Tjek dine fuger inden vinteren kommer - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Tjek dine fuger inden vinteren kommer

Skærmbillede 2017-10-29 kl. 15.29.55Efteråret er her og vinteren er på vej og det er en rigtig god ide at kontrollere sine fuger i båden inden vinteren og frosten sætter ind for alvor. Perioden nu med fugtigt vejr og koldere temperaturer stiller større krav til den fugemasse du bruger og det er vigtigt at anvende en fugemasse af høj kvalitet. De fleste både er konstrueret af to lag glasfiber med et kernemateriale mellem sig. Kernematerialet er på mange af de ældre både træ og hvis der sker vandindtrængen til dette træmateriale ser det ikke godt ud – træet suger vand og vil med tiden rådne og især efteråret og vinteren er en periode, som er hård ved båden og det gælder om at vedligeholde sine fuger og så vidt muligt at undgå at bore huller i glasfiberen.

Montering af transducer

Hvis du eventuelt skal gøre båden klar til den kommende laksesæson og skal have ændret eller monteret ny transducer, er dettte et eksempel på en montage der kan gøres helt uden at bore. Transducerens beslag er under vandlinien og det er et sted, hvor det er særdeles vigtigt at anvende de rigtige materialer til sin montering. I stedet for at bore beslaget direkte ind i glasfiberen, påklæbes en plade på selve glasfiberen og derefter skrues transduceren ind i denne. Til pålimning bruges Tec 7, da den har særdeles gode lim-egenskaber og holder under de optimale forhold op til 27 kg/cm2 !! Så er du sikker på at din dyre transducer bliver siddende. Tec 7 har yderligere den fordel at den ikke indeholder skadelige opløsningsmidler og phtalater – ingen grund til at gå på kompromis her.
Du finder Tec 7 her

LÆS OGSÅ:
Siddekomfort i båden

Skærmbillede 2017-10-29 kl. 15.30.28

Afrensning vigtigt  

Før du monterer pladen skal du sørge for grundig afrensning af glasfiberen, hvilket kan gøres med et rensemiddel som Tec 7 cleaner der har en affedtende virkning. Pladen der skal monteres skal gerne være i et fast komposit-materiale (“spækbræt”) og det er en god ide at rubbe bagsiden af pladen med noget grovt sandpapir før montering. Lav gerne pladen så stor, at du har mulighed for at justere transduceren, så du får det optimale ekkolodsbillede.
Denne fremgangsmåde med at lime i stedet for at bore, kan anvendes mange steder i båden, for eksempel til montering af kortplotteren i cockpittet. Lim-metoden har den åbenlyse fordel at du kan ændre din placering uden at efterlade grimme huller i glasfiberen, eller at risikere der sker vandindtrængen i mellemlaget.Kan du ikke undgå at bore, så er en god fugemasse et absolut must og det er en god ide at anvende gennemgående bolte med brede tynde skiver (skærmskiver), der virker som en stor pakningsflade.
Søgelænder

Søgelænderet er ofte udsat for bevægelser, der kan påvirke befæstigelsen og derved også tætheden ind i sandwichkonstruktionen. Ofte ser man at reparationer er sket ved at smøre fugemasse rundt om beslaget, men i stedet for dette, så se om du har mulighed for at løfte søgelænderet op fra rælingen. Afrens med Tec 7 Cleaner og påfør rigeligt med Tec 7 under monteringsfoden og ned i skruehullerne. Da Tec 7 har så gode limegenskaber, vil du ofte være sikret mod at det går løs igen.
Du finder Tec 7 i de fleste professionelle butikker – for eksempel her

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.