Forøg sikkerheden ved at være flere på vandet - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Forøg sikkerheden ved at være flere på vandet

Fritidsfiskere tilbringer mange timer på vandet

Fritidsfiskeri i Danmark er populært og mange steder er dette gået i arv igennem mange år, hvor man typisk har lært det fra sin far på mange ture på fjorden, i bælterne eller til havs. Fritidsfiskeriet fra de mindre både er i særlig risiko for at komme i faretruende situationer og vi bringer i dette indlæg gode råd til, hvordan du forbedrer sikkerheden på fisketurene, når du og makkeren skal på vandet og så ser vi også, hvad du kan gøre når du er alene afsted, når garnene eller ruserne skal røgtes.

Under barske forhold under fiskeri i Norge. Det er også en god sikkerhed at have en makker-båd med sig ud under mere normale forhold

Dan makkerpar på vandet

I rigtig mange situationer er det en særlig god ide at være flere på vandet – enten i form af flere personer ombord eller ved at være to både afsted. Vi har samlet et par eksempler i nedenstående skema, som kan bruges som rettesnor og du kan sikkert selv finde på flere situationer, hvor det er en rigtig god ide enten at være flere personer ombord eller også at danne makkerpar på vandet.

At danne makkerpar på vandet er nok et af de mest betydningsfulde sikkerhedsaspekter, når man færdes på vandet og det gælder uanset om du er fritidsfisker, jollesejler eller tursejler. Skulle du komme i situationer, hvor du for eksempel får motorproblemer eller andre grundlæggende elementer svigter ombord, kan din makker være en kærkommen hjælp og sørge for at du kommer sikkert i havn igen.

Bedre sikkerhed med to personer i båden

Der er flere situationer, hvor man højner sikkerheden betydeligt, hvis man er flere personer i båden. En af de mere betydningsfulde er, hvis man bliver syg på åbent vand og har brug for akut hjælp. Her kan en makker assistere med livreddende førstehjælp og med at tilkalde hjælp og få redningspersonale guidet til ens position.

En anden vigtig situation er, hvis man er så uheldig at falde overbord og ikke ved egen hjælp, kan komme op i båden igen. Her kan en makker i båden hjælpe en med at komme ombord igen. At komme op i båden igen er en sværere øvelse end man lige regner med og det er også en situation, der er særdeles god at øve om sommeren, når vandtemperaturen er til badning. Ofte overrasker denne øvelse de fleste og mange har på trods af optimale betingelser med badestige og lignende svært ved at komme op i båden igen.

Arbejdssituationer for fritidsfiskere er til tider hårdt fysisk arbejde, hvor der i en gyngende båd skal løftes og flyttes rundt på tunge baljer med garn eller fangt. Belastningen på kroppen og risiko for et forringet fodfæste gør at dette arbejde kan udføres væsentligt mere sikkert, hvis man er to mand i båden. Samtidigt kan man så glæde sig over at kroppen ikke slides ned som følge af det hårde arbejde.

Der er masser af glæde ved at være to mand afsted når ruserne skal røgtes og er uheldet ude, kan han blive din redningsmand

Gode råd når i er makkere i to både

Når i danner makkerpar med to både på vandet er der, udover trygheden og den øgede sikkerhed ved at være flere både afsted, grobund for et langvarigt venskab på vandet med masser af gode oplevelser sammen. For at komme godt igang er der nogle gode råd, som er værd at overveje:

  • Tal om hvilket område i skal sejle til og hvornår i tager hjem igen
  • Diskuter tegn og signaler der ikke kan misforstås, hvis i skal bruge hjælp fra hinanden
  • Vær indenfor synlig afstand af hinanden
  • Diskuter hvilken hastighed i vil sejle til/fra området med
  • Diskuter hvornår i sejler hjem i forhold til eventuelle ændringer i vejret
Hvis i sejler to eller flere planende både sammen, så hold god afstand og vær opmærksom på hækbølgen

Sejler man to både sammen, er dette dog ikke en undskyldning for ikke at forberede sig til en tur på vandet og sørge for at følge almindelige sikkerhedsanbefalinger som for eksempel at iføre sig redningsveste, fornuftig påklædning, sørge for en livline til land og have udstyret i orden. Husk også på, at hvis i sejler to planende både sammen at holde god afstand, så i ikke risikerer at sejle ind i hinandens hækbølge.

Uanset om i er flere både på vandet, så husk stadig de grundlæggende sikkerhedsregler som for eksempel redningsvesten

Dette indlæg er bragt i samarbejde med Søsportens Sikkerhedsråd, der står bag SejlSikkert-indsatsen, der blandt andet rummer et netværk af 450 frivillige og som arbejder på at øge sikkerhedskulturen blandt sejlere, fiskere, roere og alle andre, som dyrker fritidsaktiviteter på vandet. Du kan læse meget mere om SejlSikkert her

LÆS OGSÅ:
Sådan læser du vejrudsigten