Den helt rigtige stang til trolling - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Den helt rigtige stang til trolling

Skærmbillede 2017-10-29 kl. 19.39.53
Freddi Hansen på laksetrolling i båden “Mette”

Med mere end 25 års erfaring og en sæson der ofte strækker sig over mere end 400 timers laksefiskeri, placerer Freddi Hansen fra Næstved sig absolut på den øverste hylde, når vi taler om en erfaren trollingfisker og er kendt for flere gode foredrag omkring det attraktive trollingfiskeri efter laks i Østersøen.

At vælge den rigtige stang til sig trollingfiskeri er en vigtig beslutning, da der ofte er mange stænger, der skal håndteres under fiskeriet og med forskellige belastninger alt efter hvilke arter man fisker efter. Vi videregiver her Freddi’s bedste råd om stangvalg til trollingfiskeriet.

Inliner eller øjestænger ?

Skærmbillede 2017-11-05 kl. 20.47.05
Baltic Trolling Inliner er let at håndtere i båden og når der skal arbejdes ved downriggeren

Personligt foretrækker jeg en inliner-stang og jeg syntes den giver flere fordele til mit fiskeri:

– den er lettere at håndtere i båden da der ikke er nogle øjer der kan filtre sig ind i hinanden eller i linerne – især når fisken nærmer sig bådsiden og stangen skal trækkes ind i båden eller drejes ind, er det essentielt for mig at der ikke er øjer der sidder i vejen eller kan hænge fast i disse afgørende øjeblikke

– ingen øjer der skal vedligeholdes eller foringer der ryger ud af fæstet. På inlinerstænger er det bare topøjet der skal kontrolleres

– alle trollingfiskere har prøvet det ! At miste en stang fordi nabostangen har hængt fast i et af øjerne og er blevet trukket ud af stangholderen er bare ærgeligt. Med inlinerstænger undgår du dette tab

– Det er lettere at transportere mange stænger i bilen, når de er uden øjer og jeg kan hurtigere få rigget båden til når jeg kommet frem til havnen

Der er dog også nogle få ulemper, da det er sværere at tråde en inlinerstang, hvis linen knækker og det faktum at nogle kan have svært ved at vænne sig til følelsen af en stang uden øjer. Anvender du specielle loops som forbindelse mellem fletline og forfang, vil det for nogle typer også være en udfordring at få disse igennem inlinerens topøje. Hvis du er mere traditionsbunden og ønsker en stang med øjer er Rhino’s Baltic Trolling Rigger ligeledes en rigtig god stang, med et alsidigt anvendelsesområde.

LÆS OGSÅ:
Styr på blinkene - Rhino Pro Stow Box
Skærmbillede 2017-11-05 kl. 20.25.37
Baltic Trolling Rigger er en traditionel trollingstang med øjer og ekstrem stærk klinge

Stangen er en af Rhino’s topmodeller, hvor de giver livtidsgaranti på klingen, der er lavet af Durafibre, som er en superstærk klinge med en indvendig kerne af HM-carbon. Stangen har lidt mere “power” i forhold til andre traditionelle amerikanske klinger og findes i 7, 8 og 9 fod (planerboard) i vægtklasse 10-20 lbs

Klinge – længde og belastning

I mit fiskeri foretrækker jeg en let og kort stang med en blød aktion og jeg anvender Rhino Baltic Trolling Inliner 8-16 lbs i 7 fods udgave.  Dette er en let stang med en vægt på bare 270 gram og en blød aktion, men alligevel med en god rygrad, når stangen presses ved større fisk.  Jeg syntes denne stang er et rigtigt godt valg af flere årsager:

– den har en kort klinge der er let at håndtere i båden

– den forholdsvis bløde klinge gør at jeg ikke mister så mange fisk, da krogholdet ikke så let løsner sig ved en blød stang, da den er mere eftergivende, når/hvis laksen springer eller rusker med hovedet

– den bløde klinge gør at selv mindre fisk giver en god sportslig oplevelse – derfor anvender jeg også disse stænger til havørredfiskeriet og hvem elsker ikke en god fight på grej der passer til fiskesituationen.

– hvis du fisker med fletline og 30 meter flurocarbon som spids, skal du være opmærksom på at knuden hvor linerne er samlet kan gå igennem topøjet – det kan de på Rhino’s modeller

– som noget særligt er lakken på ferulesamlingen udeladt på Rhino’s modeller – så er stangen lettere at adskille med hænderne, da man får et bedre greb.

Ulempen ved den bløde stang er at den er presset maksimalt, hvis man f.eks. får en større torsk dybt på riggeren, og den syntes den skal spile munden ud – ja så tager den lidt tid at få den op til overfladen.

Håndtag og bunddup

Håndtaget er en vigtig detalje og du bør vælge en stang med en god passende krydsbunddup, der passer i stangholderen og med dybde så den ikke drejer sig eller falder ud. Håndtaget bør give et fast greb når laksen skal fightes – dette kan eventuelt gøres som på Rhino’s modeller, hvor håndtaget er udformet med en flad side, så stangen ikke drejer sig i hånden og den flade side er yderligere en fordel, når man nærmer sig landingstidspunktet og der lige skal sættes en tommelfinger på linen ned mod håndtaget.

LÆS OGSÅ:
Så er laksesæsonen igang - 2 stk over 10 kg.
Skærmbillede 2017-11-05 kl. 20.52.06
Håndtaget er en væsentlig del af trollingstangen. Krydsbunddup er standard på alle Rhino’s trollingstænger

Planerboard

Hvis man ikke har mulighed for at placere sine planerboardstænger højt på en targabøjle eller tag, er det en fordel med lidt længere stænger – specielt på de yderste placeringer – da de holder linen fri af vandet, så du undgår at clipsen udløses eller bølgerne river for meget i stangen. Rhino’s Baltic Trolling Planerboard eller den 9 fods Baltic Trolling Inline egner sig fint til dette formål.

Skærmbillede 2017-11-05 kl. 20.55.45
Hvis du ikke har mulighed for en høj placering af din planerboardstang er det en fordel stangen er lidt længere

Hvis du har mulighed for en høj placering af dine stænger, kan du dog fint anvende en 7 fods stang, da den er lettere at håndtere i båden.

Paravaner

Skærmbillede 2017-11-05 kl. 20.22.35.pngAt fiske med Dipsy Divers eller andre paravaner, kræver en lidt stivere stang med nok
rygrad til at presse paravanen op i vandsøjlen eller at udløse Dipsy Diveren. Jeg anvender Rhino’s 10-20 lbs stænger til dette formål og stadig i de korte 7 fods udgaver, da de er lettere at håndtere i båden. Nogle vil måske foretrække en lidt længere stang af hensyn til forfangets længde og det er også muligt at finde dette i sortimentet, for eksempel i Dive Master serien.

Freddi og Rhino Trolling Team kan følges på deres Facebookside her, hvor de giver tips og tricks til laksefiskeriet igennem hele sæsonen

 

 

 

 

 

 

 

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.