursejlere, der arbejder med bedre forsikringer til alle sejlere. En ansvarsforsikring følger gratis med Danske Tursejlere’s medlemskab

“Det skal være let og overskueligt at finde den rigtige forsikring til sin båd hos Danske Tursejlere. Derfor har vi lavet en guide, der hjælper dig til det helt rigtige valg”

— Sune Abelgren Olsen, Danske Tursejlere

Let adgang til et tilbud på kaskoforsikring

Det kan til tider være kompliceret at finde en kaskoforsikring til sin båd og for at lette arbejdet for bådejerne, har Danske Tursejlere på deres hjemmeside lavet en forsikringsguide, der hjælper dig til det rigtige valg. Du starter med at vælge din bådtype og bliver derefter guidet igennem med flere spørgsmål, der er med til at sikre, at du får præcis den forsikring, du har behov for til din båd.

Tilbudsberegneren hos Danske Tursejlere er let at bruge og starter med udgangspunkt i hvilken bådtype du skal have forsikret

Værd at huske, når du tegner en kaskoforsikring til båden

Modsat ansvarsforsikringen, er kaskoforsikringen frivillig og dækker de fleste typer skader på din båd, som kan opstå ved sejlads, grundstødning, kollision, brand og tyveri. Skaderne kan opstå mange steder på båden, og vil ofte være dækket af denne kaskoforsikring. Tegner du en kaskoforsikring er det værd at huske på følgende:

 • Har du lån i båden kan banken kræve, at du har en kaskoforsikring
 • Husk at fastsætte din forsikringsværdi efter bådens værdi, så du ikke er underforsikret
 • Vær opmærksom på dyre navigationsinstrumenter eller andet grej, der også skal medforsikres
 • Har du trailerbåd, så undersøg om trailer er medforsikret
 • Der er ofte mulighed for billigere forsikring, hvis du vælger en højere selvrisiko
 • Har du en nyere påhængsmotor på båden, skal der installeres en GPS
 • Få rådgivning hos Danske Tursejlere, hvis du er i tvivl
Hvis du skal kaskoforsikre en nyere påhængsmotor, skal der installeres en GPS i denne

Medlemsfordele sammen med ansvarsforsikringen

Danske Tursejlere har eksisteret i 30 år og tilbyder en ansvarsforsikring, der følger med et medlemskab. Danske Tursejlere har dog meget mere at byde på, når du er medlem:

 • Adgang til brug af ca. 300 turbøjer i Danmark
 • Magasinet Tursejleren der leveres i din postkasse 4 gange om året
 • Adgang til diverse kurser – for eksempel SRC-certifikat (VHF-certifikat) og kanalskipperbevis
 • “Blå Oplevelser”
 • Oplysninger om certifikater, hvis du skal til udlandet med din båd
 • Tips og tricks til køb/salg af båd samt vedligehold af båd og udstyr

Danske Tursejlere støtter de danske sejleregi

Ved et medlemskab af Danske Tursejlere, støtter du samtidigt en lang række af gode formål, der giver bedre betingelser for sejlerne i Danmark:

 • Danske Tursejlere kæmper for fjernelse af statsafgiften på lystfartøjer
 • Udvikling af de danske havne
 • En væsentlig del af “Blå Oplevelser, der giver flere og bedre oplevelser på vandet
 • Et bedre havmiljø
 • Arbejder sammen med Søfartsstyrelsens Uddannelsesudvalg for at udvikle kompetencerne hos danske sejlere

Du kan læse mere om Danske Tursejleres mærkesager her og melde dig ind i Danske Tursejlere her

Danske Tursejlere er også en del af “Blå Oplevelser” der giver masser af muligheder for endnu sjovere dage på vandet for hele familien

LÆS OGSÅ:
Danske Tursejlere har vind i sejlene. Nye projekter styrkes gennem ny projekt- og udviklingschef