Vandet er fortsat koldt. Husk redningsvesten når du skal på vandet - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Vandet er fortsat koldt. Husk redningsvesten når du skal på vandet

Påsken står for skud og mange valfarter på vandet i de kommende helligdage, men selvom der kan være dage med højt solskin og dobbeltcifrede varmegrader, så er vandet mange steder under 5 grader. Det betyder at hvis du ryger i vandet, afkøles du lynhurtigt og redningsvesten kan betyde alt i den kritiske situation. I dette indlæg stiller vi skarpt på, hvorfor det er en rigtig god ide også at anvende redningsvesten i overgangen fra vinteren og hvordan du kan blive reddet hurtigere. Til emnet trækker vi på årelange erfaringer fra Sejlsikkert indsatsen og har desuden Sten Emborg fra Søsportens Sikkerhedsråd på vores styrbord side, til at rådgive og bidrage med sin gode viden på området.

Ved Søportens Sikkerhedsråds tællinger på 15 havne i Danmark bar godt 40 % af fiskerne redningsvest – så der er bestemt plads til forbedringer. For husk at redningsvesten kun hjælper, når man har den på.

Redningsvesten øger dine chancer for at overleve

Hvis man falder overbord, uden man er iført en god redningsvest, kan det have en lang række af konsekvenser, men heldigvis hjælper redningsvesten dig og øger din overlevelsesevne i det kolde vand. Blandt andet hjælper redningsvesten dig i disse situationer:

 • Den hjælper dig når du er nødsaget til at træde vande, hvor du ikke afkøles så hurtigt, da du med redningsvesten på har mulighed for at ligge helt stille med benene trukket op under dig og derved ikke afkøles så hurtigt.
 • Redningsvesten hjælper dig til at koncentrere dig i de afgørende minutter efter du er faldet i vandet og du kan koncentrere dig om at trække vejret roligt, da redningsvesten giver dig opdrift til at skabe ro og fokusere. Undersøgelser har påvist at flere sluger bare lidt vand, når de er faldet overbord og det kan afstedkomme flere kraftige hosteanfald, der i værste fald kan føre til drukning
 • Redningsvesten holder dig oppe i vandet selvom du er iført vådt tøj
 • Redningsvesten hjælper dig med at ligge højere i vandet, så dit hoved ikke så let bliver overskyllet af vand med risiko for at sluge dette
 • Du er lettere at se i vandet med redningsvest, da du ligger højere og den kraftige farve fra redningsvesten (og måske lys) vil skabe synlighed for de personer der leder efter dig
 • Redningsvesten gør det let at finde dig hvis du omkommer, hvilket hurtigere giver pårørende vished og eventuelle forsikringsforhold vil blive afklaret hurtigere.
redningsvest
Redningsvesten er med til at holde mere af kroppen oven vandet og skabe synlighed, så du lettere bliver set af de personer der søger efter dig
redningsvest
Når du træder vande øger du tilførslen af friskt koldt vand til kroppens overflade og du bliver hurtigere afkølet

Husk også ydersæsonen – her er vandet stadig koldt

Hvis man er på vandet en tidlig forårsdag, i den periode, hvor solen begynder at få sit overtag igen, kan man være tilbøjelig til at glemme at vandet også er koldt – det kan således i maj sagtens være 15 grader varmt i luften, men den gennemsnitslige vandtemperatur vil i denne periode befinde sig på bare 10 grader, hvilket vil have konsekvenser for den tid, du kan opholde dig i det kolde vand, inden du bliver underafkølet.

Sådan bliver du fundet hurtigt, hvis du falder i vandet

kuldeskema
Temperatur og den tid du kan opholde dig i det kolde vand. Falder du i vandet i 10 grader koldt vand vil du være bevidstløs efter bare ca. 2 timer og død efter ca. 4 timers ophold, hvis du er iført almindeligt vindtæt tøj

Skemaet ovenover taler sit tydelige og ubarmhjertige sprog, men der er heldigvis flere ting du selv kan gøre for at sikre at du bliver fundet hurtigere og derved forbedrer dine chancer for at overleve:

 • Ifør dig en godkendt redningsvest – gerne med lys og hvis det ikke er standard på din vest, så kan det tilkøbes
 • Download Sejlsikkert Alarm App til din mobil – den giver besked om, hvor du befinder dig i en given nødsituation ved blot et enkelt tryk. Opbevar din telefon vandtæt og tilgængeligt. Opret dig selv og din båd i appen, og track dine fisketure efterfølgende. Brug gerne appens delefunktion til at dele dine ture med en kammerat eller familiemedlem på land, så de kan følge med i om du kommer hjem som planlagt.
 • Hvis du sejler steder hvor der ikke er mobildækning, så anskaf dig en PLB (Personal Locator Beacon). Den sender et nødsignal om hvor du befinder dig.
 • Hvis du ser en redningshelikopter over dig, så tag kortvarigt evt. hue af, da du derved er lettere at se på deres varmesøgende udstyr
 • Bliv ved båden selvom den evt. er kæntret og kravl op på den, hvis det er muligt
 • Hvis i er flere i vandet, så hold om hinanden – det bidrager til at holde varmen
Sejlsikkert App
Sejlsikkert Alarm App er gratis og den er din bedste ven i en nødsituation på havet, hvor den sender besked om at du er i nød og hvor du befinder dig.

Læs også nedenstående indlæg med flere gode tips til sejlads, når det er koldt

Fiskeri og redningsvest

Fritidsfiskere der arbejder med garn og ruser eller sportsfiskere der dyrker deres hobby på vandet er i en særlig risiko, da der ofte arbejdes aktivt og ofte stående i båden med redskaber, fiskestænger, fisk og lignende. Disse aktiviteter kan om vinteren, hvor dækket er glat og fingrene iskolde, skabe farlige situationer.

Hvis I er flere ombord så forbered jer bedst muligt på de situationer der kan opstå. Det kan i praksis være, at man aftaler hvordan og hvor man står i båden, når den store trollinglaks skal landes, så man for eksempel ikke ender med at stå på bådens agterende med en tung fisk i et to meter langt landingsnet og en båd der stadig er i drift!

En fast del af basisforberedelserne uanset om man er fritidsfisker eller sportsfisker er at iføre sig passende påklædning og en redningsvest. Flydedragter og tørdragter er rigtigt gode til at holde dig varm, hvis du ender i vandet. Vær især opmærksom på påklædningen, hvis du har en båd med lukket kabine eller styrehus, da du her kan være tilbøjelig til at have mindre tøj på, end hvis du er i det frie miljø andre steder på båden.

redningsvest
Fisker du om vinteren er du i en særlig risiko og du bør som minimum være iført en redningsvest

Sejlsikkert indsatsen

Dette indlæg er bragt i samarbejde med Søsportens Sikkerhedsråd, der står bag Sejlsikkert indsatsen, der blandt andet rummer et netværk af 450 frivillige og som arbejder på at øge sikkerhedskulturen blandt sejlere, fiskere, roere og alle andre, som dyrker fritidsaktiviteter på vandet. Du kan læse meget mere om SejlSikkert her

soesport.dk

LÆS OGSÅ:
Søværnet redder 3 fra brændende skib - se videoen

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.