Sådan renser du teak, fendere og vandlinie - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Sådan renser du teak, fendere og vandlinie

Rengøring af udfordrende områder

Fendere, vandlinie og teak hører til blandt de mere udfordrende elementer i bådens rengøring og det kan til tider være svært at opnå gode resultater, da områderne kan være hårdt angrebne og vanskelige. Vi tager i dette indlæg et kig på disse 3 udfordringer og med udgangspunkt i Biltema’s specialiserede plejeprodukter, ser vi på hvad der kan give et bedre resultat, når båden enten skal klargøres eller blot skal have en supplerende rengøring midt på sæsonen.

Biltema bådpleje
Biltema’s sortiment indeholder særlige produkter der er velegnet til pleje af teak, vandlinie og fendere

Fenderne – en vigtig del af bådens udstyr

Fenderne anvendes ofte på langt de fleste både og de har i mange tilfælde en synlig placering på båden. Derved har fenderne en vigtig skueplacering, der påvirker bådens udtryk. Da de samtidigt anvendes til at beskytte bådens skrog og derfor er udsat for slidmærker og forskellige aflejringer vil det være nødvendigt løbende at rengøre disse. Herunder er et par tips til bedre fenderrengøring:

  • Gør rent så hurtigt som muligt, så snavset ikke når at brænde sig fast
  • Anvend rib- og fendercleaner. Påfør det gerne med en mikrofiberklud og gnid snavset af i cirkulære bevægelser
  • Særlig vanskelige områder kan rensningen gentages
  • Hvis der er meget kraftige aflejringer som er trukket dybt ned i materialet, kan man med fordel forsøge at polere det væk med Marine Rubbing
  • Efter rengøring kan det være en god ide at beskytte overfladen med voks, så overfladen lukkes og nyt snavs vil have svært ved at sætte sig fast

Rens og opfriskning af teak

Teak er en ofte anvendt træsort på en lang række af bådtyper og det er i flere år blevet ligestillet med det maritime miljø. Teak lever dog et hårdt liv på båden og det kan være nødvendigt at rense og vedligeholde dette. Det er der heldigvis også god økonomi i at gøre, da et nyt teakdæk er en dyr investering.

I Biltema’s sortiment finder vi både Teak Cleaner og Teak Brightener, der er to forskellige produkter der kan rense og give dit teakdæk eller andre teakdetaljer på båden et nyt liv. Teak Cleaneren er et alkalisk middel der renser i dybden på angrebet træ – for eksempel algebelægning. Alt efter hvor angrebet træet er kan anvendes ferskvandsopløsninger fra 1:1 – 1:3. Midlet påføres helst med børste på den tørre træflade så det er muligt at gnide det ned i overfladen for at få snavset til at løfte sig. Lad det gerne sidde i 2-3 minutter hvorefter man gnider/børster i årenes retning for at få en dybderensende effekt. Det er vigtigt at Teak Cleaner ikke arbejder for længe og du skal derfor inden ca. 10 minutter skylle området med ferskvand. Vigtigt er det også at undgå at dråber af ufortyndet Teak Cleaner rammer træet, da det kan give pletter. Teak Cleaner er godkendt til anvendelse sammen med de mest kendte fugemasser på markedet, men hvis du er i tvivl er det en god ide at teste dette først på et lille område.

Området efterbehandles med Teak Brightener, der er med til at give teak-en sit oprindelige lyse look igen. Teak Brightener påføres med svamp, børste eller svaber og det skal herefter virke i ca 5 minutter, hvorefter der skylles efter med rent vand.

Biltema bådpleje
Teak Cleaner og Teak Brightener er to effektive produkter der hjælper med vedligehold af dit teak eller andre detaljer af træ ombord

Rens vandlinien

Vandlinien på båden er ofte udsat for begroninger eller har en evne til at blive mere gul end den øvrige del af båden. Vandlinierens fra Biltema er et specialprodukt konstrueret til at rense præcist dette område, da det indeholder oxalsyre der har en god effekt overfor misfarvningerne. Vandlinierens påføres og gnides ind, hvorefter det skal have en virketid på ca. 5 minutter. Derefter skylles der med rent vand og er det et særlig angrebet område, kan man gentage behandlingen indtil man har et tilfredsstillende resultat.

Er området særlig vanskeligt kan det også være effektivt at anvende Marine Rubbing og derved polere/slibe området rent. Husk at uanset om du anvender vandlinierens eller Marine Rubbing, så skal overfladen beskyttes efterfølgende med Marinevoks. Du i nedenstående artikel se mere om hvordan du polerer båden i få sikre step, så du får et godt resultat.

LÆS OGSÅ:
Honda-Shoppen - Stor succes på Boat Show