Sommer-trolling efter havørred, sej og makrel - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Sommer-trolling efter havørred, sej og makrel

Laksesæsonen for trolling er ved at være overstået for de fleste og det er nu tid at besøge de mere kystnære pladser efter havørreder eller sej. Da det ofte kan foregå tæt på land er det et mere opnåeligt fiskeri for de fleste, da det ikke kræver så store både og/eller downriggere. Fiskeriet er til tider ret effektivt og selvom vi også praktiserer kastefiskeri fra båden, er det alligevel utroligt spændende, når der er dobbelthug på stængerne og havørrederne springer ud af vandet.

Fiskene søger strømfyldte områder

I de tidlige forårsmåneder kan især de mange fjorde være gode fiskepladser og når vandtemperaturen stiger, er det især steder med strøm, der kan være udslagsgivende, da strømmen trækker mange fødeemner med sig. Strømmen kan ofte være meget stærk ved pynter, rev og øer – et meget kendt eksempel på dette er ved Strib Fyr, hvor strømmen kan være utrolig stærk over revet og vi har på dette sted fanget mange havørreder og når det er sæson for det, også en del makreller.

Havørrederne søger de strømfyldte pladser i sommermånederne, så fisk på steder og på tidspunkter hvor der er gang i strømmen og rovfiskene er i jagt-hopla. Her er det et Rhino Trout Killer der har lokket til hug i Lillebælt

Spinstop er effektivt

Som hovedregel troller vi næsten altid langs skrænter, eller hvor der er bytte fisk at se på ekkoloddet. Byttefisk kan for eksempel være tobis-stimer og fiskeriet ved disse stimer kan være helt fantastisk. Finder du disse stimer af byttefisk, er det med at prøve området godt af og få sejlet det igennem på kryds og tværs og meget gerne med forskellig hastighed. Når vi sejler modstrøms har vi ofte oplevet at “spinstop” hvor motoren sættes i frigear 4-5 sekunder kan være særlig udslagsgivende – som om havørrederne er vant til at byttefiskene presses af strømmen og nærmest “driver” ind i munden på dem.

Da vi ofte trækker langs skrænter på 6-8 meter vand er det også udslagsgivende at man enten har et godt lokalkendskab eller et godt søkort i sin kortplotter.

Bonanza-fiskeri efter sej og makrel

I de senere år er det som om at sej har fundet et vis indpas i de indre farvande og der er i visse perioder af året løbende meldinger fra disse områder. Hvis man finder disse stimer af sej og/eller makreller, kan fiskeriet være ret heftigt og når der er hug på 3 eller 4 stænger samtidigt, er der nok at se til og er du heldig at ramme sejene vil du opleve at de ofte kæmper væsentlig bedre end havørreder i samme størrelse.

Makrellerne indfinder sig i de indre danske farvande i juli og giver en sjov fight på lettere trollingstænger og så er de jo en fantastisk spisefisk

Grejet

Til dette lette trollingfiskeri anvender vi næsten altid en paravane, der kan trække agnen ned i vandsøjlen. Et godt eksempel er Rhino paravane, der fås i flere størrelser/vægte og kan sættes direkte på linen uden brug af forfang og med mulighed for at justere længden ud til agnen. Hvis du fisker på det lidt dybere vand (10-15 meter), vil du ved at anvende forskellige størrelser kunne affiske forskellige dybder. Denne mulighed for hurtigt og let at kunne udskifte paravane, har især været nyttigt ved sej-fiskeriet på de dage hvor de har været på de dybere steder.

Blinkene kan være traditionelle trollingblink og vi går gerne lidt ned i størrelse til dette fiskeri. Et godt eksempel er Rhino Trout Killer, der er et ret universelt blink som også egner sig fint til makrel, når de er til stede. Bedste fiskeri har vi haft på blink med hvidt, men et egentlig mønster har vi ikke i farvevalget. Husk at du i sommermåneder gerne må give den lidt mere gas og sejle omkring 2,6 – 3 knob.

Rhino Trout Killer er et supergodt allround blink der kan bruges til både sej, havørred og makrel. Størst succes har vi haft med hvide farver – for eksempel Beluga og Rainbow Trout. Blinkene har et stort fartspænd og i sommermånederne må du gerne nærme dig de 3 knob. Du får den bedste fightoplevelse med en lettere trollingstang som for eksempel en Rhino Wizard 10-20 lbs.

Skift til enkeltkrog

Hvis der er meget skidt i vandet eller der er mange hornfisk, skifter vi gerne trekrogene ud til enkeltkroge. På den måde sikrer vi os at fiske effektivt uden alt for mange forstyrrelser af hornfisk eller at fiske med skidt på krogen. Er fisken først kroget med enkeltkrogen er krogholdet som regel bedre og man mindsker også risikoen for at fejlkroge med trekrogene, hvis fiskene slår efter blinket. Salmon Gripper i størrelse 2/0 har et fint match til de små blink.

Er der meget skidt i vandet eller alt for mange hornfisk, er det en god ide at udskifte trekrogen til en enkeltkrog. På billedet er det Rhino Salmon Gripper, hvor størrelse 2/0 fint passer til de mindre blink. Krogen er monteret med en svirvel så fisken ikke så let kan vride sig løs, når den først er kroget

Stænger

Stængerne vi bruger er trollingstænger i klasse 10-20 lbs. De kan holde til vandpresset og er desuden de samme vi anvender til Østersøens laksefiskeri. Wizard-modellerne fra Rhino er et godt eksempel på en stang og er fremstillet i solid carbon og er nærmest umulige at ødelægge klingen på. Vi anvender 7″ men hvis du gerne vil have lidt længere line mellem paravanen og agnen, kan du anvende 8″ udgaverne så det bliver lidt lettere at håndtere.

Hjulene er multihjul med tæller, så du kan se hvor meget line du har ude, når du sætter grejet. Typisk fisker vi med 3-4 stænger, da det kan være svært at styre flere – især hvis der er kraftig strøm, men vil du gerne fiske med flere stænger er dette selvfølgelig muligt ved hjælp af sideplanere eller at montere på downrigger.

Stangholdere

Gode stangholdere placeret agter, så stængerne kan pege bagud og/eller til siden er nødvendige. Sørg for at de spreder godt, så der kommer lidt afstand mellem agnene og linerne ikke så let krydser hinanden, når båden drejer.

Placer stangholderne så der er spredning på stængerne og sørg for de sidder ordentlig fast i en god stangholder. På billedet er det Rhino’s nye stangholdere, der let løser opgaven.
Rhino Trout har en livlig gang i vandet og er et universalblink til trolling efter havørred, laks, torsk, sej og makrel

One thought on “Sommer-trolling efter havørred, sej og makrel

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.