Forbedret sikkerhed og mere tryghed ombord – til under 500 kr. - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Forbedret sikkerhed og mere tryghed ombord – til under 500 kr.

God sikkerhed på båden behøver ikke at være dyrt

Sejlads på vandet kræver at man har gjort sig nogle overvejelser i forhold til sikkerhed. Sikkerhed ombord er væsentligt, når man begiver sig ud på vandet, men til gengæld behøver sikkerheden ikke at være dyrt. Vi tager her et kig på, hvordan du forbedrer bådens sikkerhed væsentligt, uden at du skal frem med den helt store pengepung – alle de nævnte artikler er fundet i Biltema og koster under 500 kr.

En god pøs eller øse

En øse eller pøs som den også kaldes er væsentlig i forhold til at forbedre sikkerheden ombord på jolle eller båd. Pøsen sikrer at du i tilfælde af hårdt vejr er i stand til at tømme jollen for vand, der skyller ind over rælingen eller i tilfælde af, at du påsejler noget der giver et mindre hul i båden.

At få fjernet vand der trænger ind i jollen er ikke uvæsentligt, da vandet tynger jollen ned og gør at den kommer til at ligge dybt i vandet, hvilket gør at der er risiko for mere vand trænger ind. Det er heller ikke uvæsentligt at større mængder vand i jollen kan give en vægtforskydning. Som en ekstra sikkerhedsforanstaltning er det en god ide at bore et hul i håndtaget på pøsen og binde den fast på jollen. Dette sikrer at den ikke skyller overbord og forsvinder udenfor rækkevidde.

Redningsline på 15 meter

Falder en mand overbord eller har du behov for i hårdt vejr at skabe en forbindelse til en anden båd, er en kasteline næsten uundværlig. Redningslinen er pakket i en pose, så den er let at kaste med – også i blæsevejr. Når du har en kasteline eller en redningsline ombord er det vigtigt, at du sørger for den er let tilgængelig, så du hurtigt kan kaste den ud til en nødstedt, eventuelt i en mand over bord situation, hvor det er essentielt at kunne reagere hurtigt og især ved større både der ikke er så manøvredygtige.

Redningslinen er en nyttig sikkerhedsting ombord – sørg for at den er let tilgængelig på båden

Dødemandskontakt

Dødemandskontakten er et must for de fleste der enten sejler i de mindre joller eller speedbåde. Kontakten er tilsluttet motorens ledningsnet og sikrer at den stopper, når håndledsstroppen aktiverer kontakten. Udgaven fra Biltema har endvidere den gode egenskab, at den er udformet som de originale dødemandskontakter og den kan derfor også anvendes på en lang række af påhængsmotorer eller tilpasses med mindre modifikationer.

Håndledsstroppen har en fjedrende effekt, hvilket gør at du stadig kan have en vis bevægelighed i jollen eller speedbåden under brug.

Dødemandskontakten stopper motoren øjeblikkeligt og sikrer at båden ikke sejler videre.

Drivanker

Drivankeret er ofte et overset element, når det gælder sikkerhed ombord. Ikke desto mindre kan drivankeret være særdeles nyttigt og særligt i hårdt vejr, hvor man i tilfælde af motorstop kan lægge drivankeret ud og derved sikre at næsen på båden holdes op imod bølgerne. Dette placerer båden i en position, hvor der er mindre risiko for at vand skyller ind over rælingen. Drivankeret vil også have den egenskab, at du undgår at ligge med siden til bølgerne og derved giver væsentlig bedre stabilitet.

Drivankeret udmærker sig også ved at det er let at stuve af vejen på båden og optager meget lidt plads.

Signalhorn

Signalhornet er et vigtigt sikkerhedselement ombord – brug det ved tåget vejr eller hvis du skal påkalde dig opmærksomhed. Er du i nød kan du udsende lydsignaler som et SOS-signal. SOS- signalet består af tre korte, tre lange og tre korte toner. Det er værd at bemærke at mindre skibe, under 12 meter, frit kan vælge hvilket lydsignal de vil anvende, bare det er tydeligt og klart.

