Vedligehold af kaleche – sådan gør du - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Vedligehold af kaleche – sådan gør du

Bådens kaleche eller sprayhood er ofte udsat for store påvirkninger igennem hele sæsonen og den er samtidigt en af bådens vigtige bestanddele, hvor den sørger for at man trygt og varmt kan sidde i læ uden påvirkning fra vand eller vind. Vi giver her gode råd til rengøring og vedligeholdelse af kaleche eller sprayhood til båd i sikre trin, så du får et godt resultat med din rengøring, imprægnering og vedligeholdelse af kalechen. Vi tager her udgangspunkt i kalecher til både men fremgangsmåden kan også anvendes på kalecher til biler eller på for eksempel markiser.

Trin 1 – Rengøring af kalechen

Det er en rigtig god ide at lave det til en fast rutine at vaske sin kaleche en gang om året og på denne måde sikre sig, at den er klar til sæsonen og desuden modvirke mug og skimmelsvamp i stoffet. Som en god tommelfingerregel, bør du kun vaske den helt nye sprayhood eller kaleche med rent vand uden tilsætning af sæbe, da det påvirker den “nye” imprægnering af stoffet. Når bådens kaleche imidlertid har været en eller to sæsoner på båden, er den ofte blevet påvirket af vind og vejr og har fået en beskidt overflade, som skal vaskes med kalecherens og imprægneres igen

Vask med Canvas Cleaner

Hvis kalechen er blevet beskidt, skal den rengøres med en særlig sæbe der er velegnet til brug på kalecher. Læg kalechen på en plan overflade, for eksempel et havebord, hvor du samtidigt kan stå i en god arbejdshøjde. Biltema’s Canvas Cleaner opblandes i et forhold, der passer til tilsmudsningsgrad – for eksempel 1:10 dele vand. Vandopløsningen påføres lettest med en svamp på de mindre sprayhoods/kalecher, men er der tale om en større havnekaleche, kan man med fordel anvende en sprøjte med en passende forstøvning, så man får en jævn fordeling over kalechens overflade.

Opløsningen skal virke i nogle minutter uden at tørre ind og derefter skal man arbejde med opløsningen, hvor man forsigtigt skrubber med en blød børste for at opløse snavset. Det er derfor også et godt råd at man ikke renser sin kaleche i direkte sol, da man kan risikere at vandopløsningen tørrer for hurtig. Man kan med fordel på store områder anvende en større kost med et skaft, men sørg for at børsterne er tilstrækkelig bløde, så man ikke slider på kalechens overflade. Det er derefter meget vigtigt, at man skyller med rigeligt med vand, så man får alt sæben væk fra overfladen, da den efterfølgende imprægnering først får sin fulde effekt, hvis sæben er væk.

Er der opstået pletter på kalechen der skal behandles, kan man med fordel også anvende Biltema Aperfection, der er et all-round rengøringsmiddel, der også kan anvendes andre steder på båden, da den er særlig tilegnet rengøring af områder som bil, båd, campingvogne og andet der bliver vådt.

Kalechen rengøres bedst med en blød børste eller en svamp og Biltema Canvas Cleaner. Er der tale om et større område kan man med fordel anvende en større børste på et skaft

Særligt for mug og skimmel

Hvis din sprayhood eller kaleche er blevet angrebet af mug eller skimmel skal du anvende et særligt middel til dette. Biltema’s Marine Mould Remover er biologisk nedbrydeligt og er et godt eksempel. Marine Mould Remover leveres klar til brug i en praktisk forstøverflaske. Midlet sprøjtes på og man skal derefter lade det virke i nogle minutter, hvorefter man vasker efter med en blød børste eller en svamp. Sørg derefter for at skylle området grundigt med vand.

Mug- og skimmelangreb af kalechen, sker ofte i fugtige omgivelser og hvis du opbevarer kalechen hjemme om vinteren, er det værd at placere den i tørre og godt ventilerede omgivelser. Har du mulighed for det, er det også en god ide at sprede kalechen ud, så der er en god luftcirkulation omkring den.

Marine Mould Remover kan anvendes for at fjerne mug og skimmel fra kalechen

Trin 2 – Imprægnering

Når kalechen er blevet vasket, skal den imprægneres efterfølgende så den bibeholder sin evne til dels at holde tæt, men ligeså meget for at den skal kunne modstå at snavs sætter sig fast igen. Biltema Canvas Protectant skal sprøjtes på kalechen efter den er blevet rengjort og er helt tør. Kalechen skal bredes ud over et plant område, så den er strakt mest muligt ud uden for mange folder. Hvis der er tale om en større kaleche kan man med fordel montere den på båden og imprægnere den her.

Beholderens håndpumpe gør det let at fordele imprægneringen jævnt. Sørg for at stoffet er strakt ud så meget som muligt

Når du imprægnerer kalechen er det især områder som syninger og hjørner der er belastede, hvor du skal være særlig opmærksom og sørge for at områderne er godt dækket med rigeligt imprægneringsvæske. Midlet påføres let ved hjælp af sprayflasken og du kan også vælge at fordele det med en svamp eller børste jævnt udover denne. Det er vigtigt, at du lader kalechen tørre efterfølgende udstrakt, for at du på den måde undgår striber. Biltema’s imprægnering er baseret på en sammensætning af paraffin og voks, der både er miljøvenlig og ikke indeholder opløsningsmidler.

Undgå at sprøjte på selve kalechens ruder – afdæk eventuelt med et stykke pap som du støder op mod kalechens rudekant, når du påfører imprægneringen.

Biltema’s imprægnering er miljøvenlig og skal påføres i rigelige mængder – dog skal du undgå kalechens ruder

Ruder og lynlåse

Kalechens ruder rengøres lettest ved en mild sæbeopløsning eller almindeligt vand. De kan også poleres med produkter særlig egnet til plastikruder og mange har held med anvendelse af petroleum eller silikoneolie – det er dog altid en god ide at afprøve på et mindre område først og er ruderne blevet matte eller mælkehvide efter flere års brug er det bedste resultat at udskifte dem.

Hvis lynlåsene er blevet lidt træge eller stramme at åbne/lukke kan man med fordel anvende stearin til at smøre dem med. Undgå brug af olie eller andet, da det i stedet kan risikere at samle smuds og snavs, der vil sætte sig i kalechestoffet.

Den færdigimprægnerede kaleche sørger for at den holder regn ude igennem hele sæsonen

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.