Erhvervsfisker fanger 90 stk. blåfinnet tun! - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Erhvervsfisker fanger 90 stk. blåfinnet tun!

Debatten omkring et bæredygtigt tun-fiskeri er igen blusset op efter at den norske trawler “Brennholm” i den forgangne uge, hjembragte dette års største fangst af blåfinnet fun – Fiskeribladet beretter om en fangst på 90 individer af blåfinnet tun og selvom der i Fiskeribladets artikel (kræver abonnement for at læse den) fremkommer billeder af at de mange tunfisk, blot ligger spredt rundt på dækket af “Brennholm”, og den deraf følgende dårlige kvalitet – forlyder det alligevel at fangsten kan indbringe rederiet mellem 8 og 10 mio. norske kroner.

At der eksisterer en gammel kløft imellem lystfiskere og erhvervsfiskere, er vist velkendt for de fleste, men den enorme fangst skaber også debat blandt erhvervsfiskere, om det uhensigtmæssige i at fange så mange fisk på een gang. Blandt modstandere fokuseres der meget på at skabe så høj kvalitet i fangsterne som muligt, og dette inkluderer blandt andet af tunfiskene afblødes og opbevares på specielle måtter grundet deres store vægt. Derudover skaber tredoblingen af den norske kvote på 3 år, helt naturligt debat om i hvilken takt at kvoten udvides sammenholdt med de videnskabelige studier af tunfiskenes færden og bestandens styrke.

I denne film (Video: Kjersti Sandvik) fra Fiskeribladet kan du se, hvorledes at håndteringen af de mange tunfisk foregik.

Det norske fiskeri efter blåfinnet tun blev indstillet i 2007 grundet en svækket bestand og blev genoptaget i 2014. Den norske kvote på blåfinnet tun var i 2018: 100 tons og blev mere end fordoblet i 2019 med en kvote på 239 tons og forøges igen i 2020, hvor nordmændene kan fange 300 tons

Det norske skib “Brennholm”, der blev søsat 24. marts 2007 og har med sin længde på 74,5 meter en værdi på 122 mio. norske kroner.

Brennholm har en kvote på 52 tons blåfinnet tun – og det estimeres at halvdelen af kvoten blev fanget på een gang.

Den store fangst af blåfinnet tun blev hjembragt til Kalvåg, nord for Bergen – det er 46 år siden at der sidst blev hjembragt tun til denne havn. Fangsten blev indfanget omkring farvandet ved Frøya, nord for Kristianssund

Forside-billede: Arkiv-billede, Fiskeribladet

LÆS OGSÅ:
18 nye danske rekorder! Se billederne her

3 thoughts on “Erhvervsfisker fanger 90 stk. blåfinnet tun!

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.