Klæd dig rigtigt på efter lag på lag princip - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Klæd dig rigtigt på efter lag på lag princip

Det helt rigtige outdoortøj er vigtigt, når du færdes udendørs. Det rigtige tøj er vigtigt for at få en god oplevelse, uanset om du skal på sejlads, vandretur eller på en frisk fisketur fra de mange kilometer kyststrækning vi har i Danmark.

Færdes du for eksempel på vandet i en åben jolle, har du sikkert flere gange kunne nikke genkendende til at vind og vejr er anderledes på vandet og at det især i ydersæsonerne kan overraske og betyde at turen ikke bliver som ønsket. Outdoortøj der vælges med omhu sikrer at du holdes både varm og tør når du færdes udendørs og vi gennemgår, her de vigtigste principper og materialer, når du skal klæde dig på og finde det rigtige tøj, når du færdes udendørs.

Det er dejligt at færdes i naturen og med det rigtige tøj på, bliver oplevelsen bare meget bedre og du er beskyttet mod vejr og vind

3 lag tøj med forskellige egenskaber

Det er en rigtig god ide at klæde sig på efter lag-på-lag princippet. Det betyder at du i princippet vælger 3 lag med forskellige egenskaber når du skal vælge tøj til udendørs brug.

De 3 forskellige lag kaldes ofte inderlag, mellemlag og yderlag og de har forskellige egenskaber som vi her vælger at gennemgå trin for trin, så du kan vælge det rigtige outdoortøj – ikke bare til sejlturen, men også til en lang række af andre aktiviteter, hvor du skal vælge tøj til udendørs brug.

De flere forskellige lag tøj i en god opbygning kaldes ofte inderlag, mellemlag og yderlag. På billedet en skaljakke fra Biltema, der beskytter mod vejr og vind

Det inderste lag

Alt efter din aktivitet er det vigtigt at du vælger et inderlag der er i stand til at transportere sved og fugt væk fra huden. Vi har set på to forskelllige varianter, hvor den ene egner sig til mere aktivitet end den andel model, der til gengæld er god til at holde på varmen.

Begge modeller er fundet i Biltema. Den mørkeblå udgave er den der isolerer mest og vi syntes den er formidabel til en sejltur, hvor man ikke er så fysisk aktiv og hvor det handler om at kunne holde varmen. Undertøjet er i en noget bedre og tykkere kvalitet end man ser ved andre inderlag. Det betyder også, at du alt efter temperaturen eventuelt kan udelukke et mellemlag. Svedtransporten sker igennem det kanalsyede design og fibrene, der består af en kombination af flere materialer, herunder ikke mindst Modal, der har flere gode egenskaber som inderlag:

  • Blødt materiale som føles behageligt mod huden
  • Åndbart og hurtigtørrende.
  • Miljørigtigt tekstil, der primært består af bøgefibre.
  • Det har en kølende effekt og er vandabsorberende
  • Holder på formen og krymper ikke.

Undertøjet er med lynlås ved halsåbningen og du kan her glæde dig over ,at der er syet et overfald, der dækker henover lynlåsen, så du ikke risikerer at få huden slidt i stykker eller at skægstubbe hænger fast i en irriterende lynlås!

To eksempler på mellemlag – en tyk variant som trøje og en tyndere som buks
En smart detalje med et ærme med hul til tommelfingeren så man kan holde hånden varm

Hvis du derimod skal være mere aktiv, kan du vælge et inderlag, der er tyndere og bedre til at transportere fugt og sved væk et end den ovenstående model. Materialet er polyester og derfor har den gode egenskab, at det ikke holder på fugten. Sammensyningerne er gjort med flade sømme og der er sket en børstning af stoffet på indersiden, så det føles behageligt under brug.

Det inderste lag skal både holde dig varm og transportere fugt væk fra kroppen

Et varmende mellemlag

Mellemlaget skal være varmende og man ser ofte at dette er det varmeste i din lag på lag opbygning. Mellemlaget er ofte fremstillet i fleecelignende materialer, da det har gode isolerende egenskaber samtidigt med at det er let at bære.

Et klassisk eksempel på dette er en fiberpelsjakke, der er meget isolerende og samtidigt utrolig behagelig at have på. Da den er udformet som en jakke, kan den også fint anvendes uden det beskyttende yderlag og derved bæres som en selvstændig del. Dette er en praktisk detalje i ydersæsonerne, hvis man er aktiv og har brug for at tage yderlaget af for at blive ventileret.

Tag eventuelt yderlaget af, når du skal være fysisk aktiv. Mellemlaget her er en praktisk foret fiberpels fra Biltema

Yderlaget skal beskytte

Yderlaget kaldes også skallaget og det skal gerne besidde flere forskellige egenskaber:

  • Skal beskytte mod vand og vind
  • Sikre at mellemlaget ikke bliver vådt eller ødelagt
  • Skal udføres i et materiale der er hårdført og kan tåle slid – især bukser bør nævnes her
Yderlaget skal både beskytte mod vand og vind og være slidstærkt nok til at modstå udendørs aktiviteter

Yderlaget er ofte den dyreste del af din beklædning, hvor man kan se at et sæt bestående af bukser og jakke kan løbe op i flere tusinde kroner. Nedenstående model er en skaljakke, der opfylder ovenstående betingelser, uden at du skal omlægge et boliglån for at få en god funktionel beklædning.

Jakken er vind- og vandtæt med tapede sømme og holder op til 10000 mm vandsøjletryk og er i åndbart materiale. Jakken er udstyret med en praktisk hætte, der er med til at beskytte dig og holde varmen ved kraftig regn eller blæst. Brystlommerne er vandtætte og er derfor særlig anvendelige til opbevaring af for eksempel telefonen.

Hvis du får det for varmt under fysisk aktivitet, kan du glæde dig over at der er indbygget ventilation i jakken, hvor det er muligt at lyne op under ærmerne, så du får den helt rigtige temperatur.

De tilhørende bukser i sættet er med forstærkninger på udsatte steder, ligesom der er indsyet stretchmateriale som sikrer en god pasform og en behagelig anvendelse ved aktivitet. Ligesom på jakken er der mulighed for at lyne op i siderne på bukserne, så du sikrer ventilation og varmeregulering.

Hue, sokker og andet tilbehør

Ligesom varmetab kan opstå fra kroppen, kan der også opstå varmetab fra hovedet. Varmetab fra hovedet, kan sikres ved at du bærer en hue i et materiale, der er afstemt din aktivitet på samme måde som du vælger det rigtige inderlag. Her er det værd at huske på at den rigtige skaljakke kan være forsynet med en hætte, der sikrer mod vejr og vind og huen derfor kan være i et ikke vind- og vandtæt materiale.

Støvler der kan isolere og sikre et godt grip på vandreturen eller hvis du bare skal med familien på en god gåtur i terrænet er en vigtig del af din udrustning.

Gode støvler der både kan isolere og holde vandet ude er en vigtig del af din påklædning

Sokker bør være afstemt efter dit fodtøj og dets evne til at isolere. Husk at der skal være plads og luft i din støvle, så du kan bevæge tæerne med en tyk strømpe på. I de senere år er halsrør blevet utrolig populære, da de kan anvendes som hue, halstørklæde og til at dække dele af ansigtet hvis det er rigtig koldt eller for at beskytte mod solens stråler.

Husk at ideen bag lag på lag princippet netop er, at du kan skrælle lag af og på for at opretholde den rigtige temperatur eller beskyttelse alt efter hvilke forhold du befinder dig under.

LÆS OGSÅ:
Skift dine zinkanoder eller aluminiumsanoder i rette tid

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.