Ofte bruges signalhornet også til at skabe opmærksomhed til andre både man ønsker at komme i kontakt med – det kan eventuelt være, hvis du er i tvivl om du er blevet set på vandet.

Signalhornet kan bruges hvis du er i nød eller skal fange opmærksomhed hos andre sejlere

Badestigen

Som en del af CE-mærkningen er det et krav at båden eller jollen skal være forsynet med en badestige, der når passende ned igennem vandet. Dette er en betydelig sikkerhed og sikrer, at du er i stand til at komme op i båden, hvis du falder overbord. Badestigen giver ikke bare sikkerhed, hvis du er alene ombord, men i høj grad også hvis i er flere afsted, da det er yderst svært at trække en anden person ombord. Denne variant er med et enkelt trin, der kan foldes ned i vandet

Padle med flere funktioner

Sejler du i en mindre båd eller jolle kan en padle være utrolig nyttig ved et eventuelt motorstop, hvor du vil være i stand til at styre eller at padle mod land. Vær dog opmærksom på, at den ikke erstatter et komplet sæt årer, der vil være i stand til at drive båden hurtigere frem og være mere behagelige at bruge.

I modsatte ende af årebladet, er der en krog der virker som en god bådshage, der kan anvendes til at gribe ud efter en person, der er faldet overbord. Bådshagen kan også anvendes ved havnemanøvrer, hvor det ofte er kærkomment at kunne trække båden ind til kajen eller bare at anvende bådshagen til at støde fra med.

Nødlanterner

Hvis det elektriske svigter på båden, er det en god ide at have mulighed for at montere en form for nødbelysning ombord. Da der er tale om en nødsituation, kan man tillade sig at anvende forskellige former for lys – det kan for eksempel være disse nødlanterner, der ikke fylder eller vejer meget ombord. Det er let at anvende og kan hurtigt fastgøres på båden nærmest overalt – for eksempel på søgelænder eller andre beslag. Placer dem gerne så højt som muligt, hvor de er mest synlige

Nødlanternerne fylder ingenting og kan med den fleksible gummisystem placeres mange steder på båden

En kraftig lygte

En god kraftig lygte med en lang rækkevidde bør altid være ombord. Den er uundværlig, hvis man skal kontrollere motorrum, stuverum eller andre mørke steder på båden, men har bestemt også sin anvendelse rent sikkerhedsmæssigt. Denne model er med sine 50 CREE dioder særdeles kraftig og kan anvendes til at signalere med til andre både på lang afstand. Sejler du tæt på kysten i tusmørke og har behov for at lyse ned i vandet for at kontrollere vanddybde eller bundbeskaffenhed, er en kraftig lygte også uundværlig.

En kraftig lommelygte ombord er en vigtig del af sikkerheden ombord

Kompas

Et ekstra kompas der kan træde til, hvis bådens elektronik eller hovedkompasset svigter, er en rigtig god sikkerhedsforanstaltning. Det håndholdte kompas kan også let tages med i en redningsflåde, eller hvis man på andre måder er nødt til at forlade båden.

Et håndholdt kompas sikrer at du kan finde vej hvis for eksempel elektronikken svigter

Powerbank

Ved strømsvigt ombord eller hvis du er på vandet i en mindre jolle uden egen strømforsyning er en powerbank din sikre kontakt til omverdenen, når telefonen løber tør for strøm. Anvender du iPad eller tablet som navigationsudstyr, er powerbanken også rar at have med som sikkerhed under sejladsen. Denne model er også særlig velegnet til nødbelysning, da den samtidig kan fungere som en stående lampe i båden og har forskellige former for lys (kold hvid, varm hvid og blitzlys)

LÆS OGSÅ:
Hey Skipper !