Stærk kombi til havørrederne - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Stærk kombi til havørrederne

Kombi til havørrederne

Som i alle andre fiskediscipliner, er det en individuel smagssag, hvilken kastestang eller hjul, man skal vælge. I bund og grund kan næsten alle stænger bruges, men i samgangen mellem kystplads, spinnestangen, hjulet og endegrejet skal være i orden for at opnå det bedste resultat. Jeg vil her give mit bud på, hvad du skal kigge efter, når du vælger spinnestang til kystfiskeri efter havørred.

Stanglængde til kystfiskeri

Valg af spinnestang

Når du står ved kysten med spinnestangen er der ofte tang og sten inde under land. Står du med en kort stang, vil du alt for ofte sidde fast i dette, hvis du står på land eller ligger med båden mellem stranden og fiskepladsen. Med en længere stang kan du løfte agnen over de sidste meter, undgå sløve kroge og unødvendigt slid på det yderste af linen, derfor vil en 9 eller 10 fod spinnestang er min foretrukne til kystfiskeri. Udover nogen praktiske egenskaber vil du også kunne kaste længere med en 10 fods spinnestang end en kortere. En 9 fods spinnestang kaster stort set ligeså langt, og du vil ikke mærke nogen forskel i antallet af fisk, du får på krogen. Er det f.eks. badekarrene, der skal fiskes af, kunne man sagtens vælge en 8 fods spinnestang til kystfiskeriet. Valget af spinnestangen skal passe til valg af kystpladsen, endegrejet og ikke mindst spinnehjulet, men det er klart at i transportmæssig øjemed eller fyld i båden, så er det altid at foretrække at have så kort en stang som muligt.

Aktionen på spinnestang

Om din spinnestang til kystfiskeriet skal være i den stive ende, eller du foretrækker en blødere stang, er et temperaments spørgsmål. De har begge sine fordele. Det er dog værd at bemærke at fisker du med en stivere stang, skal tilslaget ikke være så kraftigt, når havørrederne hugger tæt på land, hvorimod du med en blød stang på langt hold skal give et mere kraftigt modhug end med den stive.

Som et eksempel på en helt ny kvalitetsserie af stænger, bl.a. udarbejdet i samarbejdet med førende havørredfiskere f.eks. navnkundige Jens Bursell, er den helt nye havørred-serie fra Rhino, der er navngivet TECOAST. I denne video præsenterer Product Manager Finn Kruse den nye stangserie

Hjulet skal passe til stangen

Hjulet og stangen skal gerne passe sammen, så der kommer en balance og det hele føles som ét. Kysthjulet til 8 og 9 fod passer som regel sammen med et str 2500 eller 3000 hjul. Til 10 fods spinnestænger kan du overveje om du skal have en str. 4000. Selv bruger jeg 2500 og 3000 til min 10 fods stang og fisker yderst sjældent med vægte over 20 gram. Et 4000 hjul er lidt kraftigere i dens indmad, og klarer nemmere de høje kastevægte og højere modstand under indspinningen. Benytter du ofte kastevægte over 20 gram, skal du have et str. 3000 eller str. 4000 hjul, for at det holder i længden.

For at blive i samme serie, er her præsentation af TECOAST hjulene:

Som valg af stang vil jeg anbefale 9 eller 10 fod med kastevægt indenfor et interval på 5-30 gram.

LÆS OGSÅ:
Hjul og stang til havørredfiskeriet

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.