TEC7 bådejerens foretrukne - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

TEC7 bådejerens foretrukne

TEC7 – et sortiment med stor kvalitet

TEC7, som er en del af Novatech, startede som et belgisk familiefirma for mere end 20 år siden. I dag er TEC7 et internationalt selskab, som er markedsledende i Benelux-landene, Skandinavien og Irland. TEC7 har flere produkter, der er særlig velegnet ved anvendelse til reparation, klargøring og vedligehold på motorbåde, joller, sejlbåde og lignende indenfor bådbranchen.

Vi giver i dette indlæg ideer og tips til anvendelse på båden, så du kan få professionelle reparationer, klargøringer eller montager på din båd – Præcist som det skal være!

TEC7 fugemassen der limer under vand

TEC7 fugemasse limer, forsegler og fuger så at sige alt ombord på båden og har med sin store vedhæftningsevne i mange år bevist sit værd som det ultimative klæbemiddel til krævende montager – selv under vandlinjen. TEC7 har et utal af anvendelsesområder, og du kan blandt andet anvende TEC7 til:

 • Tætninger omkring bundpropper
 • Limning af plader til ekkolodstransducere under vandlinjen
 • Fugning og limning af dæksgennemføringer
 • Søgelænder og scepterfødder, der sidder udsat på dækket og som skal være vandtæt
 • Plade til fastgørelse af ankerlanterne på tag
 • Lodrette plader i stuverum, der skal fungere som fastgørelse af kabler, varmeslanger og beslag
 • Plader, der skal monteres på enkeltskrogede både, hvor der skal monteres på indersiden af skroget
 • Agterspejlsplader, der fungerer som underlag for påhængsmotor
 • Tætning af alle skroggennnemføringer inkl. steder, hvor bolte og skruer føres igennem skroget

Områder omkring søgelænder, scepterfødder og andre steder på båden, der udsættes for kraftige mekaniske påvirkninger, skal altid have særlig opmærksomhed, og du bør være påpasselig med at få kontrolleret disse steder regelmæssigt. Disse områder bør have påført så tilpas meget TEC7 fugemasse, at der er en passende dækning på så meget af overfladen som muligt. Det er med til at forøge den mekaniske styrke, men er også nødvendig, fordi det tætner og forhindrer vandindtrængen.

Stærk limning og effektiv fugning

En af hemmelighederne bag TEC7 er deres utrolige klæbeevne og mulighed for stadig at have en effektiv fleksibilitet, der optager bevægelser i skroget under sejlads og som sikrer at fugningen og limningen er tæt under de fleste forhold. Hvis du for eksempel pålimer en plade på båden med en størrelse på 10 x 10 cm vil det være muligt at belaste den med mere end 300 kg., da TEC7 har en helt utrolig klæbeevne

TEC7
TEC7 fuger, forsegler, limer og klæber overalt i båden og så er det superstærkt

Klargøring og rengøring af båden

Når båden har stået ubrugt hen igennem hele vinteren, er der en stor sandsynlighed for, at den er blevet støvet, begroet eller snavset under sit ophold. Det er derfor en fast rutine hos mange at vaske båden som noget af det første, når den skal klargøres til en ny sæson.

HP Clean fra Tec7 er effektiv overfor en lang række af naturlige forureninger og så kan du glæde dig over, at det samtidigt er biologisk nedbrydeligt. HP Clean er desuden helt vandopløselig, fri for syrer og ugiftig ved normalt brug. Duften af HP Clean er desuden rigtig behagelig og du efterlades med et dejligt indtryk af “ren båd”

Det er let at få et godt resultat med HP Clean, når båden skal gøres ren – som udgangspunkt kan du anvende denne fremgangsmåde:

 • Påfør HP Clean på smuds eller snavs (altid nedefra og opefter)
 • Gnid det på, skyl med vand og gnub det tørt
 • Ved kraftig tilsmudsning, så lad HP Clean virke i ca. 5 minutter og skyl derefter med vand og tør efter
 • Ved porøse overflader kan det være en fordel at tage en stiv børste i brug og evt. skylle efter med højtryksrenser

Brug også HP Clean til motorrummet

Et rent motorrum er vigtigt for at forebygge brand, hvor det skal være muligt hurtigt at kunne finde frem til lækager eller mekaniske defekter. Derfor skal motorrummet holdes rent og HP Clean fjerner det meste organiske snavs og smuds, der kan forekomme der. Når motorrummet skal rengøres, kan det være en god ide lade HP Clean virke i lidt længere tid ved første behandling, så eventuelle olierester kan opløses og måske også at gentage behandlingen.

