10 sikre råd til rengøring af båden - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

10 sikre råd til rengøring af båden

Rengøring let og ubesværet

Rengøring af båden foregår igennem hele sæsonen, og det kan til tider være krævende at have med bådrengøring at gøre. Der er imidlertid flere gode tips, der gør det lettere at rengøre båden, og vi giver i dette indlæg 10 eksempler på, hvad der gør bådrengøring lidt lettere.

TEC7 er specialister i professionelle produkter til bådrengøring. Vi har haft dem med på sidelinjen og drager nytte af deres viden om let rengøring – Præcist som det skal være!

1. Brug de rigtige rengøringsmidler

Der er stor forskel på, hvad du skal gøre rent på båden. Er det større områder, der blot skal have “en vedligeholdelsesvask”, eller er det områder der skal rengøres før andet arbejde på båden som for eksempel affedtning før fugning eller limning med TEC7 fugemasse. Derfor skal du anvende de rigtige rengørings- eller affedtningsmidler og andre midler til punktvise rengøringsopgaver.

2. Forårsrengøring

Når båden har stået ubrugt hen over hele vinteren, er der en stor sandsynlighed for, at den er blevet støvet, begroet eller snavset under sit ophold. Det er derfor en fast rutine hos mange, at båden vaskes som noget af det første, når den skal klargøres til en ny sæson.

Da en stor del af snavset kommer fra naturlige forureninger, vil det være naturligt at anvende HP Clean fra Tec7, der er effektiv overfor en lang række af disse, og så kan du glæde dig over, at det samtidigt er biologisk nedbrydeligt. HP Clean er desuden helt vandopløselig, fri for syrer og ugiftig ved normalt brug. Duften af HP Clean er desuden rigtig behagelig og du efterlades med et dejligt indtryk af “ren båd”. Du får det bedste resultat ved følgende fremgangsmåde:

  • Påfør HP Clean på smuds eller snavs (altid nedefra og opefter)
  • Gnid det på, skyl med vand og gnub det tørt
  • Ved kraftig tilsmudsning, så lad HP Clean virke i ca. 5 minutter og skyl derefter med vand og tør efter
  • Ved porøse overflader kan det være en fordel at tage en stiv børste i brug og evt. skylle efter med højtryksrenser
TEC7 HP Clean
TEC7 HP Clean er perfekt til den grundige forårsrengøring

3. Gør rent med det samme

Hvis skidt får lov at sidde fast på båden i længere tid, brænder det fast i underlaget og det er derfor et særlig godt råd at sørge for at få det fjernet så hurtigt som muligt og meget gerne med det samme. Derfor er det også en god ide at have rengøring lige ved hånden – det kan være i form af en HP Clean sprayflaske eller renseservietterne Power Wipes, der kommer i en praktisk beholder, så det er let at tage det antal frem som man skal bruge og på denne måde sikre sig, at snavs og skidt bliver fjernet fra overfladen med det samme.

4. Sikkerhedsrelateret rengøring

Visse typer af rengøring skal gøres med det samme de opstår, da de er relateret til sikkerheden ombord. Det kan for eksempel være oliespild eller fiskeaffald, der kan være en farlig cocktail sammen med bølger og arbejde på dækket. En klud henover dette vil ofte ikke være nok, og især oliepletter vil kræve, at der tilsættes et rengøringsmiddel, for at oliehinden fjernes helt fra overfladen, så man igen kan færdes sikkert på dækket.

“Oliepletter eller andet, der efterlader en glat overflade ombord skal fjernes med det samme, da det udgør en sikkerhedsrisiko”

Rengøring af motorrum er vigtig, da et rent motorrum giver bedre muligheder for at finde lækager og samtidigt se begyndende korrosioner, inden de udvikler sig til noget værre. HP Clean kan anvendes i motorrummet – brug eventuelt en gammel opvaskebørste til at rengøre de mest genstridige steder.

5. Arbejde på båd og motor

Arbejde på motor, spil eller rig, uanset om båden er i vandet eller ej, efterlader næsten altid sorte fingre, der kan syne voldsomt på den hvide glasfiber, og det er her særlig vigtigt, at få det taget væk med det samme. Power Wipes renseservietter indeholder sæbe, der fjerner de sorte oliefingre, og de er samtidigt skånsomme at anvende for huden, da de indeholder glycerin, der ikke udtørrer denne.

