Sådan servicerer du din 40-60 HK Mercury - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Sådan servicerer du din 40-60 HK Mercury

Hold din Mercury påhængsmotor godt sejlende

Mercury påhængsmotorer er ofte monteret i et hårdt og udsat saltvands-miljø, der kræver god vedligeholdelse, som til gengæld også resulterer i at du vil have glæde af din Mercury påhængsmotor i mange år frem. Vi ser i denne artikel på, hvordan du vedligeholder din Mercury påhængsmotor fra 40-60 HK i lette trin som du selv kan udføre og også anbefalinger til hvad du helst skal have din professionelle Mercury forhandler til at udføre. Da der er enkelte variationer mellem påhængsmotorer og forskellige reservedele til disse, er det en god ide enten at få specifikke råd hos din Mercury forhandler eller at læse op på servicemanualen

Mercury påhængsmotor
En del af det årlige eftersyn er at afmontere propellen og smøre noterne med marinefedt. På den måde sikrer du at det altid vil være muligt at afmontere propellen

Servicering af din Mercury påhængsmotor step by step

Påhængsmotorens eftersyn og klargøring laves bedst, hvis man struktureret følger anvisningerne i servicemanualen og/eller forhandlerens henvisninger og forklaringer, dog er det en god regel hvis man ikke sejler så ofte at få udført service en gang om året. Herunder er en tjekliste du kan følge når du laver service på din Mercury 40-60 HK

 • Påhængsmotoren startes op med vand fra vandslangen via skyllemuffer eller der anvendes en balje. Lad den køre i ca. 10 minutter eller mere så den bliver driftvarm og termostaten åbner sig
 • Benzinfilter udskiftes, både indvendigt i motoren og hvis du har et eksternt med vandudskiller. Tjek, om der er vand eller slam i. Husk det er er absolut must at have en vandudskiller, hvis du har indbygningstank i båden, da der ofte kan opstå kondensvand i denne
 • Tap gearolien af ved at fjerne de to skruer ved benet. Fjern den nederste skrue først og sæt en opsamlingsbøtte under motorbenet. Kontroller gearolien at den er fri for spåner og at den har en ensartet brunlig farve uden lyse eller hvide “plamager”
 •  Påfyld ny gearolie. Olien påføres lettest med en pumpe, der er forsynet med en studs der passer direkte ind i påfyldningen og husk ny olie skal påfyldes fra det nederste hul og fyldes indtil det løber ud af et øverste – det sikrer at der ikke opstår luftlommer ved påfyldning. Når det er fyldt op, så skru den øverste skrue i inden du fjerner påfyldningsstudsen, da du derved minimerer spild.
 • Gør motoren ren indvendig med en klud og sprøjt den let over med vandfortrængende spray. Sæt hætten på og vask hele motoren.
 • Aftap motorolien i en passende beholder og undgå spild
 • Afmonter oliefilteret – hvis det sidder fast og du ikke kan løsne det med hænderne, så anvend en oliefiltertang
 • Monter det nye oliefilter – husk at smøre pakningen med ren motorolie, så du ikke risikerer at pakningen ødelægges når du spænder det fast. Spænd det kun fast med hænderne.
 • Påfyld ny motorolie, der lever op til specifikationerne i manualen. Quicksilver er Mercury’s originale olie, som er godkendt af API og har en smøreevne og viskositet, der er særlig velegnet til Mercury påhængsmotorer
 • Afmonter tændrørshætter og smør en smule fedt på spidsen af tændrøret – så forhindrer du korrosion og at tændrørshætten gror fast
 • Afmonter propellen. Fjern skidt, snavs, gammel fiskeline og lignende der eventuelt har samlet sig. Smør akslen med marinefedt og spænd propellen fast – husk at montere låsesplitten
 • Pump marinefedt ind i smørenipler, som ofte er placeret ved drejebeslag. Tryk godt igennem til ren fedt kommer ud
 • Reparer lakskader
 • Kontroller anoder. Afrens og udskift om nødvendigt hvis de er slidte
 • Vandpumpen sidder inde i motorbenet og dens funktion er at presse vand op til motorblokken og køle motoren. Derfor skal vandpumpens impeller kontrolleres for slitage. Dette gøres ved at afmontere gearkassen og derefter vandpumpehuset. Kontroller om impellerens vinger er uskadte og uden tydelige slidmærker – hvis du er i tvivl, så udskift den. Vær også opmærksom på at alle kanaler er fri for saltpropper og sørg for at smøre bolte med marinefedt, når du samler det igen. Kølerøret går op igennem motorbenet og det skal passe ind i toppen af vandpumpehuset, når du samler det igen. Udskiftningen af impelleren kræver flere færdigheder og du kan vælge at dette skal udføres af din lokale Mercury forhandler.

