Sådan monteres en lænsepumpe på båden
En god lænsepumpe bør være standardudstyr i de fleste både og joller. De findes i mange udgaver fra helt simple manuelle lænsepumper til de mere avancerede elektriske pumper med en indbygget niveauvagt, der selv sætter pumpen igang og sørger at tømme båden for vand, uden at den skal aktiveres manuelt. Vi ser her på, hvordan du på en let måde monterer en lænsepumpe og hvad du skal gøre for at vedligeholde den, så den holder båden tør i mange år frem
Find den rigtige placering af lænsepumpenhar
Det første der bør ske er, at du finder den rigtige placering af lænsepumpen i båden. Her er det en god ide at se hvor vandet normalt samler sig – ofte er dette agter og så langt nede i bunden af båden som muligt. Da belastningen af båden eller jollen ændrer sig (og derved eventuelt vandets placering) alt efter hvor last eller personer befinder sig, bør du rette dig efter det, der er de mest normale forhold eller måske overveje at montere to pumper i båden.
Vær opmærksom på trykhøjden, der angiver hvor meget kraft pumpen kan trykke vandet opefter. Trykhøjden på lænsepumpen er angivet i specifikationerne og i langt de fleste både er dette tilstrækkeligt.

Vælg den rigtige størrelse pumpe
Lænsepumpens størrelse skal passe til din båd og dit sejlbehov. Hvis du eksempelvis har en meget åben båd eller jolle, der ofte sejler i hård sø, hvor bølger slår ind over stævnen hele tiden, bør du købe en større pumpe end hvis du har for eksempel har en båd med et lukket cockpit og havnepresenning, hvor lænsepumpen mere skal fungere som en sikkerhedsforanstaltning.
Man kan idag kan få elektriske lænsepumper til en yderst overkommelig pris og i Biltema’s store sortiment finder du fine modeller til priser fra ca. 145,- og med dette i tankerne er det bedre at købe en model der er rigelig stor, der både let og hurtigt kan få vandet ud af båden.
Slange og udløbsstuds
På pumpen skal der monteres en slange der passer i størrelsen på studsen og det er må gerne være en slange, hvor man skal presse lidt for at få den ind over studsen, så man sikrer sig at den er helt tæt. På slangen monteres et rustfrit spændebånd og du kan også med stor fordel montere to af slagsen, så man på denne sikrer montagen.
Udløbsstudsen skal placeres således at vandet pumpes ud over vandlininen på skrogen. Når du har boret hullet til denne, skal du tætne montagen med marinesilikone så båden ikke tager vand ind eller skroget tager fugt ind i laminatet og bliver ødelagt. Sørg for at der påføres rigeligt med tætningsmasse både indeni hullet og på udløbsstudsens flanger.



Elektrisk tilslutning
De fleste lænsepumper har et mindre strømforbrug og hvis længden på din ledning er rimelig kan du klare dig med en ledningstykkelse på ca. 2,5 kvadrat. De fleste måder at tilslutte lænsepumpen på, er ved at kunne betjene denne manuelt med en kontakt og samtidigt have den tilsluttet fast strøm, der via niveauvagten (indbygget i pumpen) så sørger for at lænse båden, når der ikke er personer tilstede.
Tilslutning til pumpens ledninger bør loddes – enten med særlige samlemuffer med loddetin eller med en mere traditionel sammenlodning. Lodningen kan udvendig beskyttes med krympeflex og gerne typen med lim, så samlingen bliver helt tæt.

Vedligehold af lænsepumpen
Lænsepumpens værste fjende er uden tvivl, at der kan komme skidt ind i skovlhjulet der presser vandet ud. Derfor er de fleste lænsepumper forsynet med et eller flere filtre der modvirker dette. Disse filtre er det derfor en rigtig god ide at tilse og rense regelmæssigt.
Sørg også for en gang om året at tilse slanger og deres tilslutning og hvis din montage har flere år på bagen, så vær særlig opmærksom på at slanger ikke er begyndt at mørne eller at blive hårde. Er slangerne blevet hårde og ufleksible bør de udskiftes inden de bliver utætte som følge af brud eller revner.

Alternative lænsepumper
De fleste lænsepumper er fastmonterede og tilsluttet til bådens batteri. Der er dog flere muligheder for lænsepumper til alt fra manuelle membranpumper til mindre håndholdte. I Biltema’s sortiment af lænsepumper finder man således også en lænsepumpe med indbyggede batterier, som ikke skal tilsluttes bådens ledningsnet. Denne pumpe egner sig til mindre joller og gummibåde, hvor der er tale om et midlertidigt behov

