Udskift bådens styrestol - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Udskift bådens styrestol

Stole og sæder er uden tvivl en af de vigtigste ting ombord, når det kommer til komfort. Mange sejlere kan sikkert nikke genkendende til et noget ømt kadaver når man, klistret til et hårdt plastsæde, har været afsted hele dagen med frisk vind og en båd der har hoppet og rullet glad gennem bølgerne.

Styrestol med ekstra komfort og støtte

I denne artikel ser vi på, hvordan du på en let måde udskifter din styrestol til en ny komfortabel model fra Biltema. Denne model af styrestol har flere fordele i forhold til tidligere modeller og derfor kårer vi den også som værende “Et godt køb”. Egenskaberne er blandt andet:

  • Ekstra komfortabel og tyk polstring
  • God støtte i siderne der især er godt ved sejlads i bølger
  • Lang siddedybde der støtter benene bedre
  • Forstykke på sædet kan vippes op, så man får mulighed for støtte ved stående styring, hvilket gør det lettere at manøvrere ved høj fart eller havnemanøvrer

Vælg placering

Det er vigtigt med en god og rigtig placering af din styrestol, så du både sidder korrekt foran bådens rat og samtidigt har fuldt udbytte af en god stående stilling, når du skal foretage havnemanøvrer, hvor et godt overblik er rart at have. Vær også opmærksom på at stolen kan dreje til siderne eller hele vejen rundt hvis det er muligt i forhold den plads der er i cockpittet.

Hvis du har en styrestol i båden i forvejen, skal dette selvfølgelig afmonteres først. Når det gamle sæde og konsol er fjernet, skal området afrenses. Hvis overfladen er nubret gøres dette lettest med en stiv børste og et effektivt rengøringsmiddel.

Den nye model bådsæde yder væsentlig mere komfort ombord end tidligere modeller.

Når overfladen er grundigt afrenset, er det en vældig god ide at beskytte overfladen med et godt lag hardvoks, da det beskytter glasfiberen mod fugt og snavs som kan trænge ind under stolekonsollen.

Fastgørelse af stolekonsol

Fastgørelse af stolekonsol/piedestal er et område der kræver opmærksomhed. Konsollen og styrestolen er udsat for en del påvirkninger, særligt ved sejlads i bølger og det er derfor vigtigt at det sidder godt forankret i bådens bund/dørk. Hvis der er mulighed for at komme til undersiden af glasfiberbunden er det langt at foretrække, at man anvender gennemgående skruer med store rustfrie skærmskiver og møtrikker på undersiden.

Det er dog mest almindeligt, at man kun kan fastgøre stolekonsollen ovenfra, hvilket gøres med selvskærende skruer således:

  • Placer stolekonsollen hvor den skal være
  • Mærk hullerne op med en tusch og fjern konsollen igen
  • Bor huller der passer til den skruetykkelse du bruger og fjern borestøv
  • Pres marinesilikone ned i borehullet og lidt ekstra på overfladen. Husk også at tætne/lukke gamle huller, hvis der er det under stolekonsollen
  • Placer forsigtigt stolekonsollen over hullerne og sæt skruerne enkeltvis i uden at spænde dem til
  • Spænd skruerne en for en og fjern eventuelt overskydende tætningsmasse
Når hullerne er boret er det vigtigt at sørge for en god tætning af disse

Vedligeholdelse af din styrestol

Din styrestol sidder i et hårdt miljø og er udsat for hårde påvirkninger fra vejr og vind. Derfor er det en god ide en eller to gange om året at smøre justeringsskruer og drejebeslaget med marinefedt og samtidigt kontrollere at alle indstillingsmuligheder fungerer som de skal. Hvis du ønsker at der ikke skal kunne justeres på sædet kan du give justeringsskruerne låsevæske, der sikrer at de ikke går løs under brug.

Sørg også for at pleje stoffet og syninger ved at holde det rent eller at anvende et plejemiddel, der sikrer at det bevarer sin evne til at vandet preller af i stedet for at trænge ind.

Biltema’s bådstol har en opklappelig front der giver støtte ved stående styring, hvor du har mulighed for stadig at have en god kontrol med båden uanset om der der bølger
Fronten på sædet er her klappet ned, hvilket giver et sæde med en god siddedybde og sammen med sidevulsternes støtte sidder man virkelig godt.

Se med i videoen herunder hvor vi monterede bådstolen


Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.