Perfekte fuger i båden – sådan gør du - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Perfekte fuger i båden – sådan gør du

Fuger er vigtige i båden

Fuger findes i mange former i de fleste både og de er særdeles vigtige at vedligeholde, da de tætner og sikrer at vand ikke trænger ned i laminatet som derved kan rådne og give fugtskader på båden. Disse fugtskader er ofte meget dyre at reparere og kan kræve at glasfiberen skæres væk.

TEC7 har i flere år fremstillet fugemasse velegnet til maritimt brug. Med deres ekspertviden på området, bringer vi her tips og gode råd, så du undgår fugtskader og derved sparer dyre skrogreparationer.

Afrensning vigtig

Enhver god limning og fugning i båden starter med en god afrensning af overfladen. Sørg for at overfladen er tør og at fjerne eventuelle malingrester eller afskalninger. Rens derefter overfladen med TEC7 Multiclean. TEC7 Multiclean er en skumrens, der via skummets gode evne til at løfte snavset, affedter og renser overfladen i dybden, så alle urenheder fjernes. Multiclean er let at anvende og kan bruges, uden at der efterfølgende skal skylles efter med vand og derfor er det let at anvende, selvom du ikke har adgang til vand.

Priming af overfladen før du fuger

Hvis du skal lime eller fuge emner, hvor vedhæftningen skal forbedres, er det en særlig god ide at prime overfladen. En priming af for eksempel pulverlakerede overflader eller emner som ABS, EPDM eller Polypropylen med TEC7 PT7, giver de bedste betingelser for en god vedhæftning.

Hvis du skal udføre limning eller fugning under vandlinien og du vil have de bedste vedhæftningsbetingelser, er det også her en god ide at anvende PT7, da det sikrer et godt professionelt resultat i lang tid efterfølgende – og med maksimal holdbarhed og styrke.

TEC7 er professionel fugemasse fremstillet til brug i det maritime miljø – husk at gode fuger starter med god afrensning og priming af overfladen.

Sådan laver du en perfekt fuge

Når området er rent og eventuelt primet, skal du gøre klar til at fuge. Afdæk et passende område med malertape som skal være tilpasset den ønskede fugebredde. Afskær fugespidsen så den er en anelse mindre end den fugebredde du ønsker og som er afgrænset mellem de to stykker malertape. Indstil fugepistolen, så du får en jævn tilførsel af fugemassen. Se med i den korte video herunder, hvor der vises princip i en god fugning mellem to lodrette kanter.

Brug en ordentlig fugepistol

Brug en fugepistol i en ordentlig kvalitet, der kan give et passende og kontinuerligt pres på fugepatronen, da det er vigtigt for at sikre en ensartet fugetykkelse og undgå at for meget fugemasse går til spilde, ved den efterfølgende glitning. Når fugen påføres, så sørg for at den kun lige dækker området mellem de to stykker malertape.

Brug en fugepistol af god kvalitet, da det giver en ensartet tilførsel af fugemassen og du vil have lettere ved at få et godt og pænt resultat

“Brug en fugepistol i god kvalitet der kan påføre en ensartet mængde af fugemassen”

Glitning

Når fugemassen er påført, så skal den glittes. Det gøres lettest ved at spraye TEC7 Prepare and Finish i et tyndt lag på fugen og glitte efterfølgende. Glitning af fugen kan ske med en fugepind eller en fugelære og eventuelt af to omgange. Glitningen af fugen sikrer, at den fremstår helt glat uden mikroskopiske huller eller forsænkninger, hvor skidt og snavs vil have let ved at sætte sig fast.

Sørg for at du ikke skubber for meget til selve fugen, når du glitter – det skal være en let løs bevægelse på langs af fugen, så den lægger sig pænt og ensartet mod underlaget. Fjern malertapen efter første glitning og glit engang mere så eventuelle kanter, der er rejser sig lidt på grund af tapen, bliver helt plane med underlaget. Husk hvis du anvender en fugepind, at denne skal være mættet før brug – eventuelt ved at lade den stå i sæbevand nogle dage.

Særligt for limning

Limning er ofte anvendt, hvor man ønsker at undgå at bore i båden, da dette nedsætter skrogets styrke og giver risiko for indtrængen af vand i laminatet. Er der tale om montager, hvor man risikerer at det skal demonteres igen, kan man også gøre dette uden at der efterlades grimme huller. Især under vandlinjen er det en god praksis ikke at bore i skroget og med TEC7’s gode klæbeevne på 31 kg. pr. cm2, kan dette også lade sig gøre andre steder i båden.

Hvis man for eksempel skal montere pumper, beslag eller andet på indersiden af skroget eller på lodrette sider i stuverum, er det en god ide at lime en plade fast som man derefter kan skrue sine emner fast på. Vigtigt er det igen at afrense området grundigt på både plade og skrog, så man sikrer sig optimal vedhæftning. Hvis der er tale om en vedvarende og tung belastning af pladen, kan man eventuelt prime begge dele med PT7, så man sikrer maksimal vedhæftning.

Påfør TEC7 fugemasse på bagsiden af den plade du skal lime fast. Sørg for at der er en passende dækning på hele området og meget gerne et lag i ens tykkelse, så du sikrer at pladen får berøring med hele skroget, når den trykkes på plads. Pladen placeres hvor den skal sidde på skroget og trykkes fast – brug gerne skruetvinger for at sikre et pres mod overfladen, indtil limen er tør. Hvis pladen sidder udsat for vand og vejrlig, er det en god ide at skråtskære pladen, så vandet kan løbe af og du bør også lægge en fuge rundt om kanten på pladen, så der ikke kan trænge vand ind bagved denne.

Derfor er TEC7 særlig velegnet til det maritime miljø

Der er flere forhold, der gør TEC7 særlig velegnet til brug i båden:

  • Superstærk efter hærdning – belastning på 31 kg./cm2
  • permanent elastisk så den kan optage bevægelser under sejlads
  • Fri for ftalater, opløsningsmidler og isocyanater.
  • Kan anvendes på fugtige overflader
  • Limer under vand
  • Mug- og bakterieresistent
  • Kemisk modstandsdygtig overfor saltvand, alifatiske opløsningsmidler, olier, fedter, fortyndede organiske syrer og lud
  • Kompatibel med primere og andre produkter fra TEC7
TEC7 fuger, forsegler, limer og klæber overalt i båden og så er det superstærkt – også under vandlinien

Du kan finde meget mere information om TEC7’s produkter på deres hjemmeside her

TEC7

LÆS OGSÅ:
Ny Suzuki 100 HK