Power Wipes kommer i en beholder, der indeholder 70 stk. renseservietter, og da man bare trækker det antal op ad beholderen man ønsker, så undgår man at resten tørrer ud. Power Wipes er også gode at anvende, når der skal udføres lednings- eller slangearbejde på båden, hvor de kan bruges til at rengøre disse, så de ikke aflejrer skidt og snavs på interiør og beklædninger.

TEC7 Power Wipes
TEC7 Power Wipes er fyldt med en effektiv sæbe, der gør oliefingre rene igen og samtidigt kan anvendes til pletvis rengøring omkring sensitive områder som instrumenter og lignende

6. Genstridige pletter

Sorte striber, der nærmest har brændt sig fast ned i gelcoaten, kan være yderst vanskelige at fjerne. Hvis man vil undgå at slibe/polere det væk, kan man anvende TEC7 Remove All, der er et koncentreret rengøringsmiddel, der fjerner de mest genstridige pletter på båden som maling, rester fra fugemasse og steder, hvor fiskeblod er trukket ned i overfladen. TEC7 Remove All påføres det angrebne sted og skal virke nogle minutter for at opløse forureningen.

Pletter på tekstiler fjernes lettest med TEC7 Multiclean, der er et skummende rengøringsmiddel, der fjerner fedt og snavs på de fleste overflader og har en god evne til at løfte snavset fri.

TEC7 Remove All
Remove All fra TEC7 fjerner de genstridige pletter – lad det virke nogle minutter, så det opløser snavset

7. Brug børsten

Hav altid en dæksbørste ombord i båden, da det sammen med TEC7 HP Clean er en ret effektiv og let metode til at fjerne snavs, der umiddelbart opstår under sejlads. Er det et mindre område, så påfør HP Clean med sprayflasken, lad det sidde lidt og gnid derefter med dæksbørsten til snavset er opløst. Skyl derefter med vand – eventuelt påføres vandet med dæksbørsten, så du igen skrubber overfladen. Denne metode er også ret effektiv på nyere både, hvor der ofte er EVA-dæk, der ellers kan være en udfordring at holde rent.

Er der tale om større områder – for eksempel et helt fordæk – så brug HP Clean i 5L/25L dunk, som du hælder op i en spand og derefter kan du dyppe dæksbørsten direkte i spanden og påføre det på dækket med gnidende bevægelser.

Bådvask
HP Clean og en dæksbørste bliver hurtigt din bedste ven, når fordækket skal holdes rent

8. Sæt gasterne i sving på sejlturen

Har man flere gaster med på sejlturen, så gør det til en god vane, at man gør rent imens man sejler. Sørg for at der er Power Wipes og HP Clean “lige ved hånden”, så det er let at gøre rent inden man kommer i havn igen. Er der børn ombord, så lad dem hejse vand op i båden og sæt dem igang med dæksbørsten, så man gør det til en både sjov og god vane at holde båden ren. Hjælp børnene med at få gode resultater ved at sprøjte HP Clean på de særlig snavsede områder, så de får en god succesoplevelse ved at se snavset, der effektivt vaskes væk.

9. Beskyt overfladerne

Husk når du har gjort grundigt rent på båden at forsegle overfladerne igen med voks – det gør arbejdet lettere, når du næste gang skal rengøre båden, da det modvirker at snavset gror fast i den åbne overflade.

10. Efterårsrengøring

Når båden skal på land igen, er det vigtigt at den rengøres inden den stilles væk på bådstativet eller i indkørslen. Båden skal måske stå flere måneder uden at komme i vandet, og den er derfor eksponeret for fugt, vejrforurening og andet snavs igennem hele vinteren. Derfor er det vigtig, at den får en overflade der modstår disse påvirkninger, og derfor bør du:

  • Rengøre hele båden med HP Clean – husk motorrum
  • Fjerne sorte striber efter fendere, fodtøj og andet med All Remove, Power Wipes eller Multiclean
  • Rense pletter på interiør, beklædninger og kaleche med Multiclean
  • Rengøre instrumentbordets kringelkroge og andre sårbare områder, hvor der er instrumenter med Power Wipes
  • Afslutte rengøringen med en god polering og du vil opleve at båden er meget lettere at forårsklargøre
TEC7 Multiclean
TEC7 Multiclean kan anvendes inden båden pakkes væk til vinteren, så den er let og hurtig at gøre klar til at komme i vandet igen

Du kan finde meget mere information om TEC7’s produkter på deres hjemmeside her

TEC7

LÆS OGSÅ:
Kom godt igang med drone - tips til film fra båden