Få hjælp til eftersyn af Vesselview Mobile

Nyere Mercury 40-60 HK kan udstyres med Vesselview Mobile, der fungerer som en forbindelse mellem din mobil/tablet og hvor det er muligt at hente oplysninger ud fra denne til brug ved service. For eksempel er det muligt at se, hvornår du skal udskifte impeller i vandpumpen eller udskifte påhængsmotorens tændrør. I oversigten kan du også se hvilke emner der skal gennemgås ved henholdsvis 100 eller 300 timers service

Vesselview Mercury
Vesselview Mobile på Mercury påhængsmotorer holder øje med hvor lang tid der er til næste eftersyn og hvornår du skal udskifte komponenter. Ved få tryk på din tablet eller smartphone får du adgang til servicemodulet, der giver præcis information om tid til næste service og du kan notere hvornår du har udført service sidst og derved nulstille service-tælleren

Olie og reservedele

De reservedele der anvendes ved service og eftersyn skal passe til din motor og det er særdeles anbefalelsesværdigt at anvende originale Quicksilver reservedele, da de overholder de specifikationer der er tiltænkt din påhængsmotor. Til de periodiske eftersyn kan du ofte få deciderede servicekit til 100 timers eller 300 timers service. Servicekittene har den fordel at de indeholder alle komponenter til et succesfuldt service, hvor du ikke kommer til at mangle pakninger eller lignende. Du finder servicekit til din påhængsmotor her

Mercury påhængsmotor
Der findes særlige servicekit som sikrer at du får udskiftet alle vigtige komponenter tl et service

Quicksilver motorolie er særlig velegnet og godkendt til Mercury påhængsmotorer og har nogle specifikationer der giver høj ydeevne, da den er tilsat særlige additiver der beskytter påhængsmotoren i det maritime miljø. Quicksilver motorolie er desuden FC-W certificeret af NMMA (National Marine Manufacturers Association). Du kan finde motorolie til din påhængsmotor her. Spørg din forhandler, hvis du er i tvivl om hvilken olie der er bedst til din Mercury påhængsmotor.

Mercury påhængsmotor
Quicksilver motorolie er FC-W certificeret og godkendt til anvendelse sammen med Mercury påhængsmotorer

Lakskader

I Danmark anvendes påhængsmotorerne ofte i saltvand og for at undgå korrosion, er det en særlig god ide at reparere eventuelle skader der er opstået på malingen. Vær særlig opmærksom på steder omkring tilt eller motorben, da det er mere udsat for saltvandets ubarmhjertige angreb.

Mercury påhængsmotor
Det er en god ide at reparere lakskader i forbindelse med eftersynet. Anvend en god primer og en reparationslak der passer i farven

“Hold din Mercury påhængsmotor i orden med mindst et årligt eftersyn, så holder den i mange år frem og giver masser af sejlglæde og gode timer på vandet

LÆS OGSÅ:
Mercury Marine og Beneteau styrker samarbejdet yderligere
Mercury påhængsmotor
Hold din Mercury påhængsmotor i orden med et årligt eftersyn, så giver den masser af gode timer tilbage