Er din påhængsmotor vinterklar? - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Er din påhængsmotor vinterklar?

Pas på påhængsmotoren om vinteren

Påhængsmotorer er monteret i et hårdt og udsat miljø, der kræver god vedligeholdelse og der er derfor nogle simple ting, der skal gøres for at sikre den bedst muligt, så den er klar til vinterens sejlads eller hvis den skal pakkes væk til foråret kommer igen. Der er rigtig meget sund fornuft i at gøre det nu, da motoren så vil være “ren” hvis den stilles væk og derfor ikke står stille og korroderer igennem vinteren. Vi har taget udgangspunkt i nogle generelle retningslinier og det er derfor en god ide at checke med din egen manual, om det er dækkende for netop din model.

Både og påhængsmotorer lever et hårdt liv om vinteren, derfor skal du passe ekstra godt på dem i denne tid

Konservering

Hvis du stiller din motor eller båd væk om vinteren og først tager den frem til foråret, er der et par ekstra ting du kan gøre

Motoren startes op med vand fra vandslangen via skyllemuffer eller der anvendes en balje. Det kan være en god ide at anvende et additiv til vandet der ”smører” og konserverer vandkanalerne.

Hvis du pakker båd og motor væk indtil foråret, så sørg for at tømme karburatoren, ved at tage benzinslangen af og lade motoren køre til den stopper. Gennemfør også et komplet eftersyn på motoren før den stilles væk.

Sørg også for at tømme benzintanken, hvis den indeholder olieblandet benzin, da olieblandet benzin kan blive for gammelt og danne en geleagtigt konsistens, der kan sætte sig i filtre, karburator og dyser. Har du en 4-takt motor og indenbordstank kan det være en god ide at fylde tanken helt op for at undgå kondens. Vælger du at tilsætte additiver så følg fabrikantens anvisninger.

Uanset fabrikat er det en god ide at give din påhængsmotor et eftersyn, før du stiller den væk til vinteren

Vigtigt for dig der er på vandet om vinteren

Hvis du anvender påhængsmotoren om vinteren og/eller din båd ligger i havn det meste af vinteren, er der nogle vigtige råd du bør følge, så du undgår skader på motoren som kan resultere i dyre reparationer eller driftfejl. Du kan læse meget mere om netop brug af din påhængsmotor om vinteren i dette indslag

Hvis du har din båd på trailer og anvender den vinteren igennem, så husk at dræne motoren for vand ved at tilte den ned når den igen er på trailer efter en tur på vandet. På den måde undgår du at der sker frostsprængninger eller skade på impeller og vandpumpe.

Husk at dræne motorbenet når båden er på trailer efter endt sejlads. Så undgår du skade på vandpumpe eller andre komponenter i motorbenet

Giv din påhængsmotor et eftersyn om vinteren

Mange har den opfattelse at påhængsmotoren først skal efterses til foråret, hvor den skal i brug igen. Men det er faktisk en langt bedre ide at give den et eftersyn inden du stiller den væk. I nedenstående indlæg kan du læse mere om hvordan du selv udfører et eftersyn. Hvis en forhandler skal udføre eftersynet er det ofte også bedre end få det udført når sæsonen er slut, da der ofte er travlhed i foråret og derved risiko for kø

LÆS OGSÅ:
Mercury VesselView nu muligt direkte på Garmin- & Raymarine skærme med SmartCraft Connect