Tips til sildefiskeri for hele familien - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Tips til sildefiskeri for hele familien

Sildefiskeri er en god oplevelse for alle

Sildefiskeri er en sund og en livgivende interesse for hele familien. Alle kan være med uanset alder og finder man sildene, er man også garanteret at der er mad på bordet i et stykke tid og da sild både kan steges, marineres og ryges og samtidigt er en sund spise, er dette fiskeri da også utrolig populært.

Sildefiskeri er for hele familien. Her er det Oliver med sin første sild fanget fra en havnemole

Sæson for sildefiskeri

Generelt kan man sige at sildefiskeriet bedst foregår enten i forårsmånederne fra marts til maj eller igen om efteråret/vinteren fra september til januar. De største eksemplarer finder man ofte om vinteren, hvor de er i federe og i en bedre kondition.

Fiskegrej til sildene

Fiskestangen til sildefiskeriet må gerne være en 9-10 fod, hvis du skal udøve fiskeriet ved at kaste efter dem. Kastevægten må gerne være 50-80 gram og med et passende fastspolehjul, der kan rumme nok af en passende line.

I enden af linen anvendes ofte sildeforfang og et passende synk, der kan afstemmes efter de forhold man fisker under og hvilken dybde man ønsker at fiske i. Virksomheden Zebco er en af Europas store producenter af fiskegrej og de har i deres sortiment specialiseret i fiskegrej til sild – de benævner dette sub-brand Z-Sea og det indeholder alt man kan ønske sig til fiskeriet efter de populære sild.

Z-Sea er seriøst fiskegrej der er specialiseret til fiskeriet efter sild. På billedet er et af deres mange forskellige forfang hvor nogle er forsynet med ægte fiskeskind.
Forskellige forfang og synk i forskellige vægte fra Z-Sea. Bemærk det korte forfang med to røde kroge som er anvendeligt hvis du skal kaste langt, hvor der er risiko for at andre og længere forfang vil kludre

Sådan finder du sildene

Hvis du fisker efter sild fra havnemoler eller tilsvarende, er det en god ide at bevæge sig rundt for at lede efter sildene, som i de store stimer ofte er i konstant bevægelse. Finder du stimerne er der store chancer for hurtigt at få det antal du vil have med hjem, da de let fanges 2-5 stk ad gangen.

Hvis du fisker fra båd bør du anvende ekkoloddet til at finde de store sildestimer og er du heldig kan du følge dem med båden og på den måde fiske på den samme stime i en længere periode.

Styr på sildeforfangene

Ofte indeholder sildeforfangene 4-5 kroge og det kan være en stor udfordring at holde styr på dem. Er man rtigtig uheldig at de kludrer kan man risikere at skulle kassere dem. Der er flere gode muligheder for at have styr på sildeforfangene og hos Zebco er der to fremrangende muligheder. Den ene er små Z-Sea skum-ruller, hvor man kan vinde forfanget op og den anden mulighed er en forfangsmappe, hvor sildeforfanget placeres i individuelle plastlommer.

Fælles for begge løsninger er at du meget hurtigt kan tage et nyt forfang frem uden at det kludrer og derved hurtigt kan rigge det til. Dette er en egenskab du vil sætte pris på, når du endelig har fundet sildestimen og skal skynde dig at fiske på den.

Krogstørrelser til sild og andre arter

Nogle af de mest almindelige krogstørrelser til sild er omkring str. 4 og det vil i langt de fleste tilfælde være tilstrækkeligt og bredt dække fiskeriet, både efterår, vinter og forår.

Hvis du derimod fisker tobis eller andre arter, er det en god ide at holde dig til de mindre krogstørrelser da munden på tobiserne ikke er så store og du derved vil have noget lettere ved at kroge dem. Skal du bruge tobiserne til agn, har det yderligere den fordel at de ved mundkrogning ikke tager så stor skade med de mindre kroge og derved holder sig frise i længere tid.

Krogstørrelse 4 er fint til sildefiskeriet men gå efter de mindre varianter, hvis du fisker tobis som skal bruges til agn.

LÆS OGSÅ:
Fluer.dk - seriøst grej til gode priser