Beskyttelse af bådens elsystem – sådan gør du - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Beskyttelse af bådens elsystem – sådan gør du

Bådens el-system bliver ofte overset eller glemt når båd, påhængsmotor og skrog skal gennemgås i forbindelse med de årlige forårs- og vinterklargøringer. Men en beskyttelse af ledninger og stik med multispray sikrer at din båd generelt holder længere og ikke mindst fungerer uproblematisk når båden er i vandet. Vi ser her på de mest almindelige typer af problemer og hvordan det kan beskyttes, så du opnår en velfungerende og sikker båd og bådmotor.

Beskyttelse af påhængsmotorens el-systemns

Mange både er udstyret med en påhængsmotor og uanset størrelse på denne, er det vigtigt at beskytte ledninger, stik og kontakter. De mest sårbare stik sidder udvendigt på påhængsmotorerne, hvor de agerer som følere for for eksempel trimfunktioner eller skaber forbindelse fra kontakter, der er placeret på styrehåndtaget. Disse steder er det vigtig at få adskilt stikkene og få dem smurt med Tec7 GT7 Multispray. GT7 holder fugten ude fra samlingerne og sikrer samtidigt at der er en god elektrisk forbindelse. Et andet opmærksomhedspunkt er påhængsmotorens tændingsanlæg, hvor det især er en god ide at sikre tændkabler mod krybestrøm ved at give dem et beskyttende lag multispray.

Ledninger og stik der er placeret indvendigt under påhængsmotorens kåbe, skal også beskyttes og det er også anbefalelsesværdigt, efter en grundig rengøring, at oversprøjte motorblok og underkåbe med GT7 Multispray, da det beskytter mod korrosion og rustdannelser.

Tec7 multispray
Påhængsmotorens el-system er en vital del af en velfungerende bådmotor og du bør jævnligt sørge for at give den en beskyttende hinde på stikforbindelser og terminaler. Bemærk den brede tågesky, der sørger for en god fordeling af multisprayen

Batteri og batteriforbindelser

Bådens batteri, eller batterier hvis der er flere monteret, er også en af grundstenene til en tryg og sikker sejlads. Sørg altid for at der er rengjort omkring batteriet, så der ikke opstår krybestrømme. HP Clean er et suverænt produkt til at fjerne organisk snavs og skidt omkring og på selve batteriet, hvor du blot skal sprøjte produktet på og lade det sidde lidt hvorefter du tørrer efter med en klud. Du kan læse mere om anvendelse af HP Clean i vores indlæg herunder:

Når batteri er rengjort, skal du sørge for at beskytte batteripoler og eventuelt andre terminaler eller sikringsholdere, der befinder sig i nærheden af batteriet. Hvis du anvender en batteriswitch eller hovedafbryder er det også vigtigt at beskytte disse med et lag GT7, så der ikke opstår korrosion eller irdannelser omkring forbindelser eller kabelskoene, der agerer som forbindelse mellem kabler og switch/afbryder.

Tec7 multispray
Batteri og området omkring skal være rengjort og det gøres lettest med HP Clean, der er en rensevæske fra Tec7 med særlig gode evner til at fjerne organisk snavs. Husk efter afrensning at beskytte terminaler med GT7, så der ikke opstår korrosion og irdannelser

GT7 multispray til brug overalt i båden

GT7 multispray er et rigtigt vidundermiddel og kan anvendes til flere opgaver mange steder i båden

  • Som kontaktspray til alle elektriske forbindelser
  • Beskyttelse af overflader mod korrosion
  • Smøre hængsler, led og låse
  • Løsner rustne bolte og skruer
  • Sikrer at stik let kan adskilles
  • Beskytter tændingsanlæg og giver let start af motor
  • Afrenser tjære og andet genstridigt snavs
Tec7 multispray
GT7 multispray kan anvendes overalt i båden til at beskytte overflader, som smøremiddel eller til at løsne rustne bolte
Tec7 multispray
GT7 har utrolige penetreringsevner og kan også anvendes til de helt små smøreopgaver og finmekanik

Beskyt også de nye installationer

Når der installeres ny elektronik i båden eller der renoveres med nye elpaneler eller lignende er det en vigtig præventiv foranstaltning at de nye stik og fobindelser får et beskyttende lag GT7 multispray. Vær særlig opmærksom når installationerne sidder i det ubeskyttede miljø på båden, hvor de kan blive udsat for vejrets påvirkninger og ikke mindst for saltvand, der sprøjter ind over dæk, når der sejles i bølger. GT7 sikrer mod korrosion på de nye stik og sørger samtidig for, at det er muligt at adskille stikkene uden de tager skade – selv efter længere tid under barske forhold.

Tec7 multispray
Nye multistik bør også have et beskyttende lag GT7

Dyse med flere funktioner, der kommer ind overalt

GT7 er udstyret med en meget innovativ dysespids. Ønsker man at smøre små multistik eller skal til på ufremkommelige steder, så anvender man det lange præcise dyserør, der meget let foldes ud. Skal man derimod overfladebehandle et større område som for eksempel motorblokke, foregår det bedst med sprededysen, der let aktiveres ved at bøje dyserøret nedefter. Den helt indlysende fordel er også at dyserøret ikke forsvinder, men altid er lige ved hånden og klar til brug, når det er vippet op i vandret stilling.

Tec7 multispray
Tec7 er innovative produkter for bådejere. Et godt eksempel er GT7 hvor dyserøret vippes elegant op til vandret og så er det klar til brug.

LÆS OGSÅ:
Gode tips til bådens tovværk

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.