Fjernprojektør og dæksbelysning på båden - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Fjernprojektør og dæksbelysning på båden

I mange tilfælde er det helt nødvendigt med lys ombord der ved sejlads i de mørke timer kan give et godt arbejdslys eller lyse frem hvor båden skal sejle. Arbejds- eller dækslys lyser dækket på båden op og gør det muligt at arbejde og bevæge sig sikkert rundt på båden, hvor man derved kan se hvor man træder eller hvor fortøjninger, tovværk og andet grej befinder sig.

Vi ser i dette indlæg også på søgelygter og fjernprojektører, der kan lyse vandet op foran båden og sikre dig, når du for eksempel skal anløbe snævre havneindløb eller du har behov for at lyse vandet op i andre forbindelser – for eksempel hvis man skal finde tabt gods i vandet eller endnu vigtigere, hvis en mand er faldet overbord og du er igang med at eftersøge.

Led-lys har mange fordele har

Næsten uanset hvilket dækslys du skal vælge til at have ombord i båden, bør du se efter produkter med vandtætte led lyskilder, da det har en lang række fordele frem for almindelige pærer. Led-lyskilderne har nemlig et væsentlig lavere strømforbrug og bliver heller ikke varme som almindelige glødepærer gør. Det mindre strømforbrug belaster ikke bådens el-system og med led-dioderne der har væsentlig længere levetid, kan man også lave produkterne helt indkapslede og tætte for vand, så de modstår set hårde miljø ombord.

Arbejdsbelysning og led-lygter på båden
Led-lyskilder er en kæmpe fordel ombord, da de ikke anvender så meget strøm og desuden kan fremstilles helt indkapslede. Her er vist produkter fra Biltema, der har et stort udvalg af led lys til båden

Natlys med flot effekt i båden

Hvis du sejler om natten eller i de mørke timer, kan et dækslys med et svagere lys være fordel. På billledet herunder er der monteret blåt led lys fra Biltema ved bådens styrbord og bagbords sider. Lysets placering er udvalgt så det med et passende skær oplyser siderne uden at blænde for meget, hvilket ikke er ønskeligt, når man gerne vil beholde sit nattesyn. Det blå diodelys giver desuden en rigtig flot effekt og er en god stemningsbelysning, når man om aftenen skal hygge sig i havnen.

Arbejdsbelysning og led-lygter på båden
Biltema’s blå diodelys giver et flot skær og sikrer at du kan orientere dig på dækket uden at det går ud over nattesynet

Arbejds- og dækslys

Når der skal arbejdes på dæk eller du har behov for meget lys er det en fordel at placere lyset højt, hvor det har en bedre spredning og kan oplyse et større område. Ofte leveres arbejdslamperne med beslag der kan vinkeljusteres, så du kan dreje lyset derhen hvor det gør mest gavn og nytte.

Når du skal finde den helt rigtige placering på båden, er det også en rigtig god ide at placere arbejdslyset, hvor det sidder beskyttet for havvand – ikke så meget af hensyn til vandtætheden, men mere for at undgå korrosion og at salt sætter sig på glasset og derved vil tabe lidt lys-effekt.

Arbejdsbelysning og led-lygter på båden
Fjernprojektør og arbejdslampe i vandtætte udførsler med led er perfekt til det våde miljø i båden
Arbejdsbelysning og led-lygter på båden
Placer gerne dæk- eller arbejdslamperne højt på båden og gerne beskyttet for havvand, hvor salt kan sætte sig på glasset og de derved kan miste effekt. På billedet er arbejdslampen placeret højt på en radarbøjle og det kan vinkles i den retning man ønsker.
Arbejdsbelysning og led-lygter på båden
Et godt lys på agterdækket eller andre steder i båden er vigtigt og forbedrer sikkerheden ombord

Fjernprojektører

Bådens fjernprojektører skal oplyse området foran båden og de er især med led-lyskildernes indtog blevet utrolig populære, da de derved ikke kræver så meget strøm og ofte fylder mindre end tilsvarende lys med traditionelle pærer. Den nye teknologi betyder også at man kan få meget kraftigere lys ombord, hvilket giver mange fordele for alle sejlere, da det bliver lettere at orientere sig ved dårlig sigt og

Fastmonterede og ikke drejbare projektører, kan man med stor fordel suppleres med en håndholdt projektør, der er mere fleksibel og lettere kan anvendes ved brug for en præcis lyskegle.

Arbejdsbelysning og led-lygter på båden
Der er fuld blus på Biltemas fjernprojektør, der i denne model med 20 stk Osram led-dioder afgiver en lyseffekt på 4000 lumen

Håndholdt projektør

En håndprojektør er en god løsning, hvis du ikke har brug for så meget lys som de ofte kraftigere fastmonterede projektører og den kan fint anvendes hvor der for eksempel er behov for at kunne lyse ned i vandet tæt på båden for at se bundforhold eller hvor man bare har brug for en kraftig håndlygte, når man skal bevæge sig rundt på havnen når det er mørkt.

Modellen herunder er fra Biltema og har en effekt på 120 lumen og en rækkevidde på ca. 300 meter. Søgelygten er genopladelig og har et rigtig fint rum der indeholder den medfølgende micro USB ledning. Til Biltema’s kontaktsystem kan man tillige få et USB stik der kan monteres i stedet for et kontaktmodul og derved let kan oplade lygten eller andet udstyr som telefoner og lignende.

Montering af arbejdslys

Langt de fleste arbejdslamper og fjernprojektører kan idag tilsluttes direkte til en kontakt af god kvalitet og det er derfor ikke nødvendigt at tilkoble dette via et relæ. Men er der tale om tilslutning af flere lamper, der skal fungere ved tryk på en knap er det en god ide at tilslutte et hjælperelæ så belastningningen på kontakten ikke er så stor. Husk ved montager at anvende en passende tykkelse på kablet og også at der skal være en sikring på kredsløbet og meget gerne så tæt på batteriet som muligt.

Arbejdsbelysning og led-lygter på båden
Det er ofte ikke nødvendig med at arbejdsrelæ, men se på dine kontakters specifikationer hvor meget belastning de kan tåle. Husk kabel i pasende tykkelse, så der ikke opstår spændingstab i kredsløbet
Arbejdsbelysning og led-lygter på båden
Kontakter fra Biltema i en kvalitet der kan tåle en stor belastning. Modellen her kan udbygges til det antal man ønsker og hver kontakt kan håndtere en belastning på 20 amp. ved 12V

LÆS OGSÅ:
Sjov på vandet med tubes og kneeboard

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.