Rhino elmotor til båden – sådan vælger du - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Rhino elmotor til båden – sådan vælger du

Elmotorer er superpopulære

Elmotor til jollen, gummibåden eller gedderaceren er et must, når man skal på vandet på søerne eller ved landets kyster. Vi har taget et kig på en af Rhino’s sortiment og giver dig her en let guide til hvilken model du bør vælge til din båd eller jolle.

I mange af landets søer er det ikke tilladt at sejle med benzinmotorer og der er da også flere andre fordele ved at anvende en elmotor:

 • støjsvag
 • Ingen udgifter til periodisk service
 • Minimalt vedligehold
 • Kan anvendes på mange forskellige bådtyper og med højt eller lavt agterspejl
 • Kan betjenes med meget lidt instruktion af for eksempel nybegyndere, børn og unge

Frontmonteret eller hækmonteret

Det første valg du skal gøre er om du skal vælge en hækmonteret elmotor eller en frontmonteret. En frontmonteret er ofte dyrere men har flere funktioner og båden er lettere at styre når den “trækkes” i stævnen end når den skubbes agterfra af en hækmonteret elmotor. Omvendt er en hækmonteret billigere i anskaffelse og er lettere at transportere og montere hvis du for eksempel anvender foreningsbåde.

Hækmonteret elmotor fra tyske Rhino. Bemærk display der viser aktuel spænding på batteriet.

Vælg den rigtige størrelse elmotor

Elmotoren skal have kraft nok til at flytte båden og også gerne være i stand til at styre og drive den frem, selvom der er lidt vind. Rhino DX-V er en ny generation af hækmonterede elmotorer, der er kombineret med PWM-teknologi som giver mere effekt ved et lavere strømforbrug og med udgangspunkt i denne serie er der nedenstående anbefalinger til en maksimal vægt på båden:

 • DX 35V DATA: vægt 6,8 kg, 12V, Skaftlængde 79 cm, rustfri stål skaft, bådvægt max. 1.100 kg, 35 lbs ved 390W
 • DX 55V DATA: vægt 10 kg, 12V, Skaftlængde 79 cm, rustfri stål skaft, bådvægt max. 1.800 kg, 55 lbs ved 600W
 • DX 55V DATA: vægt 10 kg, 12V, Skaftlængde 91 cm, rustfri stål skaft, bådvægt max. 1.800 kg, 55 lbs ved 600W
 • DX 68V DATA: vægt 10 kg, 12V, Skaftlængde 79 cm, rustfri stål skaft, bådvægt max. 2.200 kg, 68 lbs ved 600W

Bemærk de forskellige skaftlængder, da det skal være muligt for propellen at få et godt grip selvom der er lidt bølger. I Rhino’s store sortiment findes også kraftfulde 24V varianter med et tryk op til 110 Lbs., som kan anvendes på større joller, eller hvis du anvender elmotor selvom der er meget vind.

12 V eller 24V elmotor

Der er i Rhinos sortiment et stort udvalg af både 12v og 24v modeller. 24v modellerne er ofte mere kraftfulde omvendt kræver de 12 v modeller at du bare skal anvende et batteri og det derved er et lidt mere simpelt setup. At elmotoren bare anvender et batteri vil ofte også resultere i en længere levetid på batterierne, da man undgår “uligevægthed” som kan ske, når man anvender to batterier koblet i serie på 24V modeller.

GPS-styring og Variospeed

Frontmonterede modeller kan fås med og uden GPS-styring. Der er flere fordele i anvendelse af GPS, hvor man blandt andet kan bruge en ankerfunktion, der fastholder båden på et fast punkt. Denne funktion er yderst anvendelig under for eksempel vertikalfiskeri. Rhino BLX65 GPS er en frontmonteret elmotor, der udover ankerfunktionen indeholder flere nyttige funktioner:

 • Pilot-mode hvor den følger en bestemt retning
 • Navigation-mode hvor den kan sejle i forudbestemte ruter
 • Ankerfunktion hvor du kan fastholde båden et bestemt sted OG finde tilbage til det igen
 • Gemme op til 16 ruter i hukommelsen, så du kan sejle samme rute igen og igen
 • Måling af fart over grund via display
 • Gemme waypoint i hukommelsen
 • Registrering af sejlet distance
 • Fjernbetjening med LCD display
Rhino BLX65 GPS med fjernbetjening og udvidede funktioner som blandt andet ankerfunktion og cruisemode

Nyere modeller på markedet er udstyret med det helt nye Vario Speed, der anvndes til at justere hastigheden kontinuerligt frem eller tilbage, hvor andre konventionelle elmotorer har et “hak”-baseret speedersystem, der gør det svært at få en nøjagtig justering af hastighederne. Med Vario Speed opnår du den hastighed du ønsker med millimeterpræcis kontrol af hastigheden på båden og mulighed for en glidende bevægelse igennem vandet. Det betyder også, at du blandt andet kan præsentere din agn med lige præcis den hastighed du vil, når du fisker og derved maksimerer dine muligheder for fangst.

Vario Speed funktionen giver mulighed for ultrapræcis præsentation af agn – for eksempel ved vinterfiskeri efter gedder. Håndtaget kan trækkes ud/frem til den ønskede længde

Mulighed for reservedele

Uanset hvilken model elmotor du foretrækker til din båd eller jolle bør du sikre dig at det er muligt at anskaffe reservdele, hvis du for eksempel skulel være uheldig at ødelægge en propel eller andre dele. Rhino har elmotorer der dækker alle behov og udmærker sig også ved at have et stort reservedelsprogram tilgængeligt for både frontmonterede og hækmonterede elmotorer. Det betyder, at du har mulighed for at udskifte propel, plast- eller elektronik-dele, selvom din elmotor er flere år gammel og på den måde kan du gavne både miljø og have en fornuftig økonomi.

Rhino elmotorer dækker ethvert behov til bådejerne og udmærker sig ved også at have tilgængelige reservedele til disse

Du finder mere information om Rhino’s elmotorer på deres hjemmeside her

LÆS OGSÅ:
Fuld fart på svenske Westgear