Motor- og bådklargøring med Tec7 - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Motor- og bådklargøring med Tec7

Klargøring af bådens motor hører til de mange vigtige opgaver der er på båden inden den skal i vandet og når den tages op igen til efteråret. Der er dog også rigtig god fornuft i løbende at vedligeholde båd og motor igennem sæsonen.

I denne artikel behandler vi, med god rådgivning fra Tec7, de vigtige områder der skal vedligeholdes på din motor og båd, så du sikrer dig, at den kommer godt igennem sæsonen og bringer dig sikkert til og fra havn.

Beskyt båd og motor

Hvis du skyller påhængsmotoren med ferskvand efter en tur på vandet, er det en god ide at spraye med GT7 efterfølgende og tørre efter med en klud – så skaber du en god beskyttelse og udnytter samtidigt multisprayens fugtfortrængende egenskaber optimalt. GT7 penetrerer og via sin lave overfladespænding fortrænger det fugten, renser og lægger en beskyttende hinde på stik og forbindelser.

En fast rutine er ofte at man klargører sin motor FØR man stiller båden væk til vinteren og om foråret kan man så klare den lette forårsklargøring inden båden skal i vandet. Her er det en god ide at sprøjte en beskyttende lag GT7 multispray flere steder for at yde optimal beskyttelse.

Da GT7 samtidigt har gode rensende egenskaber, er den også helt fantastisk til at rengøre de nedre inderste dele af påhængsmotorens kåbe, hvor du også samtidigt sikrer dig, at det får en god beskyttelsesfilm og effektivt beskytter mod vand, der sprøjter op under motoren under sejlads. På indenbords motorer kan GT7 anvendes til samme formål ved afrensning af motorrummet.

De mest almindelige steder der kræver særlig god beskyttelse ombord er:

 • Powertrim og tilt da det sidder i et udfordrende miljø under og tæt på overfladen
 • Trimflaps
 • Motorblok
 • Låsemekanisme til motorhætten eller hængsler og låsemekanisme til motorrummet
 • Gåshåndtagets bevægelige dele
 • Fjernkontrol og kabler
 • Elektriske stik og startmotor
 • Karburators spjæld og bevægelige dele
 • Ankerspil
 • Hængsler og låsebeslag til luger
 • Håndspil på sejlbåde

Efter nogle gange kan du med stor succes lave din egen checkliste på din egen båd. På den måde sikrer du dig, at du går alle punkter igennem og beskytter den optimalt.

Tec7 spray
Tec7 GT7 er ideel til mange ting på båden – også til at beskytte tiltsystemet på påhængsmotoren

Når noget er rustet urokkeligt sammen

Tec7 GT7 har en meget lille overfladespænding og penetrerer derfor godt ind i selv meget små åbninger. Denne effekt gør også at GT7 er særlig velegnet til opgaver hvor fastsiddende bolte og skruer skal løsnes, da produktets sammensætning opløser rustkrystallerne sammen med en særlig god kold-krympningsvirkning.

Det kan, alt afhængigt af hvad der er rustet sammen, ofte være en god ide også at tilføre varme til de fastsiddende komponenter og derefter sprøjte GT7 på for at opnå en endnu større “chok-effekt” ved koldkrympningen.

Tec7 spray
Fastrustede eller korroderede møtrikker og bolte ses ofte på både. GT7 penetrerer og opløser rustkrystallerne

Pas på gummilisterne

Mange steder på båden findes der gummilister, der på grund af det aggressive miljø med saltvand, UV-bestråling om sommeren og hård frost om vinteren, lever et hårdt liv ombord. Det er derfor vigtigt at pleje disse gummilister, der kan sidde på diverse luger, motorhætter, vinduer og døre. En af de bedre ting du kan gøre for dine gummilister, er at sørge for de er godt mættet med TEC7’s Xilicon, der er en silikone-spray baseret på ren silikoneolie, og så er den også god til at beskytte tændrørskablerne på påhængsmotoren, så du sikrer en lettere start med mindre risiko for krybestrøm.

Tec7 spray
Pas på bådens gummilister med en god Tec7 silikonespray, så undgår du at de mørner og sprækker

Her er Xilicon særlig anvendelig

Xilicon afgiver en folie der er meget tynd, klar, holdbar, ikke-brændbar, lugtfrit, smudsafvisende/udtværingsbestandig og effektiv på: alle metaltyper, gummi, træ, læder, plast, lak, maling, stof, vinyl mv. Den tørre, smørende film er ikke syredannende, den fordamper ikke, hærder ikke og forhindrer frysning. Xilicon er helt transparent og det betyder også, at du kan anvende den på for eksempel lynlåse til kalechen eller skydeskinner, der anvendes til dørlukninger ind til kabinen. Silikonesprayen kan desuden anvendes til:

 • Vedligeholdelse af gummigennemføringer og manchetter så de ikke bliver stive
 • Fugtbeskyttelse af de fleste materialer
 • Låsemekanisme til motorhætten eller hængsler og låsemekanisme til motorrummet
 • Fjerner knirken fra hængsler uden at efterlade olierester
 • Smøremiddel til skydedøre og skydevinduer
 • Monteringshjælp til gummiringe, O-ringe og læbetætninger
 • Motorens tændingssystem og tændkabler
 • Lynlåse til sprayhood

Tec7 spray
Xilicon er også god til lynlåsene, da den efterlader en film der ikke er olieholdig

LÆS OGSÅ:
Godkendt rengøring af båden

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.