Sådan gør du båd og motor vinterklar med Tec7 - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Sådan gør du båd og motor vinterklar med Tec7

En god forberedelse af vinterens komme er rigtig sundt for både båden og motoren. Der er rigtig god fornuft og penge at spare, hvis du på en god og grundig måde sikrer båden med en god vinterklargøring, inden at vinteren med kulde og sne indfinder sig.

De fleste både er bygget til det danske vintervejr, men med en våd sæson med påvirkninger fra især saltvand og begroninger, er det nødvendigt at give båden og dens mekanik og motor en kærlig hånd inden vinteren sætter ind. Læs med her og få de bedste tips til en god vinterklargøring med eksperterne fra Tec7.

Fuger er særlig vigtige at gennemgå

Fugerne er i forbindelse med vinterklargøringen væsentlige at få efterset. Kontroller gerne vedhæftningen til underlaget, da det sikrer mod vandindtrængen. Mange steder på båden sikrer fugerne mod vandindtrængen på særlige steder under vandlinjen og du kan med fordel lave din egen tjek-liste til præcis din egen båd, så du sikrer de får et eftersyn. En tjekliste kan for eksempel indeholde disse kontrolpunkter:

 • Badestige og befæstigelse
 • Søgelænder
 • Skroggennemføringer
 • Ankerspil og ankerrulle
 • Monteringsbolte til påhængsmotor
 • Transducerbefæstigelse
 • Agterspejlsplade ind- og udvendigt på joller
 • Fortøjningspunkter som klyds, pullerter og stævnøjer
TEC7 er en professionel fugemasse der kan finde anvendelse mange steder i båden, hvor der er store krav til holdbarhed og vedhæftning

Brug fugemasse der er særlig velegnet til båden

Din båd skal have en fugemasse der er fremstillet til anvendelse i det ofte hårde miljø. Tec7 er en fugemasse, der har følgende egenskaber, som gør den til det sikre valg til anvendelse i båden:

 • Permanent elastisk så den kan optage de bevægelser skroget udsættes for
 • Fremragende vedhæftningsevne på 31 kg/m3
 • Kan anvendes på fugtige overflader og limer under vand
 • Mug og bakterieresistent så dine fuger holder længere
 • Kemisk modstandsdygtig overfor saltvand, alifatiske opløsningsmidler, olier, fedter, fortyndede organiske syrer og lud

Se også nedenstående indlæg hvis du vil have perfekte fuger i båden

Beskyt båd og motor

Hvis du skyller påhængsmotoren med ferskvand efter en tur på vandet, er det en god ide at spraye med GT7 efterfølgende og tørre efter med en klud – så skaber du en god beskyttelse og udnytter samtidigt multisprayens fugtfortrængende egenskaber optimalt. 

GT7 penetrerer og via sin lave overfladespænding fortrænger det fugten, renser og lægger en beskyttende hinde på stik og forbindelser.En fast rutine er ofte at man klargører sin motor FØR man stiller båden væk til vinteren og om foråret kan man så klare den lette forårsklargøring inden båden skal i vandet. Her er det en god ide at sprøjte en beskyttende lag GT7 multispray flere steder for at yde optimal beskyttelse.

Da GT7 samtidigt har gode rensende egenskaber, er den også helt fantastisk til at rengøre de nedre inderste dele af påhængsmotorens kåbe, hvor du også samtidigt sikrer dig, at det får en god beskyttelsesfilm og effektivt beskytter mod vand, der sprøjter op under motoren under sejlads. På indenbords motorer kan GT7 anvendes til samme formål ved afrensning af motorrummet.De mest almindelige steder der kræver særlig god beskyttelse ombord er:

 • Powertrim
 • Motorblok
 • Gashåndtag og bevægelige dele
 • Fjernkontrol og kabler
 • Elektriske stik og forbindelser
 • Ankerspil
 • Hængsler og låse

Listen er ikke udtømmende og der er mange steder, hvor du kan anvende GT7. Efter nogle gange kan du med stor succes lave din egen checkliste på din egen båd. På den måde sikrer du dig, at du går alle punkter igennem og beskytter den optimalt.

GT7 er en professionel multispray der beskytter mange steder på båden. Her er det powertrimmet der får et beskyttende lag for at forhindre korrosion

Vinterklar med god silikone

Mange steder på båden findes der gummilister, der på grund af det aggressive miljø med saltvand, UV-bestråling om sommeren og hård frost om vinteren, lever et hårdt liv ombord. Det er derfor vigtigt at pleje disse gummilister, der kan sidde på diverse luger, motorhætter, vinduer og døre. En af de bedre ting du kan gøre for dine gummilister, er at sørge for de er godt mættet med TEC7’s Xilicon, der er en silikone-spray baseret på ren silikoneolie, og så er den også god til at beskytte tændrørskablerne på påhængsmotoren, så du sikrer en lettere start med mindre risiko for krybestrøm.

Xilicon er perfekt til lynlåse på sprayhood eller havnepresenning

Brug Xilicon mange steder på båden

Xilicon afgiver en folie der er meget tynd, klar, holdbar, ikke-brændbar, lugtfrit, smudsafvisende/udtværingsbestandig og effektiv på: alle metaltyper, gummi, træ, læder, plast, lak, maling, stof, vinyl mv. Den tørre, smørende film er ikke syredannende, den fordamper ikke, hærder ikke og forhindrer frysning. Xilicon er helt transparent og det betyder også, at du kan anvende den på for eksempel lynlåse til kalechen eller skydeskinner, der anvendes til dørlukninger ind til kabinen. Silikonesprayen kan desuden anvendes til:

 • Gummigennemføringer
 • Fugtbeskyttelse af de fleste materialer
 • Knirkende beslag hvor du ikke ønsker at anvende olie
 • Motorens tændingssystem og kabler
 • Lynlåse til for eksempel sprayhood
 • Skydedøre og glideskinner
XIlicon fra TEC7 er fortrinlig til at beskytte påhængsmotorens tændrørskabler

Tec7 logo

LÆS OGSÅ:
Måske verdens mest simple multi-instrument?

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.