I fremtiden bliver fiskegrej dyrere i Sverige - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

I fremtiden bliver fiskegrej dyrere i Sverige

Tidligere i år vedtog Europa-Parlamentet en lov, der allerede i 2021 vil rumme ændringer til vores brug af engangsplast – og i Sverige barsles der med yderligere tiltag, der bl.a. vil pålægge producenter af fiskegrej en plastik/miljøafgift.

I følge den svenske myndighed Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) undersøger de i øjeblikket kravene til fiskeredskaber i engangsplast-direktivet og der fremsættes forslag om et øget producentansvar. Der er mange fortilfælde for at dette forøgede ansvar vil resultere i ekstra omkostninger for producenter – og disse omkostninger videregives forventeligt til forbrugerne.

Omkostningerne forventes at skulle dække blandt andet indsamling, transport og bortskaffelse.

Hvilke produkter bliver omfattet?

Det er fortsat uvist, men omfanget bliver stort Hvilke produkter der skal medtages, skal man stadig se, men det er tydeligt, at omfanget er stort.

Lisa Bredahl Nerdal, HaV udtaler: Det vil være et fortolkningsspørgsmål, hvilke produkter der skal inkluderes, men det er ekstremt bredt, og vi snakker snarere om, hvilke produkter der ikke skal inkluderes. Så hvad jeg tror, ​​det kan være, er baseret på, hvor meget miljøskade et produkt har, eller hvordan materialeblandingen i et produkt ser ud. Jo renere materiale, jo billigere skal det være, mens materialer, der ikke kan genanvendes, har en højere miljøafgift. Et gennemsnit ville også være muligt, men så får du ikke den kontrol for bedre materiale eller genanvendelse

Genanvendelse og pant på plastik

Lisa Bredahl Nerda, HaV fortsætter: Det er også et krav i direktivet at genbruge materialer så meget som muligt. Det skal være så let som muligt for forbrugeren, vi diskuterer både indlevering af fiskeredskaber i forbindelse med køb af noget nyt i den butik, du handler i eller at indlevere dem på kommunale genbrugsstationer eller i specielle containere.

LÆS OGSÅ:
Se Gummi-ekspertens favoritgummidyr

HaV vil rapportere og forelægge de foreslåede foranstaltninger til den svenske regering inden 4. maj 2020, men det er klart, at der vil ske ændringer når producentansvaret træder i kraft efter den 31. december 2024. Af samme årsag er det ikke muligt på nuværende tidspunkt at indikere hvor store prisstigninger på fiskegrej bliver.

Kravene i direktiverne omfatter foruden sportsfiskeri også andet fritidsfiskeri samt professionelt fiskeri og akvakultur.

Om engangsplastdirektivet:
Det såkaldte engangsplastdirektiv er et EU-direktiv, der sigter mod at forhindre og mindske indvirkningen fra ​​visse plastprodukter på miljøet. Engangsdirektivet om plastik betyder, at medlemsstaterne skal indføre en række krav for at reducere indvirkningen fra ​​plast på miljøet og samt at forbyde visse plastprodukter. Hertil kommer, at direktivet kræver, at medlemsstaterne gør, hvad der er nødvendigt for at reducere forbruget af engangsplastiske krus og fødevarebeholdere.

  • Engangsbestik af plastik (gafler, knive, skeer og spisepinde)
  • Plastiktallerkener til engangsbrug
  • Sugerør af plast
  • Vatpinde af plast
  • Ballonpinde af plast
  • Oxo-nedbrydeligt plast, fødevarebeholdere og ekspanderede polystyren-kopper

Kilde: fiskejournalen.se

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.