Let sommerfiskeri sammen med familien - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Let sommerfiskeri sammen med familien

Sommertid er lig med fisketid for hele familien og på denne tid af året, hvor vejret er godt og dagene lange, er der masser af gode timer med en fiskestang i hånden. Især fiskearter som hornfisk og fladfisk er særlig familievenlige og som regel er der ikke langt mellem biddene.

Fisketure for hele familien er både en sund og lærerig aktivitet. Fangst af hornfisk og fladfisk er populært og et område, hvor alle kan være med

Fiskegrej til fladfisk

Dit udstyr på turen skal bestå af en ca. 9 fods fiskestang, der er beregnet til en kastevægt på 15-50g. Hjulet skal være et fastspolehjul med påspolet line på 0,15mm (flettet line) eller 0,25mm (nylonline). Derudover skal du bruge et fladfiskeforfang med vægt. Køb gerne forskellige forfang med forskellig vægt, så du kan variere lidt alt efter strøm og vindforhold. Medbring altid en multikniv eller en tang, så du har mulighed for at tage krogen ud af fiskens mund selvom, der sidder dybt. Husk også en pose/spand til fangsten og er det rigtig varmt, er det særlig praktisk med en køleboks med et par køleelementer, så fisken ikke bliver ødelagt.

To typer af fladfiskeforfang fra Biltema – med og uden synk. Perlerne og spinnerbladene virker tillokkende på fladfiskene og sammen med lugten fra agnen, får den fisken til at hugge.

Agnen du monterer kan bestå af flere ting, alt efter hvad du kan få fat på. Det bedste er dog børsteorm, sandorm eller skalrejer. Kan du ikke skaffe dette, kan sildestykker der skæres i tynde strimler eller kunstagn (gummiorm) også bruges

Fladfisk fanges bedst på orm eller skalrejer og så smager de fantastisk godt

Fiskegrej til hornfisk

Fiskestangen til hornfisk skal være lidt blødere end stangen fladfisk, da den ikke skal håndtere så stor kastevægt og det iøvrigt bliver sjovere at fange hornfiskene, hvis stangen har mulighed for at give efter. Er fiskestangen tilstrækkelig blød resulterer det også i at du ikke så let taber fisken, når den forsøger at rive sig løs. En stang på ca. 8-9 fod og en kastevægt på 10-25g er et fint valg – se et eksempel her

Fiskestangen til hornfisk skal være blød. Her er vist to modeller med passende hjul. Hjulet til venstre er med påspolet nylonline og hjulet til højre er med fletline, hvor der har en højere brudstyrke i forhold til tykkelsen og gør at man kan kaste længere
Blink er en populær måde at fange hornfisk på. Her vises et sortiment med 3 blink fra Biltema

Hornfiskene fanges ofte på blink, men hvis børnene (eller de voksne) ikke er vant til at stå og kaste hele tiden, er det en god ide at fiske med et kasteflåd, hvor der er monteret en lille krog med et sildestykke. På denne måde kan man kaste ud og lade agnen ligge i vandet og blot vente på at hornfisken kommer og bider på – og det går stærkt når hornfisken hugger og drøner afsted med din agn i munden.

Hornfisk er sjove at fange. Her er det Oliver der stolt viser sit første eksemplar frem

Planlægning af turen

Det fiskeri der er lettest tilgængeligt er uden tvivl fiskeriet efter hornfisk. Fiskeriet kan bedrives fra båd eller direkte fra stranden eller molen og når du skal finde ud af, hvor du skal fiske, er der et par gode råd:

  • Tjek vejrudsigten før du tager afsted og hvis det blæser, så opsøg steder hvor der er fralandsvind, da det er lettere at kaste ud med vinden i ryggen og ofte varmere. På kyster hvor der er høje skrænter er der ofte mere læ
  • Fisk på steder hvor der er dybere vand tæt på – det kan være havne, moler eller kyster, hvor der er dybt vand tæt på kystlinjen. Hvis du ikke er stedkendt, så spørg folk du møder, hvor der kan fanges en fisk eller to
  • Du kan sagtens tage afsted selvom det regner ! Tag noget regntøj på og varmt tøj indenunder
Det er bestemt muligt at tage på fisketur, selvom vejret er lidt gråt eller det regner lidt. Steder med læ og fralandsvind gør fiskedagen mere behagelig og det er lettere at kaste ud

Gør turen til en familiesucces

For at turen bliver en succes for hele familien, der ofte har forskellige interesser eller befinder sig på forskellige aldre er der her et par gode råd du kan følge:

  • lav forskellige aktiviteter på dagen – det kan for eksempel være at lave et bål, male på sten, fiske efter tanglopper eller at lede efter fossiler. Lav også gerne en aktivitet med at indsamle plastik på stranden
  • Hvis du tager afsted på varme dag med masser af sol, så medbring en parasol eller et telt hvor der er mulighed for at få skygge
  • Et tæppe til at sidde på og en god madpakke med kolde drikkevarer er altid en sikker succes og mad der spises i naturen smager jo altid godt.
  • Ryd op efter dig, når du har været ude i naturen og tag dit affald med. Især fiskeliner er en fælde for fugle og andre dyr og er særlig vigtigt at få med sig hjem
Fisketure er også for de helt små – sørg for at der er forskellige aktiviteter der kan give adspredelse på familieturen

LÆS OGSÅ:
Rhino Flexi Diver - sådan bruges de

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.