Vandet er fortsat koldt. Husk redningsvesten når du skal på vandet
Påsken står for skud og mange valfarter på vandet i de kommende helligdage, men selvom der kan være dage med højt solskin og dobbeltcifrede varmegrader, så er vandet mange steder under 5 grader. Det betyder at hvis du ryger i vandet, afkøles du lynhurtigt og redningsvesten kan betyde alt i den kritiske situation. I dette indlæg stiller vi skarpt på, hvorfor det er en rigtig god ide også at anvende redningsvesten i overgangen fra vinteren og hvordan du kan blive reddet hurtigere. Til emnet trækker vi på årelange erfaringer fra Sejlsikkert indsatsen og har desuden Sten Emborg fra Søsportens Sikkerhedsråd på vores styrbord side, til at rådgive og bidrage med sin gode viden på området.
Ved Søportens Sikkerhedsråds tællinger på 15 havne i Danmark bar godt 40 % af fiskerne redningsvest – så der er bestemt plads til forbedringer. For husk at redningsvesten kun hjælper, når man har den på.
Redningsvesten øger dine chancer for at overleve
Hvis man falder overbord, uden man er iført en god redningsvest, kan det have en lang række af konsekvenser, men heldigvis hjælper redningsvesten dig og øger din overlevelsesevne i det kolde vand. Blandt andet hjælper redningsvesten dig i disse situationer:


Husk også ydersæsonen – her er vandet stadig koldt
Hvis man er på vandet en tidlig forårsdag, i den periode, hvor solen begynder at få sit overtag igen, kan man være tilbøjelig til at glemme at vandet også er koldt – det kan således i maj sagtens være 15 grader varmt i luften, men den gennemsnitslige vandtemperatur vil i denne periode befinde sig på bare 10 grader, hvilket vil have konsekvenser for den tid, du kan opholde dig i det kolde vand, inden du bliver underafkølet.
Sådan bliver du fundet hurtigt, hvis du falder i vandet

Skemaet ovenover taler sit tydelige og ubarmhjertige sprog, men der er heldigvis flere ting du selv kan gøre for at sikre at du bliver fundet hurtigere og derved forbedrer dine chancer for at overleve:

Læs også nedenstående indlæg med flere gode tips til sejlads, når det er koldt
Fiskeri og redningsvest
Fritidsfiskere der arbejder med garn og ruser eller sportsfiskere der dyrker deres hobby på vandet er i en særlig risiko, da der ofte arbejdes aktivt og ofte stående i båden med redskaber, fiskestænger, fisk og lignende. Disse aktiviteter kan om vinteren, hvor dækket er glat og fingrene iskolde, skabe farlige situationer.
Hvis I er flere ombord så forbered jer bedst muligt på de situationer der kan opstå. Det kan i praksis være, at man aftaler hvordan og hvor man står i båden, når den store trollinglaks skal landes, så man for eksempel ikke ender med at stå på bådens agterende med en tung fisk i et to meter langt landingsnet og en båd der stadig er i drift!
En fast del af basisforberedelserne uanset om man er fritidsfisker eller sportsfisker er at iføre sig passende påklædning og en redningsvest. Flydedragter og tørdragter er rigtigt gode til at holde dig varm, hvis du ender i vandet. Vær især opmærksom på påklædningen, hvis du har en båd med lukket kabine eller styrehus, da du her kan være tilbøjelig til at have mindre tøj på, end hvis du er i det frie miljø andre steder på båden.

Sejlsikkert indsatsen
Dette indlæg er bragt i samarbejde med Søsportens Sikkerhedsråd, der står bag Sejlsikkert indsatsen, der blandt andet rummer et netværk af 450 frivillige og som arbejder på at øge sikkerhedskulturen blandt sejlere, fiskere, roere og alle andre, som dyrker fritidsaktiviteter på vandet. Du kan læse meget mere om SejlSikkert her
