Sikke et scoreboard: 70 x sandart over 90 cm! Største 11,7 kg! - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Sikke et scoreboard: 70 x sandart over 90 cm! Største 11,7 kg!

Netop nu topper sandart-sæsonen, da dagene er lange og efter den veloverståede gydning, er sandarterne bidevillige – sagt med andre ord, så er chancerne ret store for dit livs første eller næste sandart. Du skal dog ikke undervurdere den stolte predator, selv i denne gunstige periode, vil de kunne drille enhver. Derfor har vi fået et eksklusivt indblik i velsagtens Skandinaviens bedste sandartfisker, Tommy Blomanders setup, der har sikret ham et utal af store sandart.

Tommy Blomander med sin hidtil største sandart, fanget i 2018. Hele 11,7 kg, fordelt på 96 cm

Sikke et scoreboard!!

Hold på hat og briller – da vi snakker med Tommy, og snakken kommer ind på sandart-meritterne, taber vi hurtigt mælet. Prøv lige at læse med her:

  • Sidste år fangede Tommy 70 x sandarter over 90 cm !!
  • I år har han fanget 38 super sandarter, hvoraf hele 3 fisk har vejet over 10 kg og 10 stk. over 9 kg !!
  • Overall har Tommy fanget 20 x sandarter over 10 kg. og ikke mindre end 5 x sandarter over 11 kg.
  • Hans egen PR i sandart vejede 11,7 kg. og hans egen PR gedde vejede 12,4 kg.
Tommy med sandart på 10,19 kg.
Den nærmest endeløse række af store sandart fortsætter – her 10,42 kg.

Det er selvsagt en forudsætning at udstyret er i orden, når man skal bide skeer med sådanne kapital-fisk, og det er lykkedes os at få Tommy til at løfte låget på hans tekniske setup, så vi andre kan lure eventuelle forbedringspunkter af. På grej siden benytter han som ofteste RAPALAs x-rap Peto i 20 cm, primært til spinnefiskeriet og til det effektive verticalfiskeri bruger han Storms Joker Vert 9″. I den anden ende af linen, styrer han løjerne med et Shimano Curado 70 hjul sammen med en spinnestang Technium 28-84g 6.1 fod, da den fungerer ganske glimrende som både vertical- og spinnestang. Den kraftige rygrad i stangen er desuden optimalt til at sikre et godt kroghold i sandartens benede mund. Her på smaabaadsnyt, har vi tidligere lavet denne artikel om den populære Peto endeagn, fra RAPALA:

Det er lykkedes os at få den svenske sandart-konge til at løfte sløret for 5 gode tips, der kan hjælpe dig til at fange din næste store sandart:

  • Lær at forstå dit ekkolod, så du ved hvad du fisker på. Dette betyder at når du ser en fisk på loddet som du ønsker at fiske efter, så tag et skærmdump. På den måde kan du sammenligne det du så på loddet, med det du fanger og derigennem få en fornemmelse på hvor store fisk, som du ser på loddet. Derved kan du over tid, målrette dit fiskeri til de store fisk
  • Når du finder en stor fisk, så udvis stor tålmodighed, arbejd dig ind på fisken og lad fisken komme til din endeagn, fremfor at dumpe jiggen ned i hovedet på fisken. Dette vil i langt de fleste tilfælde få enhver fisk til at forsvinde. At præsentere agnen forsigtigt og nøjagtigt, kræver stor kontrol med båden/kajakken – og netop derfor bruger Tommy altid sin kajak, da denne er nemmere at styre
  • Brug bittesmå bevægelser på din agn og brug gerne en stor agn
  • Fisk i mørket – fiskene er mere aktive om natten og din båd/kajak vil ikke kaste den samme forstyrrende skygge ned i vandet
  • Hvis fisken står på lavere vand, så skift fra vertikal til spinnefiskeri, da du derved nemmere kan komme uforstyrret til fisken

Tommy Blomanders Native fiskekajak er trimmet til mindste detalje – læg specielt mærke til de mange RAM-mounts, der sikrer en maksimal udnyttelse af pladsen
Tommy Blomander med sin hidtil største sandart, fanget i 2018. Hele 11,7 kg, fordelt på 96 cm
Selv på et helt nyt fiskevand lykkes det Tommy at overliste en ordentlig sandart-kæmpe, en sådan fisk på 9 kg vil nok glæde de fleste

Elektronikken, der gør den store forskel

Tommy fisker fortrinsvis fra sin Native Titan 13,5 fods fiskekajak, der er rigget til den helt store guldmedalje med alverdens elektronik – som du kan se, er båden desuden struktureret gennem en lang række forskellige RAM-mounts, der sikrer at alting har sin rette plads og er godt af vejen. Dette er særdeles vigtigt, når man som Tommy gør, fisker om natten hvor det selvsagt er kritisk, hvis der fjumres alt for meget med tingene.

På elektronik-siden, er hovedinstrumentet Garmins 8416 med en GT54 transducer samt hele 2 Livescope transducere, nemlig LVS32 og PS30. Formålet med nedenstående billede, er ikke at vise et godt detaljeret billede af fisk på ekkoloddet, dertil vil det hurtige mobiltelefonbillede slet ikke, yde Garmin instrumentet retfærdighed. Men derimod har vi fået Tommy til at vise sin skærmopdeling, og som du kan se, vil den store skærm rumme hele 4 forskellige skærmbilleder: i øverste venstre hjørne tager en stor sandart et kig på Tommys endeagn, vist på Livescope (LVS32 transducer), øverst til højre er Livescope PS30 og nederst giver GT54 transduceren et sidescan billede mens det lille grønne skærmbillede, er et traditionelt plotter/søkort-billede.

Det store 16″ Garmin instrument giver masser af muligheder for at have alle informationer tilgængelige – iøvrigt ses der en stor sandart på vej mod endeagnen, i billedet øverst til venstre
Sandart 10,27 kg.
Dette er Tommy Blomanders største spinnefiskede sandart fra 2020 – WOW! den prægtige fisk vejer 9,38kg.

Vi havde tilbage i januar 2020, også en kontakt til Tommy Blomander, da han havde en ret vild nat med hele 6 x sandart, hvoraf 3 fisk var over 9 kilo – læs lidt om natten her og se video, blandt andet ser du på Garmins Livescope hvorledes at sandarten hugger.

One thought on “Sikke et scoreboard: 70 x sandart over 90 cm! Største 11,7 kg!

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.