Fang flere fisk med rigtig påklædning på vandet
Fanger man flere fisk med den rigtige påklædning? Det mener vi helt sikkert man gør og i dette indlæg stiller vi skarpt på forskellige former for påklædning, når du skal på vandet i de kolde måneder, hvor det ikke blot er sikkerhed til søs der er i fokus, men også hvordan du kan tilbringe længere tid på vandet og få en endnu bedre fiskedag, selvom vejret kan være en udfordring.
Med på sidelinien har vi erfarne Sten Emborg fra Søsportens Sikkerhedsråd, der udover selv at være en aktiv sejler, også har mange års erfaring som specialkonsulent på området omkring sikkerhed til søs.
Vælg påklædning efter vejret og husk at vandet er koldt
Vintersejlads med fiskestangen kan være en rigtig god oplevelse og på vindstille dage, hvor solen yderligere varmer, kan man være tilbøjelig til at glemme at vandtemperaturen i vintermånederne kan være helt nede på 3-5 grader. Hvis du falder overbord i disse temperaturer iført en vindjakke og vindtætte bukser, vil du være bevidstløs efter få timer i det kolde vand. Se også vores artikel om sejlads i de kolde måneder her

Sådan påvirker kulden dig
De fleste der har prøvet at opholde sig udendørs om vinteren, har prøvet at måtte tage hurtigere hjem eller har frosset så meget at turen måtte afbrydes. Mange af disse ærgerlige beslutninger kunne i langt de fleste tilfælde være undgået med den rigtige påklædning og dagen kunne have forløbet bedre og med mere komfort.
Kulden har stor betydning for din dømmekraft og hvis din kropstemperatur bare falder få grader, har det en indvirken der kan være katastrofal, hvis du samtidigt færdes på havet. Påvirkningen kaldes hypotermi og viser sig typisk ved følgende symptomer:
Man definerer hypotermi når kroppen har en kernetemperatur på under 35°C. Hypotermi inddeles efter, hvor alvorligt det er.
Grad 1: Ned til 34°C, Grad 2: Ned til 30°C, Grad 3: Under 30°C
Hypotermi i grad 1 er kendetegnet ved at personen ryster og er ved fuld bevidsthed. Hudoverfladen er kold og bleg og der kan være smerter i albue, hænder, knæled og underlivet. Behandlingen af hypotermi er en langsom opvarmning af personen (Kilde: Sundhed.dk)

Windchill faktor
En ting der ofte undervurderes er Windchill effekten, hvor vindens påvirkning yderligere får det til at mærkes koldere end det vises på termometret. Går man hjemme i sin have i læ og får lyst til en tur i båden med fiskestangen, kan mange sikkert nikke genkendende til efterfølgende at have stået på havnen med vinden i ansigtet og følt at man ikke havde pakket passende tøj til fisketuren.
Windchill faktoren kan nedsættes betydeligt ved at placere sig steder i båden, hvor der er læ. Er du for eksempel fritidsfisker i en damjolle, så tag en velfortjent pause med en kop kaffe og fortøjer jollen ved en bundgarnspæl. Sæt dig i bunden af jollen og mærk hvor meget læ du får fra den ophøjede stævn og fra jollens sider.
Denne metode kan også anvendes i planende både, hvor den kolde vind kan undgås ved at placere sig lavt i båden.

Grundelementer i påklædning på vandet
Windchill-faktoren stiller yderligere krav til din påklædning og vi gennemgår nogle grundelementer i hvilket tøj du bør tage på, når du skal på vandet i de kolde måneder:
Klæd dig på efter 3-lags princippet og husk at det er bedre at have for meget tøj på end omvendt
Påklædning for fritidsfiskere
Er du fritidsfisker og arbejder med garn og ruser, så er den orange regn-busseronne udmærket, da den ikke optager fugt og samtidigt beskytter mod vindens påvirkning, men bemærk at den slet ikke isolerer og du derfor skal have et ekstra tykt lag under. Vandtætte arbejdshandsker med for hjælper med at holde varmen på fingrene og beskytter samtidig huden mod skrammer fra krabber og udstyr.

Vælg påklædning efter pengepungen
Man kan næsten bruge alle de penge man vil på sin påklædning til fisketuren, men det behøver ikke at koste en formue for at have den rigtige beskyttelse og komfort til en god dag på vandet. Vi giver her nogle eksempler i 3 niveauer:
Den super-økonomiske:

Mellemniveau:

Topniveau:

Vejrforhold der kræver ekstra opmærksomhed i forhold til påklædning
Udover Windchill faktoren, hvor vindens hastighed spiller en stor rolle i forhold til komfort og velbefindende i de kolde måneder er der andre vejrtyper, hvor det er vigtigt at være ekstra agt-pågivende i forhold til påklædningen:

Dette indlæg er bragt i samarbejde med Søsportens Sikkerhedsråd, der står bag SejlSikkert-indsatsen, der blandt andet rummer et netværk af 450 frivillige og som arbejder på at øge sikkerhedskulturen blandt sejlere, fiskere, roere og alle andre, som dyrker fritidsaktiviteter på vandet. Du kan læse meget mere om SejlSikkert her