Husk altid at beskytte overfladen med voks eller andet beskyttende middel, når du har anvendt de effektive rengøringsprodukter. På den måde sikrer du dig, at overfladen ikke så let tager imod snavs og skidt.

TEC7
HP Clean fjerner effektiv begroninger og organisk snavs i for eksempel stuverum eller andre steder på båden

Multiclean – Affedtning til steder der kræver ekstra opmærksomhed

Særlige rengørings- og affedtningsopgaver kan udføres med TEC7 Multiclean, der er et skummende middel, der rengører i dybden. Multiclean er velegnet til blandt andet at sikre en god rengøring på steder, hvor der skal fuges eller limes med TEC7 lim/fugemasse. Afrensning af overfladen før fugningen sikrer maksimal vedhæftning, hvor det er særlig påkrævet – for eksempel under vandlinjen.

Multiclean kan også anvendes, hvor man ønsker rengøring på påsætning af bådnavn, mærkater, klistermærker eller lignende ligesom Multiclean fjerner genstridige pletter på porøse overflader, hvor det skummende middel har lettere ved at trænge ind end traditionelle rengøringsmidler

TEC7
Multiclean er et skummende affedtningsmiddel, der giver en grundig rengøring af for eksempel agterspejlet før limning med TEC7 fugemasse

Multispray med flere gode egenskaber

I TEC7’s produktprogram findes også en multispray. Produktet hedder GT7 og findes i to varianter på 200 og 600 ml. På den måde sikrer du, at du kan dække større behov for meget anvendelse i en stor model og samtidigt have en mindre model, der let kan stuves af vejen i de mindre både eller have en fast plads i værktøjskassen, uden at optage for meget plads. GT7 Multispray løser udfordringer med rustne eller irrede skruer og bolte på båden. Dette arbejde er ofte tidskrævende og kan i værste fald ødelægge dyre komponenter. Tec7’s GT 7 har den gode egenskab, at den via sin unikke sammensætning, opløser rustkrystallerne og derved løsner emnerne, så de kan skilles ad.

De elektriske dele på båden skal vedligeholdes og især multistik og batteriforbindelser er vigtige elementer i at holde båden sejlende gennem hele sæsonen. De elektriske komponenter er i det hårde saltholdige miljø særlig udsatte og kan også være det i forhold til galvanisk tæring. Derfor kræver det særlig opmærksomhed fra bådejeren, og hvis det sidder ubeskyttet ombord, bør du regelmæssigt gennemgå disse for at undgå svigt, og det kan derfor være en god ide at beskytte dette med GT7 Multispray, der lægger en hinde om emnet og forhindrer at salt og fugt får adgang til de vitale dele.

TEC7
GT7 Multispray løsner effektivt fastsiddende skruer og emner på båden og beskytter elsystem og stik

Brug GT7 Multispray til påhængsmotoren

De elektriske dele på båden skal vedligeholdes og især multistik og batteriforbindelser er vigtige elementer i at holde båden sejlende gennem hele sæsonen. De fleste fabrikanter af påhængsmotorer foreskriver, at der udføres service på motorerne mindst en gang om året. I forbindelse med denne service anbefales det at lægge en beskyttende hinde flere steder. Tec7’s GT 7 er særlig velegnet til påhængsmotorens service og du bør især give disse områder opmærksomhed:

 • Powertrim og tilt, da det sidder i et udfordrende miljø under og tæt på overfladen
 • Motorblok
 • Låsemekanisme til motorhætten
 • Gåshåndtagets bevægelige dele
 • Fjernkontrol og kabler
 • Elektriske stik og startmotor
 • Karburators spjæld og bevægelige dele
TEC7
GT7 Multispray beskytter effektivt påhængsmotoren og kan anvendes ved eftersyn og til at beskytte powertrim og andre bevægelige dele, der er udsat for saltvand

Du kan finde meget mere information om TEC7’s produkter på deres hjemmeside her

TEC7

LÆS OGSÅ:
Siddekomfort i båden