Gode råd til når båden skal males - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Gode råd til når båden skal males

Hvis du har en gammel båd, der måske har flere år på bagen og præget af brug og hvor der er synlige huller efter mange forskellige montager af tilbehør eller andet, kan det være en god ide at male den og med lidt øvelse og gå-på-mod, kan man let få et særdeles fint resultat.

En god maling til grunding af dit malerprojekt, virker som et godt mellemlag og skaber en god vedhæftning mellem din overflade og det toplag, der påføres efterfølgende

Vi beskriver her hvordan man med et godt resultat, maler sin glasfiberbåd “over vandlinien”, det vil sige dele af båden, der ikke er sænket ned i vandet.

Skab en god bund

Det største arbejde ligger i at skabe en god “bund” – dvs man skal spartle, slibe og affedte området der skal males, så man får både en pæn overflade og en overflade, hvor din grundmaling har en god vedhæftning. Som spartel anvender vi en vandbestandig 2-komponent epoxy-spartel (kan anvendes over og under vandlinien), der blandes i forhold 1:1. Derefter slibes overfladen mat med sandpapir korn 180-220 og rengøres herefter med vand tilført grundrens.

Epoxyspartlen er god når huller eller ujævnheder skal spartles og give en jævn og tæt overflade, før der males

Påfør maling

Generelt kan man sige at der findes to former for maling, med forskellige egenskaber:

1-komponent alkydmaling har en medium holdbarhed og er særlig god på steder, hvor der er meget bevægelse eller vrid i det område man maler.

2-komponent polyurethan har en supergod holdbarhed med en hård overflade, men er ikke så god til at optage bevægelser i materialet.

Til vores lille job med at male et beskadiget klapsæde til båden, anvender vi den to-komponente maling, da den er mest hårdfør og bedst til at optage det slid der kan være når der slides på sædet. Da båden er en ældre båd med en gulnet gelcoat, vælger vi en farve der er off-white hvid, da den kommer tæt på resten af bådens farve.

Polyuretan-malingen giver en slidstærk og meget holdbar overflade der tåler slid og stor belastning
Se med i video-en her hvordan du step by step maler din båd over vandlinien

Gode råd ved maling

Her er et par enkelte råd du bør følge når du arbejder med maling:

  • Anvend værnemidler når du sliber og passende til den maling, du skal arbejde med
  • Undgå at spise eller drikke i nærheden af dit malerprojekt
  • Brug nitrilhandsker så du undgår kontakt med huden
  • Åbn bøtterne forsigtigt og undgå spild
  • Læs etiketterne – der er vigtige oplysninger om tørretid og overmalingstid
  • Hvis du er i tvivl om den maling du anvender koger det eksisterende maling op, så prøv på et lille sted først. Det er dog altid bedst at slibe ned til en overflade man ved hvad er
  • Husk rengøring, slibning og grunding er vigtigt i dit projekt
  • Rør grundig rundt i malingen – også under arbejdet – den består af mange komponenter der fungerer bedst, når de er blandet sammen

Sprøjte, pensel eller rulle

Se på etiketten, hvordan din maling kan påføres. På polyurethan-malingen er der til eksempel også en fin anvisning til hvilken dyse, der skal anvendes og arbejdstryk, hvis man anvender en sprøjte til påføringen.

Den pæneste overflade skabes generelt, når man sprøjter malingen på, men man opnår bestemt også gode resultater med rulle og/eller pensel. Sprøjtning er den metode der kræver det største håndelag, for at malingen ikke løber og det er derfor en god ide at prøve først på et stykke pap eller andet, hvis man ikke har prøvet det før.

Sprøjten giver en pæn og glat overflade, men kræver lidt øvelse at anvende for at undgå at malingen løber – øv dig eventuelt på et stykke pap før du går igang, så du lærer sprøjten at kende

Påføringen skal uanset metode foregå i flere tynde lag for at få det bedste resultat og her gælder det om at være tålmodig og give sig god tid.

Anti-slip maling

Mange steder på båden er det en fordel at overfladen ikke er for glat – her kan du for eksempel anvende en særlig anti-slip maling, der er skridsikker og resulterer i en sikker gang på dækket eller andre relevante steder.

Anti-slip malingen er skridsikker og anvendes hvor et godt fodfæste er påkrævet – eventuelt på steder der ofte er udsat for vandsprøjt

Hvor hurtigt skal man sejle

LÆS OGSÅ:
Vælg den rigtige olie til båden - dette skal du se efter

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.