Tips til valg af anker til båden
Dit anker i båden er en vigtig del af bådens sikkerhedsudstyr og det kan sikre dig og din båd i mange uheldige situationer. Læs med her, hvor vi giver gode råd om ankring, ankerstørrelse og tovværk.
Ankeret er vigtigt, da det i mange situationer kan sikre båden:
Ankertyper
Der findes på markedet en del forskellige ankertyper, der alle har sine fordele og som er designet til forskellige bundforhold. I Danmark har vi traditionelt mest blød bund eller lerbund de fleste steder og her bør man, ved længere tids opankring, vælge et anker der kan grave sig ned i disse bundstrukturer. Disse ankre benævnes ofte Delta-ankre eller plovankre og ofte ses disse ankre siddende i ankerholder i stævnen, hvilket også er praktisk, da de optager en del plads i båden.
Paraplyanker eller foldeanker har den udmærkede fordel, at det ikke optager ret meget plads ved opbevaring i båden, da det kan foldes sammen. Foldeankeret bør dog ikke anvendes, hvis du ligger for svaj i længere perioder, men er et udmærket anker til midlertidigt brug, eller hvis du altid sejler i områder med rolige vindforhold (søer, inderfjorde og lignende).

Ankerline og ankerkæde
Ankerlinen og kæden er en yderst væsentlig del af en god opankring og det er en god tommelfingerregel at den samlede ankerline er 4-5 gange så lang, som den dybde man ankrer op på. Anvender du alene ankerkæde, bør denne være 3 gange dybden du ankrer op på.
Anvender du ankerline, bør ankerkæden udgøre en 1/3 af den samlede længde. Hvis du for eksempel ankrer op på 10 meter vand, skal du derfor bruge ca. 20 meter ankerline og 10 meter ankerkæde. Ankerlinen bør være synkende og hvis du ankrer op i dårligt vejr, er det muligt at ankerlinen skal øges yderligere.



Sådan lægges ankeret ud og tages op
Når du skal kaste ankeret, så sejl båden op i vinden og sæt motoren i frigear. Når båden stopper så lader du ankeret gå. Sørg for at der er styr på ankerkæden og linen, så det ikke kludrer eller hænger fast i klamper eller lignende.
Når du har lagt passsende line ud og den er stram, er det tid til at kontrollere om ankeret holder båden, hvilket kan gøres på flere forskellige måder:
Når ankeret skal tages op igen, så sejl båden op imod vinden imens ankerline og kæde tages ind. På den måde anvender du et minimum af kræfter til at få linen ombord, som du så bruge når selve ankeret skal trækkes op i båden.
Hvis ankeret sidder så fast at det ikke kan trækkes fri ved håndkraft, så sejl et stykke op på den modsatte side af ankeret og anvend bådens motorkraft til at trække det fri. Denne manøvre gør at ankeret vendes fri af bunden og bliver let at trække op.