Tips og forfang til fladfisk - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Tips og forfang til fladfisk

Velsmagende fiskeri for hele familien

Fiskeri efter fladfisk er ikke uden grund superpopulært i Danmark. Forekomsten af skrubber, ising og rødspætter er på et højt niveau og det er et fiskeri, hvor der med den rigtige teknik på de rigtige pladser næsten er fangstgaranti. Men fiskeriet kan også til tider være udfordrende og vi giver her nogle tips med på turen og gode ideer til grej, der gør det hele lidt lettere.

Fladfisk
Fiskeriet efter fladfisk er for hele familien og med den rigtige teknik er der næsten fangstgaranti

Båd, mole eller kyst

Fiskeriet kan praktiseres fra både båd, kyst eller mole. Uanset hvad du foretrækker, er det en god ide at have grej der er tilpasset dette og fisker du fra kyst eller mole bør du anvende længere stænger, der kan sørge for at din agn kommer tilstrækkeligt langt ud. Er du derimod på jagt efter de flade fra båd, kan kortere stænger bruges og det har også den fordel at du kan drive i længere tid og over et større område uden hele tiden at skulle kaste ud.

Fiskeriet bør foregå med en agn der bevæger sig hen over bunden og det er en langt mere effektiv metode end at lade agnen ligge stille på bunden, da du derved får gennemfisket et større område og desuden appelerer denne metode til at trigge fladfiskenes rovfiskinstinkt.

forfang
Forfang med ske, der er med til at lokke fladfiskene til at hugge når det rejser sig fra bunden og får sandet til at hvirvle op.

Agn og forfang har stor betydning

Du skal i dit fiskeri vælge det rigtige forfang og en vægt der passer til de aktuelle forhold. Der findes på markedet et utal af varianter, farver og størrelser på forfang og tilhørende vægt. Her er vores erfaringer i forhold til typer:

  • Forfang med hvide perlemorsperler er altid vores udgangspunkt. Det betyder ikke at det altid fanger, men det er det vi starter med, hvis vi fisker i et nyt område, hvor vi ikke har fisket før
  • Brug altid en “efterslæber”, som er et stykke line der er bundet efter synket. Ofte er denne bedst fangende
  • Hold øje med kroge og line og udskift om nødvendigt. Fisker du for eksempel på et muslingebanke er det udsat for et stort slid
  • Eksperimenter med farver, hastighed og lange spinstop (eller løsline hvis du er i båd)
  • Synk til forfanget kan fint være af ske-typen, men afhængig af strømforhold også en pirk
forfang
Forfang med perlemorsperler er ofte vores udgangspunkt men du bør også eksperimentere med andre farver. Her er model fra Zebco med perler og spinblades, der fungerer som yderligere attraktion
forfang
Model med større og mere farvestrålende perler. Brug dem eventuelt hvis sigten i vandet er dårligt eller hvis der fiskes efter isinger på dybere vand
fladfisk
En fin dublet med skrubber taget på forfang med perlemorsperler

Hastighed og synk

Din hastighed fra drivende båd er optimalt omkring 0,5 knob, som er passende i forhold til at kunne holde bunden og samtidigt have bevægelse nok i agnen. Vær dog opmærksom på at større skrubber, rødspætter og pighvar til tider jager under kraftigere strømforhold. Sørg for at anvende bådens kortplotter og sporfunktion (og eventuelt kort der afslører hård bund !), så du får gennemfisket et område på en strategisk god måde og anvend gerne waypointfunktionen flittigt.

Synkets vægt skal afstemmes så du er sikker på at fiske på bunden eller lige over denne og det er en god ide altid at have et større udvalg af synk med, så du har mulighed for at udskifte efter de aktuelle forhold.

fladfisk
En fin skrubbe på knap et kilo taget ved Storebæltsbroen.

Styr på forfangene

Ofte udskifter man forfang flere gange om dagen og det er en en god investering at have et system der på en god måde opbevarer disse, når de ikke er i brug.

Dette kan enten være en forfangsmappe, skumstykker eller et “rulle-system” hvor du ruller line og kroge op, når det ikke er i brug. Synkene opbevares bedst i en større blinkæske og det er smart, hvis der er mulighed for at lave inddeling efter vægt.

forfang
Forfangsmappen holder styr på forfangene og du forhindrer kludder, så de hurtigt er klar til brug
forfang
Rullesystemet er godt til de fleste forfang og især til modeller der er slanke

Du finder mere information om Z-Sea fra Zebco på deres hjemmeside her

LÆS OGSÅ:
10 ting du ikke kan undvære på fisketuren