Bådpresenning på båden – sådan gør du - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Bådpresenning på båden – sådan gør du

Beskyt båden med en bådpresenning

En af de største tjenester du kan gøre din båd eller jolle, er at beskytte den optimalt under opbevaring. Hvis du ikke har plads eller mulighed for at opbevare båden indendørs er det en fantastisk god ide at beskytte den på anden måde med en bådpresenning, der også har den udmærkede fordel at den kan medbringes til sommerhus eller andre steder hvis man skifter opbevaringsplads.

I dette indlæg ser vi på hvordan du på en let måde beskytter båd og jolle med et bådovertræk eller en presenning og giver tips og gode ideer til fastgørelse på trailer eller bådstativ.

Rigtig størrelse bådpresenning og bådovertræk

Bådpresenninger findes i flere størrelser – for eksempel i Biltema’s sortiment, hvor deres bådovertræk findes fra 14 – 22 fod og deres formsyede bådpresenning, der findes i 3 forskellige længder 7, 10 og 12 meter. Bemærk at bådovertræk findes i pasforme med og uden plads til styrepult. Den rigtige størrelse på dit bådovertræk eller bådpresenning finder du derfor lettest ved at måle bådens længde og hvis du er i tvivl så gå gerne lidt op i størrelse, så du er sikker på at hele båden kan tildækkes.

Bådovertrækket skal passe til bådens type og størrelse så det sidder passende stramt og der ikke er lommer, hvor vandet kan samle sig

Bådovertræk

Biltema’s bådovertræk er udstyret med en kraftig gummistrop langs hele kanten. Bådovertrækket er fremstillet af ventilerende og vandafvisende polyester (95 g/m2), med 2 ventilationshuller. Materialevalget gør at bådovertrækket forbliver blødt og smidig også om vinteren og derved er lettere at lægge på båden.

Underkanten er med elastik og øjer i siderne til yderligere fastgørelse af presenningen. Bådovertrækket er inklusiv fastgørelsesline med spænder og det hele kommer i en smart opbevaringstaske, så der er styr på tingene, hvis man i en periode ikke anvender bådovertrækket.

Formsyet bådpresenning

En formsyet bådpresenning er et godt alternativ til et bådovertræk og du kan typisk vælge denne type, hvis du har udfordringer omkring pasform eller hvis din båd stor meget udsat for især vind, hvor den formsyede bådpresenning lettere vil kunne modstå dette.

Den formsyede bådpresenning bliver smallere efter 2/3 af længden, så den bedre passer til skrogets facon fortil. Biltema’s bådpresenning har følgende specifikationer:

 • Transparent, glasfiberforstærket lenovæv, 240 g/m2
 • UV-bestandig
 • Svejset kantbånd
 • Messingøjer med en kort centerafstand (50 cm) så presenningen kan fastgøres forsvarligt
 • Den formsyede facon reducerer støj og sliddet på presenningen
 • Stropper til fastgørelse medfølger
En formsyet bådpressenning fås i flere størrelser. Her en model der er armeret og forsynet med mange øjer til fastgørelse

Fastgør bådpresenningen grundigt

En bådpresenning har en helt naturlig stor overflade, hvor vindpresset kan være stort, derfor er det vigtigt med en solid fastgørelse, som kan ske direkte på bådtrailer eller bådstativ og flere fylder vand eller sand i små dunke og fastgører dem til de kraftige surringsøjer på presenningen. Fastgørelse af bådpresenningen eller bådovertrækket er vigtigt af flere årsager:

 • Det reducerer sliddet på overtræk/presenning
 • Mindsker støj
 • Du undgår slidskader på båd
 • Du undgår vandophobning i lommer

Til en god fastgørelse hører gode elastikstropper og her skal man helst ikke spare, hverken på antal eller kvalitet og hellere købe elastikstropper i en kraftigere udgave end omvendt, da de holder i lang tid og ikke mindst deres elaticitet er i den sammenhæng vigtig for, at sikre et passende udspænding af overtrækket/bådpresenningen.

Gode kraftige stropper fra Biltema med kraftige plastkroge der ikke ruster

Sørg for god understøtning

Et vigtigt element er at få understøttet bådpresenningen, så man kan sikre et passende fald/hældning. Til dette formål kan anvendes en understøtning midt i båden eller et decideret bådstativ, der giver flere støttepunkter i hele bådens længde. I Biltema’s sortiment finder vi en understøtning, der er teleskopisk og således kan spændes op fra bunden af båden og op til presenningen. Understøtten en udstyret med kraftige gummi-ender der sørger for at den ikke glider fri efter den er monteret.

Teleskopstang er en glimrende løsning til at løfte bådovertrækket op på enkelte steder, så man får et passende fald på overtrækket
Understøttelse med et decideret bådstativ i hele bådens længde. Kan justeres til den ønskede højde

Sådan monterer du bådpresenningen

Når din båd står hvor den skal på sit stativ eller bådtrailer kan du montere presenningen. Vi syntes det er lettest med følgende fremgangsmåde:

 • Stil dig midt i båden og fold presenningen ud
 • Find midterlinien på bådpresenningen (du kan evt. markere denne med en tuds)
 • Fastgør presenningen løst på ydersiderne og efterlad et “hul” i den ene side, så du kan komme ind med understøtten
 • Placer understøtten midt i båden og juster den op til passende højde, så der er en passende spænding på presenningen
 • Stram elastikstropperne til, så de holder presenningen godt udspændt
 • vær opmærksom på skarpe kanter på båden der kan slide presenningen
 • Sørg for at der kan komme rigeligt med ventilation ind under presenningen

“Sørg for at der er rigelig med mulighed for ventilation under presenningen, da det forhindrer fugtophobnning og kondens”

LÆS OGSÅ:
Mød os på Boat Show - Johs Thornam
Stram presenningen eller bådovertrækket op med kraftige stropper – så undgår du slid og støj