Tips og ideer til bådens beslag og klamper - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Tips og ideer til bådens beslag og klamper

Bådbeslag – en vigtig funktion på båden

Beslag, klamper, øjebolte, pullerter og klyds udfylder vigtige funktioner på båden og mange af sikkerhedsmæssig karakter. Vi ser her nærmere på anvendelse og gode tips til montering, kvalitet og vedligehold af disse.

Bådbeslag
Mange af båden og jollens beslag ombord er vigtige i for hold til sikkerhed – for eksempel fortøjningsklamper

Stævnbøjle

For eller agter på især joller og mindre både, er der monteret en eller flere stævnbøjler. De monteres over vandlinien og anvendes til en lang række af opgaver, for eksempel:

  • For- og agter fortøjning
  • Befæstigelse ved opankring
  • Når der skal trækkes vandski
  • Når jollen skal trækkes op på trailer
  • Hvis en anden båd skal trækkes

Stævnbøjlen skal være i stand til at optage store belastninger generelt og det anbefales derfor at skroget også er konstrueret med ekstra forstærkninger, hvor bøjlen skal monteres. Vær især opmærksom hvis den indlagte forstærkning er udført i træ og har været udsat for fugt, da det kan betyde råd og en derved mindre modstandsdygtighed, når stævnbøjlen belastes. For at være i stand til at fordele belastningen bedst muligt, bør der anvendes store rustfrie planskiver på bagsiden.

Vælg rustfrit i rigtig kvalitet

Beslag til båden bør altid være i rustfaste materialer. Mest almindeligt på træbåde og glasfiberbåde er rustfrit stål i syrefast udførelse. Rustfrit stål AISI 316 er et rustfrit stål med et molybdænindhold (2 til 3%). Massefraktionen af krom er 16% og nikkel 10%. Denne kombination er særdeles velegnet til det barske og saltholdige miljø, der opleves i havet omkring Danmark.

Betegnelsen på skruer, bolte og skruer tilkendegives den rustfrie kvalitet ofte med betegnelserne A2 og A4, hvor A4 er den syrefaste kvalitet, hvor rust har sværere ved at angribe overfladen.

bådbeslag
Mærkning af skive og beslag fra Biltema med betegnelse A4 og AISI316

Praktiske bådbeslag

Visse steder på båden skal beslaget helst fylde minimalt og kun være til rådighed, når de skal i anvendelse. Dette kan være beslag der, skal anvendes til at åbne luger til stuverum eller øjer, der kun sjældent anvendes til befæstigelse af fendere, flagliner eller tilsvarende. I Biltema’s sortiment af bådbeslag finder du for eksempel et dørkbeslag med et fjederbelastet øje, der kan vippes ud og derved anvendes til at trække i.

Vigtigt når du monterer bådbeslag

Når du monterer beslag på båden er det særdeles vigtigt at tætne skruehuller med marinesilikone. Skal beslagene optage stor belastning er det en særlig god ide at montere med gennemgående skruer/bolte og møtrikker på bagsiden. Husk også at fordele belastningen ud på en større flade ved at montere store planskiver eller en rustfri plade på bagsiden.

Skuer og bolte der anvendes skal passe til hulstørrelsen og vælg gerne en størrelse, hvor undersænkningen passer til så skruehovedet ikke rager for meget op. Vil du sikre dig at møtrikkerne ikke går løs, kan du anvende låsemøtrikker. Selvskærende skruer bør kun anvendes til bådbeslag der skal optage mindre belastninger.

bådbeslag
Beslag som klamper og øjebolte der skal optage en stor belastning skal helst monteres med gennemgående bolte for at kunne tåle det store træk. Anvend også gerne store planskiver på bagsiden

bådbeslag
Anvend skruer i den rigtige størrelse til dit bådbeslag og brug gennemgående skruer hvor det er muligt

LÆS OGSÅ:
Tips og tricks til fuger og tætning i båden