Bådens værktøj – dette bør du have ombord
Uanset om du ejer en mindre jolle, motorbåd, sejlbåd eller noget helt fjerde er det en god anbefaling altid at have værktøj ombord til at kunne udføre simple reparationer hvis uheldet er ude. Vi tager her et kig på de mest almindelige ting du bør have ombord, hvis du skal udføre en reparation på vandet eller i en havn langt væk fra værktøjet derhjemme.
Det professionelle værktøjssæt
For den ambitiøse gør-det-selv bådejer er et godt og velfungerende multi værktøjssæt et must og det kan løse mange opgaver ombord – ikke bare omkring motoren, men også ved reparationer på dæk, pantry eller andet er det uundværligt. Vælg gerne et topnøglesæt, hvor du i samme sæt mindst har både 1/2 tomme og 1/4 tomme størrelser, så du har mulighed for at løse de mindre opgaver på båden og samtidigt have mulighed for at klare større og grovere reparationer eller tilspændinger på for eksempel propeller eller andet. Vær også opmærksom på at mange amerikanske og engelske motorer anvender toppe i tommemål, så dit valg af værktøj skal tilpasses dette.
Mange gode værktøjssæt har udover topnøglerne også stjernegaffelnøgler, som kan anvendes under trange forhold, hvor der ikke er plads til skraldenøglen eller fungere som modhold ved gennemgående bolte, for eksempel ved sværlast-montager der går igennem bådens glasfiber.

Se her i videoen hvad det store værktøjssæt indeholder

Multiværktøj særligt populært
Det kan være svært altid at forudse, hvilket værktøj man har brug for ombord i båden og derfor vælger mange at have et multiværktøj, med udskiftelige hoveder, så man altid kan løse den udfordring man står overfor. Multiværktøjer er ofte udformet som mindre topnøglesæt og denne model fra Biltema er da heller ingen undtagelse, da den har et løst håndtag og en skraldenøgle i samme sæt.
Man monterer blot den bits eller top man har brug for på håndtaget eller skraldenøglen. Skraldenøglen er særlig anvendelig ved fastsiddende skruer eller hvor der er meget lidt plads til rådighed, hvor det kan være en udfordring at bruge skaftnøglen.

Skruetrækkere og tænger
Ombord i båden kan man selvfølgelig heller ikke undvære standardværktøj som et godt skruetrækkersæt, polygriptang, bidetænger og fastnøgler. Polygriptangen anvendes til stort alle opgaver, hvor der er behov for et ekstra godt tag i rør eller slanger eller hvor den kan anvendes som modhold i stedet for en fastnøgle. På samme måde som den anvendes i hjemmet til diverse VVS opgaver er polygriptangen også velegnet til dette på båden, hvor den spænder og løsner stort set alle fittings ligesom den i et snuptag også klarer låsesplitter eller reparationer på bådens gaskomfur.

Hvis du har en båd med begrænset plads i motorrummet eller en påhængsmotor er de særlige korte fastnøgler en rigtig god investering, da disse ikke kræver så meget plads som standardstørrelserne og gør reparationerne en hel del lettere. De mest almindelige størrelser er 10-11-12-13-14-17 og 19 mm.

Et godt skruetrækkersæt bør indeholde skruetrækkere med lige kærv samt stjerneskruetrækkere. Vælg gerne modeller med et skaft der ligger godt i hånden med god mulighed for at tage ved, hvis der er skruer der sidder fast.

Multimeter til bådbrug
Et multimeter er næsten uundværligt for de fleste bådejere, da du med dette kan teste de fleste vigtige el-komponenter ombord og med Biltema’s model 15-133 er der også råd til andre gode ting til båden. Det digitale multimeter koster under 100 kr. og det indeholder rigtig mange gode funktioner for bådejeren, blandt andet:
Da omkostningen til dette digitale multimeter fra Biltema er begrænset, kan du med stor fordel lade multimeteret være i båden, så det altid er ved hånden, når du måtte få brug for det. Det udmærker sig desuden ved at det leveres inkl. 9V batteri og prøveledninger
