Flydedragt og tørdragt – kend den vigtige forskel - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Flydedragt og tørdragt – kend den vigtige forskel

Mange anvender i dag tørdragter eller flydedragter til forskellige former for aktiviteter på vandet. Tørdragterne og flydedragterne bruges af en lang række forskellige personer som fritidsfiskere, sportsfiskere og sejlere. Imidlertid oplever vi ofte, at der ikke skelnes mellem de forskellige typer og der er i høj grad forskel på sikkerhed, komfort og anvendelse. Vi sætter her fokus på især sikkerhed, så du kan blive klog på forskellen, træffe de rigtige valg og få en mere sikker sejlads på vandet.

Flydedragten

Flydedragten er især utrolig populær blandt sportsfiskere og der findes på markedet mange modeller at vælge imellem. Flydedragten indeholder flydeelementer, der virker som opdrift. Mange flydedragter er godkendt iht. standarder som for eksempel ISO15027-1, ISO12402-6 eller EN393. Disse standarder stiller krav til fremstilling og test af dragterne og derved sikrer forbrugerne. Typisk er der disse kendetegn på flydedragte:

 • Heldragt eller to-delt
 • Udstyret med hætte
 • Lukninger ved fødder og håndled
 • Store lommer
 • Reflekser

Dette bør du se efter ved køb af flydedragt

Der er flere forhold omkring komfort og sikkerhed der er værd at se efter når du skal anskaffe dig en flydedragt:

 • Kontroller at dragten er CE-mærket og testet iht. standarder
 • Afprøv dragten før købet og sørg for at den passer. Afprøv gerne med din redningsvest, så du sikrer dig at tingene passer sammen i forhold til lommeplaceringer,
 • Vælg en flydedragt i tydelige farver der kan ses på vandet
 • Mange dragter har mulighed for justering ved fødder og håndled, så du minimerer risiko for at hænge fast i elementer på båden
 • Lommer ved skuldre er gode til opbevaring af PLB, VHF eller mobiltelefon
 • Store lårlommer er gode til opbevaring af for eksempel en neoprenhue eller handsker. Så kan du let tage huen på, hvis du måtte falde i vandet

På markedet findes der flydedragter som er enten to-delte eller designet som en heldragt. Den to-delte flydedragt er lettere at iføre sig og den er mere fleksibel i anvendelsen, da man meget let på varme dage kan tage overdelen eller jakken af. Den to-delte flydedragt har imidlertid et sikkerhedsmæssigt minus – hvis man falder i vandet vil vandgennemstrømningen være større i den to-delte dragt og din krop vil afkøles hurtigere end hvis man er iført en heldragt.

LÆS OGSÅ:
AIS sender i båden - sådan gør du

Flydedragtens begrænsninger

Flydedragter er generelt gode at iføre sig, når man er på vandet. De giver en god beskyttelse mod vind og vejr og med deres tykke lag af opdriftmiddel isolerer de også fint, når vandet er koldt. Flydedragter tillader dog at vand strømmer ind til de underliggende lag af tøj og du bliver derved afkølet hurtigere, end hvis du er iført en tørdragt med varmt tøj under.

flydedragt
Flydedragten er god og varm at have på, når det er koldt. Husk at afprøve den sammen med din redningsvest før købet, så du sikrer dig at alle detaljer er tilgængelige.

Tørdragt og semi-dry dragt

En tørdragt er generelt noget dyrere end en flydedragt og er helt tæt ved hals og håndled og du er derved sikret imod, at der kommer vand ind til det underliggende lag tøj. Det er derfor en ret populær dragt til jollesejlads og fiskeri eller andre aktiviteter der foregår om vinteren, når vandet er koldt.

Tørdragter findes i flere forskellige varianter og prisklasser og forskellene findes ofte i de anvendte materialer og hvor komfortabelt, det er at iføre sig dragten. En anden variant er semi-dry dragter, hvor halsåbningen ikke er forsynet med en tætsluttende manchet, men derimod en snørelukning eller tilsvarende. Semi-dry dragter giver stadig en god beskyttelse mod vandindtrængen og du bør vælge denne type, hvis du ikke kan forliges med en tætsluttende halsmanchet.

tørdragt
På billedet en semi-dry dragt fra Kokatat der ikke er helt tætsluttende ved halsåbningen. I stedet kan man justere med en snøreluk.

Tørdragten populær hos trollingfiskere

Tørdragterne er vældig populære hos trollingfiskere, der ofte fisker mere end en times sejlads fra land og dyrker dette fiskeri om vinteren, når vandtemperaturen er lav. Dragterne der anvendes er typisk åndbare modeller der har cordura-besætning, der giver stor modstandsdygtighed mod slid. Disse tørdragter er imidlertid ofte dyrere og det er da også muligt at købe billigere modeller i andre materialer og så passe godt på, at de ikke får rifter.

Fælles for alle tørdragter er dog, at du skal bære varmt tøj indenunder for at undgå nedkøling når du er i det kolde vand.  Husk også at lukke lynlåsen foran helt op, så du ikke får koldt vand ind på brystet.

tørdragt
Test af en Ursuit Gemino tørdragt i 5 grader koldt vand. Bemærk neoprenhue og handsker, der giver en god beskyttelse mod kulde. Tørdragten deles i livet med en vandtæt lynlås

Husk lige redningsvesten!

På trods af flydedragtens gode evne til at holde dig flydende, så er der flere årsager til at du skal bære en redningsvest når du er på vandet:

 • Med en redningsvest vil du flyde højere i vandet og være mere beskyttet mod bølger og overskylning
 • Redningsvesten bærer dit hoved og holder mund og næse fri, så du kan trække vejret – også hvis du er bevidstløs!
 • Redningsvesten er et af de højeste punkter, når du ligger i vandet og du får derved mere synlighed og ses lettere når du skal findes af andre

Husk redningsvesten selvom du har flydedragt eller tørdragt på, da den holder dit hoved fri af vandet, så du ikke drukner

tørdragt
Redningsvesten skal også på selvom du er iført en tør- eller flydedragt. Billedet viser en tørdragt anvendt under småbådsfiskeri i Nord-Norge og en Spinlock redningsvest med lys og sprayhood der giver maksimal beskyttelse

Dette indlæg er bragt i samarbejde med Søsportens Sikkerhedsråd, der står bag SejlSikkert-indsatsen, der blandt andet rummer et netværk af 450 frivillige og som arbejder på at øge sikkerhedskulturen blandt sejlere, fiskere, roere og alle andre, som dyrker fritidsaktiviteter på vandet. Du kan læse meget mere om SejlSikkert her

soesport.dk

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.